У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Поняття організованої злочинності

Практика соціального життя в останні роки змусила визнати на найвищому рівні державної влади існування в Україні організованої злочинності. Тому підвищення ефективності боротьби з нею є одним із найважливіших завдань, що випливає з оцінки сучасної кримі-нальної ситуації в країні. Стосовно науки, то її внесок у розробку цієї проблематики не можна визнати задовільним, хоча останнім ча-сом намітилися позитивні зрушення. У підручниках, монографіях з кримінології автори вдавалися лише до таких формулювань, як "елементи організованої злочинності", "особливо небезпечні прояви групової злочинності", "лідерство у злочинному середовищі", "орга-нізованість злочинних груп" тощо. Застосування подібних визна-чень пояснювалося недостатньою теоретичною розробкою самого поняття "організована злочинність".

Вперше спробу сформулювати поняття організованої злочиннос-ті здійснили американські вчені. 1971 року відомий публіцист Уолтер Ліппман зазначав, що на відміну від звичайної злочинності, що носить повністю грабіжницький характер, організована злочинність пов'язана з наданням бажаючим певних послуг або товарів.

Американський кримінолог Альфред Ландсміт визначив органі-зовану злочинність як особливу форму співробітництва кількох осіб або угруповань з метою забезпечення успішної їх діяльності. Луіз Шеллі говорив про організовану злочинність як таку, що цементу-ється фінансовими інтересами. Насилля тут застосовується лише для захисту економічних інтересів злочинного угруповання. Біль-шість організованих злочинців отримують переважаючу частку при-бутку на нелегальних ринках.

Президентська комісія США з питань застосування законів і від-правлення правосуддя дала розширене тлумачення організованої злочинності: це асоціація, яка прагне функціонувати поза контролем американського народу і органів влади. Вона включає у себе тисячі злочинців, які діють у рамках таких же складних структур, як вели-кі корпорації, підкоряються своїм законам, що застосовуються більш жорстко, ніж закони держави. Її дії не імпульсивні: вони є результа-том складних домовленостей, спрямованих на досягнення повного контролю над сферами діяльності для отримання надприбутків.

У вітчизняній кримінології дефініції організованої злочинності з'явилися лише в останні роки, і вони досить різноманітні. Деякі вчені характеризують організовану злочинність як складний вид кримінальної діяльності, що здійснюється у великих масштабах ор-ганізованими групами, які мають внутрішню структуру, отримують доходи шляхом створення й експлуатації ринків незаконних товарів і послуг. Інші під організованою злочинністю розуміють відносно ма-сову групу стійких і керованих об'єднань злочинців, які займаються кримінальною діяльністю у вигляді промислу та створюють систему захисту від соціального контролю з використанням таких проти-правних засобів, як насилля, залякування, корупція та розкрадання у великих розмірах.

Організована злочинність - це особливе суспільно небезпечне явище, "вершина злочинності". В основі виокремлення цього виду злочинності лежить характер і ступінь взаємодії злочинців при здійсненні протиправної діяльності. Вона проходить на підставі згур-тування осіб, розмежування між ними злочинних ролей, ієрархічності системи взаємовідносин. Чим вищий рівень організованості у групі, тим більше управлінські функції відділяються від безпосеред-ньо виконавчих. Організатори можуть ставити загальні завдання, визначати лінію поведінки, забезпечувати систему координації дій різних учасників, їх безпеку. При цьому вони можуть навіть не зна-ти безпосередніх виконавців злочинів. Організовані групи носять стійкий характер. Між їх членами підтримуються стосунки і в пе-ріод між вчиненням конкретних злочинних діянь. У цей час розроб-ляються нові плани, вивчається кон'юнктура, проводиться підбір співучасників, розробка заходів захисту стосовно викриття та при-тягнення винних до відповідальності.

2. Кримінологічна характеристика організованої злочинності

Злочинні об'єднання, залежно від рівня їх стійкості, професій-ності, сфери діяльності, правового становища у легальних структу-рах суспільства та ін., можна розділити на такі види.

1). Проста організована група - це відносно проста форма об'єднання злочинців чисельністю 2-4 чоловіки. У такі групи об'єднуються розкрадачі, шахраї, квартирні злодії, грабіжники. В них немає складної структури, суворої підпорядкованості, чітко вираже-ного лідера.

2). Структурна організована група. Порівняно з простою ор-ганізованою групою вона відрізняється більшою стійкістю, ієрархічністю, дотриманням принципу єдиноначальності. Чисельність таких груп – 5-10 і більше осіб. Злочинна діяльність носить постійний характер, частіше це вчинення майнових злочинів або діянь, пов'я-заних з насиллям, але метою яких є одержання прибутків. Лідер та-кої групи визначає напрямок її дій, планує та готує злочини, розпо-діляє між учасниками ролі. Для забезпечення своєї діяльності структурна організована група взаємодіє з іншими кримінальними елементами, зокрема з особами, які займаються підробкою докумен-тів, скупкою краденого тощо. Такі групи вчиняють крадіжки з квар-тир, автомобілів, грабежі, розбої, шахрайства, вимагання, займають-ся контрабандою. Корумпованих зв'язків у них, як правило, немає.

3). Організоване злочинне угруповання - це вже багаточисленне об'єднання, до якого входять десятки, а то й сотні осіб, котрі активно займаються злочинною діяльністю. Рівень організова-ності у загальній масі таких угруповань нижчий, ніж в бандах і ма-фіозних об'єднаннях, хоча наявність дисципліни, ієрархії, підпорядкованості притаманні їм. У них існує керівна ланка з лідерів, котрі посвятили себе злочинній діяльності і визначають її напрямок. За ними стоїть основна маса конкретних виконавців "бойовиків" з пев-ною кримінальною направленістю. Це злочинне угруповання не є монолітним, до його складу входить багато груп різного рівня орга-нізованості, чисельністю 5-10 осіб. Вони не лише вчинюють злочи-ни, але й постійно контролюють певну територію (збір данини, вимагання тощо). Часто їх лідери, зібравши достатню суму грошей, вступають у сферу легального бізнесу, поступово переростаючи у мафіозне об'єднання.

4). Банда являє собою форму організованої злочинності, що по-лягає у створенні озброєної групи, для вчинення злочинів, пов'яза-них з нападами на державні та громадські організації, окремих гро-мадян. Вона відрізняється підвищеною суспільною небезпекою, оскільки застосування зброї - обов'язкова її ознака. Банди відріз-няються високим рівнем організованості та беззаперечним підпорядкуванням ватажку. Вони функціонують самостійно, а резуль-татами їх злочинів зазвичай є здобуття грошей, валюти,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10