У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Практичне завдання

Практичне завдання

Громадянин Д. звернувся з клопотанням до міської ради про надання йому в користування на умовах оренди водоймища (ставка) для риборозведення та інших цілей.

Міська рада уклала із гр.Д. договір оренди водоймища для зазначених потреб.

Прокурор міста звернувся до суду з позовом про визнання договору оренди не дійсним, вважаючи, що він не відповідає законодавству.

Чи підлягає позов задоволенню? Назвіть підстави виникнення права водокористування водними об’єктами на умовах оренди.

Позов прокурора підлягає задоволенню, так як зазначений договір при даних умовах є недійсним, тому, що відповідно до ст. 51 Водного кодексу України від 06.06.1995 року № 213/95-ВР орендодавцями водних об’єктів (їх частин) місцевого значення є обласні ради, а не міська рада.

У користування на умовах оренди водні об’єкти (їх частини) місцевого значення та ставки, що находяться в басейнах річок загальнодержавного значення, можуть надаватися водокористувачам лише для риборозведення, виробництва сільськогосподарської і промислової продукції, а також у лікувальних і оздоровчих цілях.

Передача орендарем права на оренду водного об’єкта (чи його частини) іншим суб’єктам господарювання забороняється.

Орендодавцями водних об’єктів місцевого значення, як я вже зазначав вище, є Верховна рада Автономної Республіки Крим і обласні ради.

Окремі повноваження щодо наданих водних об’єктів місцевого значення в користування ВР АРК та обласні ради можуть передавати відповідним органам виконавчої влади на місцях чи іншим державним органам.

Орендодавцями водних об’єктів загальнодержавного значення є Кабінет Міністрів України та місцеві державні адміністрації.

Право водокористування на умовах оренди оформляється договором, погодженим з державними органами охорони навколишнього середовища та водного господарства.

Умови, строки і збір за оренду водних об’єктів визначаються в договорі оренди за згодою сторін.

Водокористувачі, яким водний об’єкт надано в оренду, можуть дозволити іншим водокористувачам здійснювати спеціальне водокористування в порядку, встановленому Водним кодексом України.