У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





З умови задачі вбачається, що беззаперечно стосовно Дмитренка І

Задача.

Громадянину Дмитренку І.І. на роботі в державній установі не виплатили заробітну плату протягом двох місяців. Враховуючи, що Коституцією України та законодавством передбачено виплату за виконання робіт у повному обсязі і вбачаючи в цьому порушення своїх власних прав та свобод, як і прав на нормальний розвиток людини, Дмитренко І.І. подав скаргу до суду. Суд, розглянувши, прийняв рішення, що Дмитренко І.І. є постраждалим, і зобов’язав державну установу за наявності грошей виплатити йому заробітну плату. Незадоволений таким рішенням Дмитренко І.І. подав скаргу до міжнародних організацій, зазначивши, що його права та права його дитини порушені.

На підставі яких документів Дмитренко І.І. міг подати скаргу і в які установи?

Чи правильно зробив постраждалий, подавши скаргу до міжнародних органів?

Відповідь.

З умови задачі вбачається, що беззаперечно стосовно Дмитренка І.І. адміністрацією державної установи порушено його конституційне право на оплату праці, а відтак і на його нормальний розвиток, як людини в цілому.

Але вказане право крім того передбачене також і в Кодексі законів про працю України.

Таким чином, в-першу чергу, відносно нього порушені норми саме трудового законодавства. Тому при вирішенні цієї задачі ми почнемо з наступного.

Так, як адміністрація державної установи протягом двох місяців не виплачувала йому заробітну плату, він має право за захистом своїх порушених прав звернутися зі скаргою безпосередньо до місцевого суду загальної юрисдикції про примусове стягнення з зазначеної установи заборгованості по оплаті його праці за 2 місяці.

Таку скаргу Дмитренко І.І. повинен подати у формі позовної заяви, так як такі справи в суді розглядаються в порядку позовного провадження.

З умов задачі ми бачимо, що суд позовні вимоги Дмитренка І.І. задовольнив, але зобов’язав установу виплатити йому заробітну плату... за наявності грошей.

Таке рішення суду є незаконним і підлягає беззаперечному оскарженню.

Якщо позовні вимоги Дмитренка І.І. обмежувалися лише питанням стягнення заборгованості з заробітної плати і він не погодився з прийнятим судом рішенням, то відповідно до чинного законодавства Дмитренку І.І. надано право на апеляційне оскарження такого рішення місцевого суду до апеляційного суду, а в разі не згоди й з рішенням (ухвалою) й апеляційного суду, то у нього є право на касаційне оскарження й цього рішення.

З умови ж задачі бачимо, що таким правом останній не скористався, а відразу звернувся до якоїсь міжнародної організації.

Що ж стосується звернень до міжнародних судів, то до речі існує така відповідна процедура звернення до міжнародної судової інстанції – Європейского суду, що знаходиться в Страсбурзі.

Але, як правило, така скарга подається на державу-порушника в разі, коли громадянином пройдено всі відповідні етапи оскарження рішень відповідних судів (у апеляційному та касаційному судах) або якщо судами держави зволікається швидкий та об’єктивний розгляд тієї чи іншої справи.

З умови ж задачі Дмитренко І.І. оскаржив рішення місцевого суду безпосередньо до міжнародної організації.

Такі дії останнього я вважаю не відповідають, як нашому чинному законодавству, так і нормам міжнародного права.

Звичайно кожна людина в будь-який спосіб має право звернутися до будь-яких міжнародних іституцій, але не всі інституції можуть захистити громадян.

Як і в Україні найвищою інстанцією в міжнародній практиці є суди. Тому, якщо громадянин України вважає, що держава порушила його права, він має право на звернення до міжнародного суду.В нашому випадку це буде, як вже сказано вище - Європейський суд.

Але знову ж таки для звернення до Європейського суду, а тим більше, щоб суд прийняв справу до свого провадження, необхідно пройти той шлях, про який мною було зазначено вище.

Повертаючись до справи Дмитренка І.І. хочу зазначити, що останній мав право також вимагати від установи й відшкодування завданої йому моральної шкоди. Якщо такі вимоги ним не ставились, то це можна зробити й потім, наприклад, коли рішення суду вступить в законну силу звернутись з новою позовною заявою про відшкодування саме моральної шкоди.