У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План

План

ВСТУП

1. Претензійна робота:

1.1. Основні положення досудового врегулювання господарського спору;

1.2. Порядок складання претензій;

1.3. Порядок і строки розгляду претензій.

2. Позовна робота:

2.1. Форма і зміст позовної заяви;

2.2. Відгук на позовну заяву.

ВИСНОВОК

Використана література

ВСТУП

Претензійна та позовна робота регулюється Господарським-процесуальним кодексом України (статті 5-11 та 54-60 ГПК України).

Розділи називаються: досудове врегулювання господарських спорів (пред’явлення спеціального письмового документу - претензії) та подання позову.

Порядок досудового врегулювання спорів визначається господарським процесуальним кодексом України, якщо інше не встановлено діючим на території України законодавством, яке регулює конкретний вид господарських відносин. Порядок пред’явлення та розгляду претензій до перевізника, які випливають з перевезень, визначається транспортними статутами і кодексами, а претензії до органів зв’язку стосовно надання останнім послуг зв’язку - відповідними правилами чи положеннями. Разом з тим претензії перевізника, що випливають з перевезень, і претензії органів зв’язку, які випливають з операцій по наданню послуг зв’язку, продивляються і розглядаються у порядку, передбаченому Господарським процесуальним кодексом України. У такому ж порядку пред’являються і розглядаються претензії до перевізника чи органу зв’язку, якщо ці претензії не пов’язані з перевезенням або наданням послуг зв’язку.

1. ПРЕТЕНЗІЙНА РОБОТА

1.1.Основні положення досудового врегулювання господарського спору

У процесі діяльності господарюючих суб’єктів між ними, між ними і державою в особі відповідних органів виникають, функціонують та припиняються численні відносини. Ринковий механізм, як і будь-яке інше складне явище, не може розвиватися без зіткнень, конфліктів, що призводять до суперечностей між суб’єктами господарської діяльності. Такі суперечності між підприємствами, організаціями, державами та іншими установами називаються господарськими спорами. Чинне законодавство вимагає від господарюючих суб’єктів, щоб вони до подання позову вжили заходів щодо врегулювання господарських спорів з іншою стороною. Досудове врегулювання господарських спорів - це сукупність заходів, здійснених підприємствами та організаціями, права яких порушені, для безпосереднього вирішення спорів, що виникли, з підприємствами та організаціями, які порушили майнові права та інтереси, до звернення з позовом до господарського суду.

Значення процесуального врегулювання господарських спорів розкривається через функції, які виконує ця стадія господарського процесу:

- досудове врегулювання покликане забезпечити якомога швидше відновлення порушених прав підприємств і організацій;

- воно сприяє виявленню і усуненню причин та умов виникнення господарських правопорушень;

- досудове врегулювання сприяє організації та підвищенню рівня укладання та виконання господарських договорів.

Виходячи із змісту чинного законодавства, слід зробити такий висновок: що, існує:

Загальний порядок догосподарського врегулювання господарських спорів (ст.5 - 11 Господарсько – процесуального Кодексу України).

Спеціальний порядок догосподарського врегулювання господарських спорів, застосовується щодо пред'явлення і розгляду претензій до органів зв’язку, транспорту та інше.

Питання організації претензійної роботи в корпоративній організації необхідно передбачити у спеціальному локальному нормативному акті (наказі, положенні, стандарті), в якому визначаються обов’язки посадових осіб, відповідних структурних підрозділів організації щодо введення цієї роботи, порядок і строки підготовки матеріалів для пред’явлення претензій та розгляду претензій, які надійшли. Найменування структурних підрозділів і служб, посадових осіб, відповідальних за ведення претензійної роботи.

1.2. Порядок складання претензій

Згідно зі статтею 6 Господарсько-процесуального кодексу України, підприємства, організації, що порушили майнові права і законні інтереси інших підприємств та організацій, зобов’язані поновити їх, не чекаючи пред’явлення претензії.

Підприємства та організації, чиї права і законні інтереси порушено, з метою безпосереднього врегулювання спору з порушником цих прав та інтересів звертаються до нього з письмовою претензією.

У претензії зазначаються:

- повне найменування і поштові реквізити заявника претензії та підприємства, організації, яким претензія пред’являється, дата пред’явлення і номер претензії;

- обставини, на підставі яких пред’явлено претензію, докази, що підтверджують ці обставини і посилання на відповідні нормативні акти;

- вимоги заявника;

- сума претензії та її рахунок, якщо претензія підлягає грошовій оцінці і платіжні реквізити заявника претензії;

- перелік документів, що додаються до претензії, а також інших доказів.

Документи, що підтверджують вимоги заявника, додають в оригіналах чи належним чином засвідчених копіях. Документи, які є у іншої сторони, можуть не додаватися до претензії із зазначенням про це у претензії.

Претензія підписується керівником чи заступником керівника підприємства, організації та надсилається адресату документованим або цінним листом, чи вручається під розписку.

Робота по пред'явленню претензій складається із таких етапів;

- підготовча робота (збір доказів, які обґрунтовують претензію, складання розрахунків, калькуляції, проведення взаєморозрахунків та ін.);

- складання проектів претензій, узгодження з зацікавленими структурними підрозділами або посадовими особами і представлення на підпис керівнику підприємства, організації, або його заступнику.

При підготовці матеріалів для пред’явлення претензій необхідно звернути увагу на збір доказів.

Наприклад: при частковій втраті, нестачі, пошкодженні вантажу такими доказами можуть бути:

- акт про нестачу, складений відповідно до інструкцій П - 6, П - 7 правилами перевезення вантажу;

- комерційний акт, а в разі відмовлення - письмові докази оскарження відмови;

- транспортний документ;

- специфікація;

- документ про сплату вартості вантажу;

- розрахунок;

- пломби, якщо транспортні засоби були опломбовані;

- документ про виклик представника постачальника (виготовлювача);

- документи, які підтверджують повноваження осіб, що брали участь в прийманні продукції;

- інші документи, які підтверджують часткову втрату, нестачу, пошкодження вантажу.

1.3. Порядок і строки розгляду претензій;

Претензія підлягає розгляду у місячний строк, який обчислюється з дня одержання претензії (стаття 7 ГПК України).

У тих випадках, коли обов'язковими для обох сторін правилами або договором, передбачено право перевірки забракованої продукції (товарів) підприємством - виготовлювачем, претензії, пов’язаної з якістю та комплектністю продукції (товарів), розглядатимуться протягом двох місяців.

Що стосується строків спеціального порядку досудового врегулювання господарських спорів, то слід керуватися нормами статутів, кодексів відповідного транспорту.

Якщо до претензії не додано всі документи, необхідні для розгляду, їх повинен подати заявник


Сторінки: 1 2 3