У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





2

ПЛАН

ВСТУП

1. Поняття товарних знаків, марок, емблем за законодавством України.

1.1. Поняття знаків для товарів і послуг

1.2. Реєстрація і використовування товарних знаків українських підприємств в Європі

2. Механізм правового захисту товарних знаків.

3. Необхідність вдосконалення правового захисту суб’єктів індивідуалізації товару та послуг.

ВИСНОВОК

Використана література

ВСТУП

В умовах ринкової економіки істотно зростає значення знаків для розрізнення одних і тих самих товарів, що виробляються різними виробниками, чи послуг, що надаються різними осо-бами. При перевищенні виробництва товарів і наданні послуг над попитом споживачів гостро постає питання певної інди-відуалізації їх. Товари і послуги, що виробляються (надають-ся) різними підприємцями, завжди відрізняються характерис-тиками, ознаками, якістю тощо. Споживач повинен точно знати, хто виробник того чи іншого товару, хто надає ті чи ін-ші послуги, чим характеризується той чи інший товар (послу-ги), який товар вигідніше придбати, які послуги відзначають-ся вищою якістю тощо. Тут споживачеві допомагають знаки для товарів і послуг, або товарні знаки.

Товарний знак - це знак, який допомагає відрізнити про-дукт одного підприємства від такого самого продукту іншого. Продукт у цьому разі вживається у значенні товар, тобто все, що продається. Цей товар повинен мати розпізнавальний знак, аби покупець міг вибрати потрібний товар серед подіб-них. Такий вибір істотно спрощується, якщо продукт позначений товарними знаками, оскільки, знаючи товарні знаки тієї чи іншої фірми, покупець може судити про якість та інші характеристики товару. Товарні знаки, зокрема, мають важливе значення для товарів народного споживання, у тому числі і для тих, які вживаються у домашньому господарстві. До товарного знака дуже близький знак обслуговування. Він має своїм призначенням розрізняти сервіс різних підприємств. До сервісу входять, наприклад, надання автомобілів в оренду, організація туристичних мандрівок, підготовка різно-го роду оглядів і т. п. Економічна роль сервісу останніми ро-ками зростає, тому знаки обслуговування набувають дедалі більшого значення.

У світі немає країн, де б не застосовувались товарні знаки і де б вони не захищались. Виключне право на використання товарних знаків, як правило, дістають шляхом їх реєстрації, але в деяких країнах це виключне право закріплюється фактом першого використання знака.

В цій курсовій роботі перед мною постає завдання розкрити такий правовий інститут як правовий захист товарних знаків.

Для цього я розкрию такі поняття:

Поняття товарних знаків (торговельних марок, емблем);

Функції товарних знаків (торговельних марок, емблем);

Види товарних знаків (торговельних марок, емблем);

Правова охорона товарних знаків (торговельних марок, емблем);

Міжнародні документи з охорони товарних знаків (торговельних марок, емблем);

Значення правової охорони товарних знаків (торговельних марок, емблем);

Необхідність вдосконалення правової охорони товарних знаків (торговельних марок, емблем);

1. Поняття товарних знаків, марок, емблем за законодавством України.

1.1. Поняття знаків для товарів і послуг

У сучасних умовах ко-жен суб'єкт підприємницької діяльності прагне мати такий правовий засіб індивідуалізації товарів та послуг, як торговельна марка. По-яснюється це тим, що господарська діяльність пов'язана з необхідніс-тю використання різного роду позначень, які дають можливість роз-різняти як суб'єктів, так і результати їх діяльності. За допомогою торговельних марок відбувається зв'язок між виробником і спожива-чем, вони виступають невід'ємними елементами ринкових відносин та добросовісної конкуренції.

Паризька конвенція з охорони промислової власності передбачає правове регулювання товарного знака і знака обслуговування. Світо-ва практика для індивідуалізації учасників цивільного обороту, това-рів та послуг пішла по шляху використання обох зазначених об'єктів. Розмежування між ними проводиться за призначенням: товарні знаки відрізняють товари, а знаки обслуговування - послуги. Спочатку за-конодавець України поєднав ці два об'єкти інтелектуальної власності і передбачив правову охорону знака для товарів та послуг. Відповід-но до Закону „Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” знак для товарів та послуг - це позначення, за яким товари і послуги одних осіб відрізняються від товарів і послуг інших осіб.

ЦК на відміну від вказаного Закону вводить нове поняття для по-значення об'єкта інтелектуальної власності у сфері індивідуалізації товарів і послуг – „торговельна марка”, однак зміна назви не вплину-ла на суть самого об'єкта.

Торговельною маркою може бути будь-яке позначення або будь-яка комбінація позначень, які придатні для вирізнення това-рів та послуг, що виробляються та надаються однією особою, від товарів та послуг, що виробляються та надаються іншими осо-бами. Такими позначеннями можуть бути, зокрема, слова, літери, цифри, зображувальні елементи, комбінації кольорів (ст. 492 ЦК).

В цій курсовій роботі я буду разом з товарними знаками також розуміти торгівельні марки та емблеми.

Знак для товарів і послуг (товарний знак) - це знак, за яким товари й послуги одних осіб відрізняються від однорід-них товарів і послуг інших осіб.

У конкурентній боротьбі на ринку товарів і послуг виграє виробник товару вищої якості, а також особа, яка забезпе-чує найвищий рівень послуг. Саме товарний знак дає змогу відрізнити товари й послуги одних осіб від однорідних това-рів і послуг інших осіб, а також часто замінює собою довге й складне найменування тієї чи тієї юридичної або фізичної особи. Товарний знак виконує функції індивідуалізації това-рів і послуг через їх виділення з маси однорідних і подібних товарів і послуг, вказівки на певну якість товарів і послуг, на джерело їх походження, а також реклами. Саме тому наяв-ність товарного знака спрощує для споживача вибір товарів і послуг потрібної якості.

Зазвичай виокремлюють кілька функцій, які виконують тор-говельні марки: виділення товарів або послуг певного економіч-ного суб'єкта на ринку, вказівка на певну якість об'єкта, зазна-чення місця його походження, рекламна функція тощо.

Можливість випускати товар під певною торговельною мар-кою багато важить для виробників.

Кількість


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12