У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План

Вступ.

1. Система господарських судів та поняттягосподарського суду .. 6-7

2. Організація роботи по прид’явленню позовів .............................. 8-9

3. Порядок подання позову. Ціна позову. Дача відповіді на позовну

заяву ..................................................................................................... 10-11

4. Забезпечення позову ...................................................................... 12-14

5. Участь юридичної служби у господарському суді при розгляді

справ .................................................................................................... 15-17

6. Реєстрація, облік та аналіз позовних заяв, заходи щодо усунення

недоліків .............................................................................................. 18-19

Висновок

Практичне завдання

Список використаної літератури

Вступ

Згідно із статтею 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Діяльність юридичної служби пов'язана із перевіркою додержання законності в діяльності структурних підрозділів. Також юридична служба несе відповідальність на підприємстві за відповідність законодавству документів, які вона візує і ці документи обов'язково повинні носити правовий характер. Всі її дії регулюються Загальними положеннями про юридичну службу. В цьому Положенні зазначено, що правова робота юридичної служби носить універсальний характер, тобто це багатоплановий вид діяльності, вона охоплює всі сторони діяльності підприємства. У правовій роботі юридична служба займає найважливіше місце як ведучий спеціалізований правовий структурний підрозділ.

Одним з основних напрямів діяльності юридичної служби є організація претензійної і позовної роботи, представництво інтересів підприємства в судах. В даній роботі необхідно розкрити суть і значення діяльності юридичної служби саме у галузі позовної роботи. Тобто розповісти про те, як на підприємстві юридична служба має діяти в цій області. А саме: складання позовів та відгуків на них та розгляд справ у судах. Звичайно краще не стикатися з порушенням законодавства, але в нашому суспільстві це просто неможливо і тому для розв'язання певних проблем, які виникають внаслідок чи то незаконних дій з боку іншого підприємства, чи то неналежного виконання якихось обов'язків підприємством, існує і діє юридична служба.

Відповідно до частини 1 статті 55 Конституції України права та свободи людини та громадянина захищаються судом.

За статтею 1 Господарсько-процесуального кодексу України господарські суди розглядають спори між підприємствами, установами, організаціями, які мають статус юридичної особи. Однак поняття господарського спору закон не дає, що на практиці породжує численні конфліктні ситуації у зв'язку з відмовою окремих господарських судів у прийомі до розгляду справ, які не є господарським. Але на відміну від поняття господарського спору, поняття позову у господарському процесі існує.

Отже, вступним питанням по розкриттю даної теми буде питання про створення і діяльність судів.

1. Системи господарських судів та поняття господарського спору

Як відомо під системою розуміється таке організаційне явище, у якому між різноманітними його частинами існує тісний зв'язок, який грунтується на їх взаємозв'язку та доповнює один одного, без чого об'єднуюче їх поняття не може нормально існувати і діяти.

Під цю формулу підпадає уся сукупність господарських судів України на чолі з Вищим господарським судом. Вони дійсно тісно пов'язані між собою у виконанні загальних обов'язків, які стоять перед усією системою.

Прийнятий 7 лютого 2002 року Закон України "Про судоустрій України" № 3018 дійсно змінив систему та структуру господарських судів. Зараз ця система складається з трьох сходинок, до якої входять місцеві господарські суди, апеляційні суди та Вищий господарський суд1.

Закон України "Про судоустрій України" закріпив створення у системі господарських судів нового суду - апеляційного. Наказом Президента від 11 липня 2001 року створюється сім апеляційних судів з обслуговуванням декількох адміністративно-територіальних одиниць.

Таким чином, створено новий проміжок між Вищим господарським судом та місцевими у вигляді апеляційних судів.

Систему господарських судів очолює Вищий господарський суд України2. Відповідно до статті 125 Конституції України "Вищим судовим органом спеціалізованих судів є існуючі вищі суди".

Але цю трактовку неможливо сприймати буквально, адже відповідно до Закону України "Про судоустрій України" Вищий господарський суд не є "вищим", так як над ним стоїть "найвищий" Верховний Суд України. У тій же статті 125 Конституції України сказано, що "Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України". Саме: загальної юрисдикції. А господарські суди і у законодавстві і в теорії завжди визнавались спеціалізованими судами, так як виходячи з предмету діяльності вони суттєво відрізняються від судів загальної юрисдикції.

Спір як суспільне явище означає протиріччя, різні погляди двох чи кількох осіб про одне і теж явище, предмет.

Господарські спори - це різновид правових спорів, вони виникають у

процесі здійснення господарської діяльності.

Господарські спори - це самостійний інститут господарського права.

Господарські спори найчастіше виникають у результаті правопорушень по укладенню договорів. Але це не обов'язково. Вони можуть

__________________

1 Система господарських судів закріплена Наказом Президента України від 11 липня 2001 року № 511 / 2001, у якому кількість та перелік місцевих господарських судів залишений у такому вигляді, у якому вони існували раніше.

2 Стаття 10 Закону України "Про господарський суд".

породжуватися у випадку спричинення позадоговірної шкоди, незаконного присвоєння чужого майна, розбіжностей при укладенні договорів, порушенні прав суб'єктів підприємницької діяльності неправомірними рішеннями органів влади та управління, при банкрутстві підприємств та організацій.

У статті 1 Закону України "Про господарський суд" вказується, що господарський суд є незалежним органом у вирішенні усіх господарських спорів між юридичними особами, державними та іншими органами, їм підвідомчі такі спори:

- спори, які виникають при укладенні, зміні, розірванні та виконанні господарських договорів;

- спори про відшкодування позадоговірної шкоди, про повернення незаконно придбаного чужого майна;

- про признання недійсними актів державних та інших органів у випадках, передбачених законодавством;

- справи про банкрутство;

- справи по заявам органів Антимонопольного комітету України, пов'язані


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7