У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Завдання 1

Завдання 1.

На загальних зборах КСП „Мир” були присутні 610 членів КСП з 729 працездатних (крім того в КСП нараховується 112 пенсіонерів). Було розглянуто питання про Статут КСП, затверджений на засіданні Правління. Збори внесли до Статуту поправки і затвердили з цими поправками. Районна державна адміністрація зареєструвала Статут КСП.

Чи правильно вчинила районна держадміністрація?

На підставі якого законодавства слід вирішувати цю справу?

Згідно п.2 ч.1 ст. 63 Господарського кодексу України залежно від форм власності, передбачених законом, в Україні серед інших організаційно-правових форм юридичних осіб є підприємства, що діють на основі колективної форми власності, тобто так звані підприємства колективної власності.

Окремою ж організаційно-правовою формою юридичних осіб є колективне сільськогосподарське підприємство, що прямо випливає з положень ст. 1 Закону України „Про колективне сільськогосподарське підприємство”.

Діяльність колективних сільськогосподарських підприємств регулюється зазначеним вище Законом, Законом України „Про власність”, Земельним кодексом України та іншими актами законодавства України.

Відповідно до ст. 3 Закону України „Про колективне сільськогосподарське підприємство” КСП створюється за бажанням громадян на добровільних засадах на їх загальних зборах.

Саме ж підприємство вважається створеним і набуває прав юридичної особи з дня його державної реєстрації.

До введення в дію Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” та Господарського кодексу України, що призвело до втрати чинності Закону України „Про підприємництво”, порядок державної реєстрації КСП визначався саме Законом України „Про підприємництво”.

Колективне сільськогосподарське підприємство, як нам відомо, є добровільним об’єднанням громадян у самостійне підприємство для спільного виробництва сільськогосподарської продукції та товарів і діє на засадах підприємництва та самоврядування (ч. 1 ст. 1 Закону України „Про колективне сільськогосподарське підприємство” ).

Закон України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” передбачає, що іншими законами можуть бути встановлені особливості державної реєстрації об’єднань громадян, до яких саме і відноситься колективне сільськогосподарське підприємство.

Але, як зазначено в ч. 3 ст. 3 вказаного Закону об’єднання громадян, для яких законом встановлені особливості державної реєстрації, отримують статус юридичної особи лише з моменту їх державної реєстрації в порядку, який визначений саме цим Законом.

З умови задачі вбачається, що КСП „Мир” є юридичною особою, яка вже зареєстрована у встановленому законом порядку, налічує 841 члена підприємства, має свій Статут тощо. Саме за таких умов виникла необхідність у реєстрації змін до вже існуючого Статуту.

За загальним правилом рішення в КСП приймаються більшістю членів підприємства. Такі рішення є обов’язковими для всіх членів підприємства, незалежно від того були вони присутні при їх прийнятті чи ні.

Відповідно до ч. 1 ст. 23 зазначеного закону про КСП вищим органом самоврядування у підприємстві є загальні збори його членів або збори уповноважених. У період між зборами справами підприємства керує правління. Повноваження загальних зборів (зборів уповноважених) і правління визначаються статутом підприємства.

Як бачимо питання в КСП можуть вирішуватися, як загальними зборами, так і правлінням КСП. Необхідно лише одне – визначити це в його Статуті.

Що ж стосується такого питання, як внесення змін до Статуту, то вирішення такого питання відноситься саме до компетенції загальних зборів, що прямо передбачено ч.2 ст. 23 зазначеного закону про КСП.

Отже на час проведення зазначених загальних зборів у вже раніше створеному і зареєстрованому у встановленому законом порядку КСП налічувалось 841 член підприємства, що становить 100% їх загальної чисельності, з яких: 729 такі, що працювали та 112 пенсіонерів.

На цих загальних зборах, де вирішувалось питання про внесення змін до Статуту КСП, як бачимо були присутні 610 членів цього добровільного об’єднання громадян, тобто більше 72% від їх загальної чисельності. А це означає, що кворум був, як для проведення таких зборів, так і для прийняття відповідного рішення.

Державна реєстрація змін до засновницьких документів юридичної особи здійснюється державним реєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або в районній, районній в містах Києві і Севастополі державній адміністрації за місцем знаходження юридичної особи (ст. 5 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”).

Для проведення такої реєстрації уповноважена особа повинна надати державному реєстратору особисто чи направити замовним листом з описом вкладеного наступні документи:

заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи;

нотаріально завірену копію рішення загальних зборів про затвердження змін до установчих документів;

оригінал засновницьких документів з відміткою про їх державну реєстрацію;

два екземпляри змін до засновницьких документів та два екземпляри засновницьких документів в новій редакції або два екземпляри засновницьких документів в новій редакції;

документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до засновницьких документів, що складає 51 грн.

Отже тільки за описаних вище мною умов державний реєстратор може здійснити реєстрацію змін до Статуту КСП чи його нової редакції.

Повторюючись, хочу зазначити, що правління КСП не має повноважень ні затверджувати Статут, ні вносити до нього зміни та доповнення. Це, як зазначено вище мною – прерогатива загальних зборів КСП. А з цього випливають й всі інші дії зазначених в задачі осіб.