У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Стаття - Задачі з права
4



Задача 1

Громадянин Іванов, маючи відстрілочну картку (для полювання на зайців у мисливських угіддях „Сузір'я”), вийшов у поле з собакою ягд-тер'єр. Собака натрапив на нору лисиці в угіддях іншого користувача, що знаходяться в 100 метрів від угідь, в межах яких було дозволено полювати, та вполював її.

При цьому Іванова затримав інспектор з охорони навколишнього природного середовища і склав протокол про порушення ним Положення про полювання. На підставі протоколу було винесено постанову про накладення адміністративного стягнення: позбавлено права полювання з вилученням мисливського квитка. Іванов оскаржив ці дії до суду.

Які правовідносини склалися? Які органи управління у галузі охорони навколишнього природного середовища представляє інспектор та які функції він здійснює? Чи правомірні його дії? Вирішіть справу.

Об'єктом даного правопорушення є суспільні відносини, які складаються у сфері організації охорони, використовування і відтворення тваринного світу і полювання.

Основними нормативними актами в даній сфері є: Закон України від 13.12.2001 р. „Про тваринний світ”, Закон України від 22.02.2000 р. „Про мисливське господарство і полювання”, а також ряд підзаконних нормативно-правових актів.

Згідно Закону „Про мисливське господарство і полювання” охота - вид спеціального використовування тваринного світу шляхом добування мисливських тварин, які знаходяться в природних умовах або містяться в напіввільних умовах в межах мисливських угідь.

Мисливські тварини - дикі звірі і птахи, які можуть бути об'єктами полювання.

Мисливські угіддя - ділянки суші і водного простору, на яких знаходяться мисливські тварини і які можуть бути використані для ведення мисливського господарства.

Норма відстрілу - встановлена кількість мисливських тварин, дозволена для добування одним мисливцем за певний термін полювання.

Охота - дії людини, направлені на висліджування, переслідування з метою добування (відстріл, відловлювання) мисливських тварин, які знаходяться в природних умовах або містяться в напіввільних умовах.

Право на полювання в межах певних для цього мисливських угідь мають громадяни України, що досягли 18-річного віку і одержали в установленому порядку дозвіл на добування мисливських тварин і інші документи, які засвідчують право на полювання.

Полювання з використанням вогнепальної мисливської зброї дозволяється лише особам, які в установленому порядку одержали дозвіл органу внутрішніх справ на право користування цією зброєю.

До полювання прирівнюється:

- перебування осіб в межах мисливських угідь, зокрема на польових і лісових дорогах (окрім доріг загального користування), з будь-якою стрілецькою зброєю або з капканами і іншими знаряддями добування звірів і птахів, або з собаками мисливських порід або ловецькими звірами і птахами, або з продукцією полювання;

- перебування осіб на дорогах загального користування з продукцією полювання або з будь-якою стрілецькою зброєю.

Документами на право полювання є: 1) посвідчення мисливця; 2) щорічна контрольна картка обліку здобутої дичини і порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита; 3) дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, картка відстрілу і тому подібне); 4) відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю; 5) паспорт на собак мисливських порід, інших ловецьких звірів і птахів з відміткою про допуск до полювання в поточному році у разі їх використовування під час полювання.

Відмічені документи мисливець зобов'язаний мати під час здійснення полювання, транспортування або перенесення продукції полювання і пред'являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль в галузі мисливського господарства і полювання.

Полювання може здійснюватися такими способами: 1) індивідуальне полювання; 2) колективне полювання; 3) колективне полювання з погоничами (облавне полювання).

Полювання може здійснюватися з використовуванням: мисливської вогнепальної зброї; собак мисливських порід, інших ловецьких звірів і птахів (за наявності паспортів на них з допуском до полювання в поточному році); сіток і пасток для відловлювання тварин живцем; пасток для добування хутрових звірів з науковою метою і для переселення; веж; запашних неотруйних приманок.

Полювання може здійснюватися з мисливською зброєю, що належить іншій фізичній особі, лише в його присутності і за наявності у мисливця і власника зброї відповідних дозволів, виданих органом внутрішніх справ.

Задача 2

За клопотанням організації віруючих української християнської церкви м. Умані про виділення земельної ділянки під будівництво храму району рада народних депутатів винесла рішення про переда-чу в колективну власність цієї ділянки на території Софіївського парку,

Педагогічний колектив Уманського сільгосптехнікуму звернувся з позовом до суду про скасування цього рішення, зазначивши, що новий директор технікуму дав згоду на передачу у власність ділянки без урахування думки педагогічного колективу. В обгрунтуванні позову колектив зазначив, що Софіївський парк входить до межі земель технікуму ще з 1972 року: з часу його створення й отримання земельної ділянки в користування. Крім того, Софіївський парк є пам'яткою садово-паркового мистецтва, а технікум має зареєстроване в установленому порядку охоронне зобов'язання і впродовж усього терміну користування сумлінно його виконує. Передача ж ділянки у колективну власність організації віруючих на території парку із зазначеною метою призведе до порушення режиму його охорони та збереження.