У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПЛАН

1. Поняття місця події

2. Огляд місця події

3. Підведення підсумків огляду місця події

Практичне завдання

Використана література

1. Поняття місця події

Розслідування багатьох злочинів починається з дослідження місця події. Часто на первинному етапі місце події є єдиним джерелом відомостей (фактичних даних) про подію, що відбулася, про осіб, що її що скоїли. І від того, наскільки якісно воно досліджене, нерідко залежить успіх розслідування злочину.

Будь-яка діяльність людини відображається в результатах і слідах. Це відноситься і до злочинного діяння. Злочинна діяльність звичайно складається з підготовки, здійснення і приховування злочину і на всіх цих стадіях утворюються численні сліди. Проте в юридичній літературі і практиці місцем злочину вважається місце здійснення основної, головної частини, а деколи і декількох найважливіших частин діяння, передбаченого певною статтею кримінального кодексу. Пояснюється це тим, що саме тут, як правило, бувають зосереджені сліди в такій кількості і в такій сукупності, що дозволяють встановити не тільки факт злочину, але і спосіб його здійснення, а також одержати інформацію про особу, його що зробила.

Нерідко місце злочину називається місцем події, що, на мій погляд, носить умовний характер, оскільки співвідношення цих понять неоднозначне. З одного боку, поняття місця події ширше за поняття місця злочину. Це виражається у тому, що місцем події є і місце іншої події, не злочину. У ряді випадків при отриманні повідомлення про подію буває важке визначити, що відбулося: злочин, нещасний випадок або причиною тому з'явилася дія сил природи. Така ситуація може виникнути при виявленні трупа людини, загорянні майна, виробничих травмах і ін. І питання про те, що ж відбулося - злочин, нещасний випадок або щось інше - розв'язується в ході огляду місця події і нерідко при проведенні інших слідчих дій. Тому можна сказати, що місцем події є не тільки місце злочину, але і місце будь-якої іншої події, що вимагає проведення слідчого огляду.

З другого боку, поняття місця події вже за об'ємом поняття місця злочину. Злочин на всіх стадіях розвитку (підготовки, здійснення, приховування) здійснюється в певних місцях. І кожне місце, відображаючи ту або іншу його стадію, є місцем, пов'язаним із злочином, тобто місцем злочину. Але, як вище наголошувалося, не всяке місце злочину прийнято вважати місцем його здійснення, а тільки таке, де сукупність знайдених слідів дозволяє з'ясувати характер протиправного діяння. Тому, наприклад, предмети, упущені злочинцем на шляху слідування з місця злочину, заховані на місцевості або за місцем проживання у кожному окремому випадку, при їх виявленні, не утворюють місця події, а факт їх виявлення процесуально закріплюється протоколом огляду місця виявлення предметів або протоколом огляду предметів, протоколом обшуку і ін.

При розслідуванні окремих видів злочину по одній кримінальній справі нерідко буває декілька місць подій. Так, при розслідуванні розкрадань державного або суспільного майна, здійснених шляхом зловживання службовим становищем, залежно від способу розкрадання місцями подій можуть бути: ділянка виробництва, де створюються невраховані надлишки сировини; ділянка, на якій виготовляється продукція з цієї сировини; торгове підприємство, через яке реалізується продукція, і ін. Етапи розкрадання матеріальних цінностей протікають тут на певних місцях, де сліди злочину специфічні для кожного з них і носять відносно самостійний характер, розкриваючи спосіб його здійснення.

Місце події крім наявності сукупності слідів, що розкривають його механізм, володіє ще однією властивістю: знайдені сліди звичайно указують на ознаки якого-небудь кримінального діяння, а тому вимагають проведення розслідування, принаймні - слідчого огляду місця виявлення. Цю властивість місця події дуже точно визначив Р. С. Белкін, відзначивши, що «оскільки саме виявлення слідів події, що вимагає розслідування, завжди є подією, то і місце виявлення цих слідів є місцем події...». Сліди ж, знайдені за межами місця події, хоча і відображають його окремі моменти, проте не містять самі по собі необхідного комплексу ознак події, що дозволяє встановити його суть і вирішити питання про розслідування. Наприклад, злочинець, зламавши дверні замки магазина, зробив крадіжку товарів. Йдучи з місця події, на шляху проходження він упустив знаряддя злому, одну частину товарів заховав в тайник на місцевості, а іншу - вдома. Оперативним шляхом було знайдене знаряддя злому, знайдені тайники на місцевості та вдома. І хоча місце виявлення знаряддя злому, тайники на місцевості і вдома пов'язані з подією, що розслідується, але узяті кожен окремо, поза зв'язком з моментом злому, вони не розкривають характеру події в цілому. Тільки місце злому дозволяє з'ясувати характер події, в даному випадку - крадіжки матеріальних цінностей.

Злочини скоюються в самих різних місцях: на місцевості, в приміщеннях, на транспорті. З урахуванням цього місце події може бути відкритим або замкнутим простором, носити нерухомий або рухомий характер або виступати як їх поєднання. Звичайно, така характеристика місця події відносна: відомо, що злочини, початі в приміщенні, в автобусі або потязі, часто закінчуються на місцевості і навпаки. Проте, вона враховується при визначенні меж огляду місця події.

Місце події звичайно характеризується розміщенням в просторі постійно оточуючих його предметів; виглядом і станом ділянки місцевості, приміщення, транспортного засобу; наявністю і особливостями об'єктів, розташованих на ньому; наявністю змін, пов'язаних з подією, що розслідується. Сукупність перерахованих ознак розкриває поняття обстановки місця події, яку, за словами Р. С. Белкіна, можна визначити як «прояв якості і просторових зв'язків об'єктів, що становлять в своєму комплексі місце події. З урахуванням викладеного можна сказати, що під місцем події розуміється певний


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7