У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План

Вступ

1. Оформлення позовних заяв. Строки пред'явлення позову.

2. Відзив на позов.

3. Реєстрація та облік позовних заяв.

4. Участь і розгляд справ в арбітражному суді.

5. Виконання рішень та наказів. Оскарження рішень.

Висновок

Практична робота

Література

Вступ

В разі порушення законних прав та інтересів однією з сторін господарського договору, сторона, права якої порушено, може у встановленому порядку пред'явити іншій стороні претензію. В разі незадоволення претензії, або залишення претензії без відповіді, сторона, права і інтереси якої порушено, може звернутися до господарського суду з позовом.

Позов - це вимога позивача до відповідача, спрямована через суд, про захист порушеного або охоронюваного суб'єктивного права чи охоронюваного законом інтересу, яка здійснюється в визначеній законом процесуальній формі.

Організація роботи по пред'явленню позовів та дача відзиву на позов.

Оформлення позовних заяв в господарський суд проводиться як правило юридичною службою, а в разі її відсутності головним бухгалтером, або іншим відповідальним працівником на підставі наказу по підприємству.

При одержанні претензійних матеріалів юридична служба перед пред'явленням позовної заяви зобов'язана перевірити обґрунтованість і повноту зібраних доказів. Юридична служба повинна відмовитись від пред'явлення необґрунтованої позовної заяви.

Позовна заява подається до господарського суду в письмовій формі і підписується керівником підприємства, організації державного чи іншого органу, іншою особою, повноваження якої визначені законодавством або установчими документами, прокурором чи його заступником, громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності або його представником.

Позовна заява повинна містити:

1). найменування арбітражного суду, до якого подається заява;

2). найменування сторін; їх поштові адреси;

3). документи, що підтверджують за громадянином статус суб'єкта підприємницької діяльності;

4). зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці;

5). виклад обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги; зазначення доказів що підтверджують позов; обґрунтований розрахунок сум, що стягується чи оспорюється; законодавство, на підставі якого подається позов;

6). зміст позовних вимог, якщо позов подається до кількох відповідачів, - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

7). відомості про вжиття заходів до господарського врегулювання спору у випадках передбачених статтею 5 ГПК.

8). перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, якщо вони необхідні для правильного вирішення спору.

Ціна позову визначається:

1). У позовах про стягнення грошей - стягуваною сумою, або сумою оспорюванню за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцентному порядку);

2). у позовах про витребування майна - вартістю майна, що витребується.

3). у позовах, що складаються з кількох самостійних вимог – загальною сумою усіх вимог;

4). у позовах про стягнення іноземної валюти - в іноземній валюті та у гривнях відповідно до офіційного курсу, встановленого національним банком України на день подання позову.

В ціну позову включаються також вказані в позовній заяві суми неустойки (штрафу, пені), а якщо вони не вказані, - суми їх визначені суддею.

Ціну позову вказує позивач. У випадках неправильного зазначення позову вона визначається суддею.

Позивач, прокурор чи його заступник зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів, якщо їх у сторін у сторін немає.

Такий самий обов'язок покладається на позивача у разі залучення арбітражним судом до участі у справі іншого відповідача, заміни арбітражним судом неналежного відповідача.

До позовної заяви додаються документи, які підтверджують:

1. Вжиття заходів доарбітражного врегулювання господарського спору у випадках, передбачених статтею 5 ГПК з кожним з відповідачів (у спорах, що виникають при укладенні, зміні та розірванні договорів, - відповідно договір, проект договору, лист, який містить вимогу про укладання, зміну чи розірвання договору, відомості про пропозиції однієї сторони і розгляд їх в установленому порядку, відповідь другої сторони, якщо її одержано, та інші документи; у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - копія претензії, докази її надсилання відповідачу, копія відповіді на претензію, якщо відповідь одержано;

2. Відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів;

3. Сплату державного мита у встановлених порядку і розмірі;

4. Обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

До заяви про визнання акта недійсним додаються також копія оспорюваного акта або засвідчений витяг з нього.

В одній позовній може бути об'єднано кілька вимог, зв'язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами. Суддя має право об'єднати кілька однорідних позовних заяв або справ, в яких беруть участь ті ж самі сторони, в одну справу, про що зазначається в ухвалі про порушення справи або в рішенні.

Відповідач має право до прийняття рішення зі спору подати до позивача зустрічний позов для спільного розгляду з первісним позовом.

Зустрічний позов повинен бути взаємопов'язаний з первісним. Подання зустрічного позову провадиться за загальними правилами подання позовів.

2. Відзив на позов.

Відповідач з дня одержання ухвали про порушення справи не пізніше 3-х днів повинен надіслати господарському суду відзив на позовну заяву і всі документи, що підтверджують заперечення проти позову, а також позивачу, іншим відповідачам, і прокурору, який бере участь у арбітражному процесі, - копію відзиву.

Відзив підписується керівником підприємства, організації або його заступником.

Відзив повинен мати:

- найменування позивача і номер справи;

- мотиви повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на законодавство;

- докази, що обґрунтовують відхилення позовних вимог;

- перелік документів і інших доказів, що додаються до відзиву (у тому числі про надіслання копії відзиву і доданих до нього документів позивачеві, іншим відповідачам, прокурору).

3. Реєстрація та облік позовних заяв.

Для контролю за рухом і своєчасним розглядом позовних заяв, кращої організації аналізу і узагальнення матеріалів позовної роботи всі документи, які пред'являються


Сторінки: 1 2 3 4