У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПЛАН

Введення

Функції недержавних служб охорони

2. Служба безпеки фірми

3. Функції державних (служб) підрозділів охорони

3.1. Підрозділи міліції охорони Державної служби охорони

при МВС України.

3.2. Спеціальний підрозділ міліції охорони «Титан».

3.3. Спеціальний підрозділ судової міліції «Грифон»

Введення

Ринкове середовище, в якому доводиться діяти структурам, що забезпечують економічну безпеку, у тому числі і державним спецслужбам, вимагає сьогодні не тільки нових форм і методів, але і нової ідеології, тобто формування інших правових, організаційних і етичних підходів. Викликана до життя об'єктивними обставинами, недержавна система охорони показує, що вона не тільки здатна захистити корпоративні інтереси підприємців, але і бере на себе ту частину важкої роботи, яку правоохоронні органи поки зробити не в змозі.

Закономірності розвитку ринкових відносин викликали до життя і затвердили на ринку численні приватні підприємства охоронно-детективного плану. Склався ринок послуг у сфері недержавної безпеки. І не дивно, що на цьому ринку першими виявилися злочинні елементи. Кримінальні структури просто так свої позиції не здають. Твердження на ринку законних охоронних структур відбувається в жорсткому протистоянні із злочинним миром. У цьому недержавна система безпеки виступає союзником держави.

Злочинний світ став вельми небезпечним, особливо у вигляді організованих формувань, що чітко взаємодіють між собою не тільки в національних межах, але і у світовому масштабі. Такий розмах злочинної діяльності вельми ускладнює роботу і державних, і приватних служб, якщо вони діють окремо. Світовий досвід показує, що взаємодія державних і недержавних структур значно ускладнює життя злочинцям. Як і на якій основі слід здійснювати таку взаємодію в наших умовах?

В даний час в Україні вже складається недержавна система забезпечення безпеки підприємництва, власності, особи і в цілому безпеки суспільства. Її формування відбувається непросто і супроводжується рядом негативних явищ, зв'язаних, перш за все з проникненням кримінальних і мафіозних структур на ринок безпеки.

Таким чином, в системі забезпечення підприємництва в даний час діють три групи суб'єктів:

- держава, що здійснює функції в цій області через органи законодавчої, виконавчої, судової влади, правоохоронні органи і спецслужби;

- недержавні організації в особі приватних охоронних підприємств, служб безпеки, охоронно-детективних агентств, інформаційних, науково-прикладних, учбових фірм і шкіл підготовки співробітників, фондів, центрів, зайнятих у сфері забезпечення безпеки;

- кримінальні структури, що створюють «дахи» для тих, що борються за розділ сфер впливу і власність мафіозних кругів.

У зв'язку з таким угрупуванням сил на ринку виробництва і забезпечення державної безпеки і підприємницької діяльності доцільно розглянути таке питання - які функції державних і недержавних служб безпеки?

Саме життя підказує необхідність об'єднання зусиль приватних охоронних і державних структур для посиленої боротьби з організованою злочинністю. Цього ніхто не стане заперечувати.

Функції недержавних служб охорони

У процесі побудови правової держави особливо гостро постає питання про надійний захист прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб. Держава гарантує рівноправність усім громадянам і захист власності та не допускає ніяких обмежень чи переваг для окремих її форм. Отже, безпека кожної форми власності повинна забезпечуватися однаковою мірою. На практиці ж державну та колективну власність захищають, як правило, державні установи, а що стосується приватного підприємця - він залишається один на один зі своїми проблемами. Саме це обумовило необхідність участі недержавних охоронних структур у здійсненні загальнонаціональної політики забезпечення охорони власності.

Офіційний статус приватна охоронна діяльність в Україні набула 28 лютого 1994 р. з моменту видачі МВС України наказу № 112, яким затверджено інструкції «Про умови і правила здійснення підприємницької діяльності з надання послуг по охороні колективної і приватної власності, а також охороні громадян, монтажу, ремонту і профілактичному обслуговуванню засобів охоронної сигналізації та контроль за їх дотриманням» та «Про порядок видачі суб'єктам підприємницької діяльності ліцензій на надання послуг по охороні колективної і приватної власності, а також охороні громадян, монтажу, ремонту і профілактичному обслуговуванню засобів охоронної сигналізації». Вони розроблені відповідно до Закону «Про ліцензування окремих видів господарської діяльності», Постанови Верховної Ради України від 25 червня 1993 р. «Про Державну програму боротьби із злочинністю», а також постанови Кабінету Міністрів України від 10 серпня 1993 р. № 615 «Про вдосконалення охорони державної та інших форм власності».

З цього моменту недержавні охоронні структури здобули статус самостійного суб'єкта підприємницької діяльності з правом надання широкого кола послуг. У перелік охоронних послуг та забезпечення економічної безпеки входять: фізична охорона об'єктів і приватних осіб; забезпечення безпеки об'єктів і приватних осіб з допомогою програмно-технічних комплексів захисту; забезпечення інформаційної безпеки недержавних суб'єктів економічних відносин; інформаційно-аналітичне забезпечення підприємницького ризику і захист комерційної таємниці; консультування керівників підприємств і економічних структур з питань забезпечення комплексної безпеки; надання підприємницьким структурам гарантій у здійсненні комерційних справ і кредитоспроможності партнерів; забезпечення безпеки комерційних об'єктів міської інфраструктури; участь у забезпеченні безпеки при проведенні комерційних виставок, конгресів, симпозіумів, творчих фестивалів тощо;

Безперечно, названий наказ був своєчасним нормативним актом, що визначив порядок створення і функціонування приватних охоронних структур та сприяв інтенсивному їх розвитку. Але практика його реалізації та інструкцій МВС виявила фактори, які утруднюють нормальне становлення і функціонування приватних охоронних структур, а також, що окремі положення даних інструкцій мають потребу в істотному коректуванні. У зазначених нормативних документах приватна охоронна діяльність визначена як надання на договірних засадах послуг фізичним і юридичним особам щодо здійснення заходів охорони нерухомих об'єктів та іншого майна, у тому числі вантажів, що перевозяться, а також забезпечення особистої безпеки громадян підприємствами, які мають спеціальну ліцензію


Сторінки: 1 2 3 4