У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПОРУШЕННЯ ЦИВІЛЬНОЇ СПРАВИ В СУДІ

План

Порушення цивільної справи в суді.

Підготовка цивільних справ до судового розгляду.

Використана література.

ПОРУШЕННЯ ЦИВІЛЬНОЇ СПРАВИ В СУДІ.

ПІДГОТОВКА ЦИВІЛЬНИХ СПРАВ ДО СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ

Порушення цивільної справи в суді

Особливою формою судового рішення про стягнення з боржника грошових коштів або витребування майна за заявою особи, якій належить право такої вимоги є судовий наказ.

Для порушення справ окремого провадження подається заява і вона повинні бути прийняті судом.

Для порушення позовного провадження необхідно, щоб була подана позовна заява і вона була прийнята судом.

Безпідставна відмова в прийнятті заяви є відмовою здійснення правосуддя. Рішення щодо відмови в прийнятті позовної заяви (скарги, заяви) може бути оскаржене в апеляційному порядку (ст.291 ЦПК України).

Основним видом цивільного судочинства є позовне провадження, тому при висвітленні питання про порушення цивільної справи мені б хотілося звернути увагу саме на ньому.

Так, зміст і форма позовної заяви повинні відповідати вимогам ст.119 ЦПК. У позовній заяві повинно бути зазначено: 1) найменування суду, до якого подається заява; 2) ім’я (найменування) позивача і відповідача, а також ім’я представника позивача, якщо позовна заява подається представником, їх місце проживання або місцезнаходження, поштовий індекс, номер засобів зв’язку, якщо такий відомий; 3) зміст позовних вимог; 4) ціну позову щодо вимог майнового характеру; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; 6) зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування; 7) перелік документів, що додаються до заяви.

Позовна заява підписується позивачем або його представником із зазначенням дати її подання.

Відповідно до ст. 119 ЦПК в заяві належить зазначити докази, що підтверджують позов, а для забезпечення доказової діяльності позивача надається можливість в цій частині позовної заяви викласти окремі клопотання. Наприклад, виклик свідків, витребування письмових та речових доказів, забезпечення доказів тощо.

Важливе значення має відображення в позовній заяві ціни позову. Вона обумовлює розмір сплати судового збору, розподіл судових витрат між сторонами. Зважаючи на актуальність даної проблеми для українського судочинства, охорони та захисту прав фізичних і юридичних осіб, у ст. 80 ЦПК України закріплено, що ціна позову визначається: 1) у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується; 2) у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; 3) у позовах про стягнення аліментів - сукупністю всіх виплат, але не більше ніж за шість місяців; 4) у позовах про строкові платежі і видачі - сукупністю всіх платежів або видач, але не більше ніж за три роки; 5) у позовах про безстрокові або довічні платежі і видачі - сукупністю платежів або видач за три роки; 6) у позовах про зменшення або збільшення платежів або видач - сумою, на яку зменшуються або збільшуються платежі чи видачі, але не більше ніж за один рік; 7) у позовах про припинення платежів або видач - сукупністю платежів або видач, що залишилися, але не більше ніж за один рік; 8) у позовах про розірвання договору найму (оренди) або договору найму (оренди) житла - сукупністю платежів за користування майном або житлом протягом строку, що залишається до кінця дії договору, але не більше ніж за три ро-ки; 9) у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості; 10) у позовах, які складаються з кількох самостійних вимог, - загальною сумою всіх вимог.

Якщо визначена позивачем ціна позову вочевидь не відповідає дійсній вартості спірного майна або на момент пред'явлення позову встановити точну його ціну неможливо, розмір судового збору попередньо визначає суд з наступним стягненням недоплаченого або з поверненням переплаченого судового збору відповідно до ціни позову, встановленої судом при вирішенні справи.

У разі збільшення розміру позовних вимог або пред'яв-лення нових вимог несплачену суму судового збору належить сплатити до звернення в суд з відповідною заявою. У разі зменшення розміру позовних вимог питання про повернення суми судового збору вирішується відповідно до цивільно-процесуального законодавства.

Позовна заява повинна бути підписаною. Розгляд ано-німних позовних заяв не допускається. На заяві повинна бути вказана дата подання її до суду. Час подання свідчить про пред'явлення позову в межах строків давності і забезпечує своєчасний розгляд судової справи.

До позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору та оплату витрат на інформаційно - технічне забезпечення розгляду справи.

Позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Це положення не поширюється на позови, що виникають з трудових правовідносин, а також про відшкодування шкоди, завданої внаслідок злочину чи заподіяних каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров'я, а також втратою годувальника (ч.2 ст.120 ЦПК).

Відповідно до ст. 82 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору та витрат на інформаційно- технічне забезпечення розгляду справи на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Якщо у встановлений судом строк судові витрати не будуть оплачені, заява відповідно до ст. 207 ЦПК залишається без розгляду або витрати стягуються за судовим рішенням у справі, коли оплата судових витрат була відстрочена або розтрочена до ухвалення цього рішення.

З зазначених вище


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8