У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





На підставі ст

Задача 3.

18 - річний Н. розпивав в сквері самогон разом з П., якому цього дня виповнилося 16 років. Під час затримання обидва виявили злісну непокору законним вимогам працівників міліції.

Як вирішується питання про відповідальність Н.і П.?

З умови задачі вбачається, що Н. і П. скоїли два адміністративних правопорушення. Це – розпиття спиртних напоїв в громадських місцях та поява в громадських місцях в нетверезому вигляді та злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції.

Відповідальність за вказані правопорушення передбачена відповідно ст. 178 “Розпиття спиртних напоїв в громадських місцях та поява в громадських місцях у нетверезому вигляді” та ст. 185 “Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, народного дружинника, військовослужбовця чи їх образа” КУпАП.

Крім того в діях повнолітнього Н. вбачаються також ознаки правопорушення, передбачені ст. 180 КУпАП „Доведення неповнолітнього до стану сп’яніння”.

В задачі, правда, нічого не сказано про те, чи був у правопорушників вилучений самогон. Якщо рідина була вилучена і після проведення дослідження та постановлення висновку, що останні дійсно вживали самогон, то в їх діях також можуть вбачатися ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 177 КупАП „Придбання самогону і інших міцних напоїв домашнього виробітку”.

Отже мова в даному випадку може йти про адміністративні правопорушення, передбачені ст.ст. 177, 178, 180 та 185 КупАП.

А тепер розглянемо питання, що стосуються відповідальності кожного з правопорушників окремо.

На підставі ст. 12 КУпАП адміністративній відповідальності підлягають особи, яким до моменту скоєння адміністративного правопорушення виповнилось шістнадцять років.

З умови задачі нам відомо, що П. в день затримання виповнилось 16 років, тобто він досяг того віку, з якого настає адміністративна відповідальність.

Неповнолітній П. за придбання самогону, його розпиття та злісну непокору підлягає адміністративній відповідальності відповідно за ст. ст. 177, 178 та 185 КУпАП.

П., як відомо – неповнолітній, тому відповідно до ст. 13 КУпАП “Відповідальність неповнолітніх” до нього мають бути застосовані заходи впливу, передбачені ст. 241 КУпАП.

Згідно ж зі ст. 241 КУпАП до неповнолітнього П. за адміністративні правопорушення можуть бути застосовані наступні заходу впливу:

попередження;

догана або сувора догана;

передача неповнолітнього під нагляд батьків або особам, що їх замінюють

Окрему увагу слід звернути щодо відповідальності П. за ст. 185 КУпАП

“Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, народного дружинника, військовослужбовця чи їх образа”.

За цією статтею з застосуванням ч. 2 ст. 13 КУпАП до неповнолітнього П. застосовується адміністративна відповідальність на загальних підставах, тобто відповідальність настає за ст. 24 КУпАП “Види адміністративних стягнень”.

Відповідальність Н. настає за ст. 177, 178, 180 та 185 КупАП.

До Н. застосовується також п.3 ст. 35 КУпАП “Обставини, що обтяжують відповідальність за адміністративними правопорушеннями” - “втягнення неповнолітніх у правопорушення”, що є обставиною, яка обтягує відповідальність за адміністративне правопорушення.