У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Завдання 1

Проаналізуйте Закон України „Про звернення громадян”, визначте, які норми, що містяться в цьому законі є адміністративно-процесуальними. Виділіть і охарактеризуйте стадії провадження по зверненням громадян.

Звернення громадян до органів держави з питань забез-печення законності є їх конституційним правом. Воно за-кріплюється у ст. 40 Конституції України, яка наголошує, що усі мають право направляти індивідуальні чи колектив-ні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів, що зобов'язані розглянути звер-нення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений зако-ном строк.

У розвиток конституційних положень діє Закон України „Про звернення громадян” від 2 жовтня 1996 р. Наряду з цим законом найважливішими актами, що регулюють правовідносини цієї сфери, є Указ Президента України „Про заходи щодо забезпечення конституційних прав громадян на звернення” від 19 березня 1997 р. та Інструкція з діловодства за зверненнями громадян в орга-нах державної влади і місцевого самоврядування, об'єд-наннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від сфери власності, в засобах масової ін-формації. Слід відмітити, що майже всі законодавчі акти останнього часу містять норми, що передбачають питання оскарження дій посадових осіб.

Усі вони регулюють питання практичної реалізації гро-мадянами України наданого їм Конституцією України права вносити в органи державної влади, об'єднання гро-мадян відповідно до їх статусу пропозиції про поліпшення їх діяльності, викривати недоліки в роботі, оскаржувати дії посадових осіб, державних і громадських органів.

Вони також забезпечують громадянам можливості для участі в управлінні державними і громадськими справами, для впливу на поліпшення роботи органів державної влади і місцевого самоврядування, установ, організацій неза-лежно від форм власності, підприємств для відстоювання своїх прав і законних інтересів та відновлення їх у разі порушення.

Під зверненнями громадян слід розуміти викладені в письмовій або усній формі пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) і скарги.

Пропозиція (зауваження) - звернення громадян, де вис-ловлюються порада, рекомендація щодо діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів, посадових осіб, а також висловлюються думки щодо врегулювання суспільних відносин та умов життя громадян, вдосконалення правової основи державного і громадського життя, соціально-культурної та інших сфер діяльності держави і суспільства.

Заява (клопотання) - звернення громадян із прохан-ням про сприяння реалізації закріплених Конституцією України та чинним законодавством їх прав та інтересів або повідомлення про порушення чинного законодавства чи недоліки в діяльності підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, народних депутатів Украї-ни, депутатів місцевих рад, посадових осіб, а також вис-ловлення думки щодо поліпшення їх діяльності.

Клопотання - письмове звернення з проханням про визнання за особою відповідного статусу, прав чи свобод тощо.

Скарга - звернення з вимогою про поновлення прав і захист законних інтересів громадян, порушених діями (бездіяльністю), рішеннями державних органів, органів місцевого самоврядування, установ, організацій, об'єд-нань громадян, підприємств, посадових осіб.

До рішень, дій (бездіяльності), які можуть бути оскар-жені, належать такі у сфері управлінської діяльності, вна-слідок яких: порушено права і законні інтереси чи свободи громадянина (групи громадян); створено перешкоди для здійснення громадянином його прав і законних інтересів чи свобод; незаконно покладено на громадянина які-небудь обов'язки або його незаконно притягнуто до відпові-дальності.

Звернення адресуються органам або посадовим особам, до повноважень яких належить вирішення порушених пи-тань і повинно містити прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання громадянина, суть порушеного питання, зау-важення, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги і підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. Воно може бути усним (викладеним громадянином і запи-саним посадовою особою на особистому прийомі) чи письмовим, надісланим поштою або переданим громадя-нином. Оформлене без дотримання цих вимог звернення повертається заявникові з відповідними роз'ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження.

Якщо питання, порушені в одержаному зверненні, не входять до повноважень адресата, воно в термін не більше п'яти днів пересилається за належністю відповідному орга-ну чи посадовій особі, про що повідомляється громадяни-ну, який подав звернення. Однак, забороняється направ-ляти скарги громадян для розгляду тим органам або поса-довим особам, дії чи рішення яких оскаржуються.

У разі якщо звернення не містить даних, необхідних для прийняття обґрунтованого рішення органом чи поса-довою особою, воно в той же термін (5 днів) повертається громадянину з відповідними роз'ясненнями.

Письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого не-можливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає. Не розглядаються повторні звернен-ня одним і тим же органом від одного і того ж громадяни-на з одного і того ж питання, якщо перше вирішено по су-ті, та звернення осіб, визнаних судом недієздатними.

Для кожного виду звернень встановлено особистий по-рядок розгляду і форми реагування. Так, розгляд пропози-цій (зауважень) є обов'язковим. Органи, що їх розглянули, повинні повідомити громадянина про результати розгляду. Що стосується заяв (клопотань), то їх адресати зобов'яза-ні: а) об'єктивно і вчасно розглядати їх; б) перевіряти ви-кладені в них факти; в) приймати рішення відповідно до чинного законодавства; г) забезпечувати їх виконання; д) повідомляти громадян про наслідки їх розгляду.

Відповідь за результатами розгляду заяв (клопотань) в обов'язковому порядку дається тим органом, який отри-мав ці заяви і до компетенції якого входить вирішення по-рушених у заявах (клопотаннях) питань, за підписом ке-рівника або особи, яка виконує його обов'язки. Рішення про відмову в задоволенні


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9