У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Поняття суміжних прав

Починаючи з 1994 р. цивільно-правовому регулюванню підлягають так звані суміжні права. Дані права виникають з відносин, які вже давно існують у творчому жит-ті нашого суспільства. Особливого значення ці відносини набули з розвитком техніки, що зумовило виникнення но-вих можливостей щодо виконання та розповсюдження ав-торських творів, а разом з тим і необхідність їх правового захисту.

Охорона суміжних прав здійснюється відповідно до Зако-нy України „Про авторське право і суміжні права”. Суб’єкт авторського права і суміжних прав об'єднує дух творчої діяль-ності. Правовий аспект взаємовідносин полягає в тому, що ґрунтом для виникнення суміжних прав є твір автора, який може бути певним шляхом розповсюджений. Носіями суміж-них прав є диригент та музиканти, які виконують музичний твір композитора, студія звукозапису, яка вперше здійснила запис компактного диску виконавця, телекомпанія, яка транслює свої програми. Розділ III вищезгаданого закону за-безпечує правову охорону суміжних прав виконавців, вироб-ників фонограм та організацій мовлення.

Отже, можна дати таке визначення суміжних прав. Суміж-ні права - це права виконавців на результати творчої діяльнос-ті, а також права виробників фонограм та організацій мовлення щодо використання творів науки, літератури і мистецтва, які охороняються авторським правом. Об'єктом суміжних прав є:

будь-які способи виконання творів літератури і мистец-
тва, включаючи твори фольклору;

запис будь-якого виконання або інші звуки на фонограмі;

сповіщення програм шляхом трансляції в ефір і по про-
водах.

Законом передбачено певні критерії для надання охорони суміжних прав, а саме:

1. Права виконавців охороняються відповідно до цього за-
кону, якщо:

виконання вперше відбулося на території України;

виконання зафіксовано на фонограмі, що охороняється
Законом про авторське право;

виконання не зафіксовано на фонограмі, включено у
передачу організації мовлення, що охороняється зазначеним
законом.

2. Права виробників фонограм охороняються відповідно
до цього закону, якщо:

виробник є громадянином України або юридичною осо-
бою з офіційним місцезнаходженням на території України;

фонограму вперше опубліковано на території України
або опубліковано на території України протягом ЗО днів від
дня її першої публікації в іншій державі;

перша фіксація фонограми мала місце в Україні.

3. Права організацій мовлення охороняються цим зако-
ном, якщо вони мають офіційне місцезнаходження на тери-
торії України і ведуть передачі з передавачів, розташованих на
території України.

4. Суміжні права іноземних юридичних і фізичних осіб охороняються відповідно до міжнародних договорів України.

Суб'єкти суміжних прав. До суб'єктів суміжних прав за законом належать виконавці, виробники програм та організа-ції мовлення.

Виконавцями можуть бути громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства незалежно від віку.

Виконавцем визнається актор (театру, кіно тощо), співак, музикант, диригент, танцюрист або інша особа, яка виконує роль, співає, читає, декламує твори літератури або мистецтва, включаючи твори фольклору, а також інші особи, які займа-ються такою самою творчою діяльністю, у тому числі викону-ють циркові, естрадні, лялькові номери.

Суб'єктом суміжних прав с виробники фонограми. Це мо-жуть бути фізичні або юридичні особи, які вперше здійснили запис будь-якого виконання або інших звуків на фонограмі. Фонограмою визнається звуковий запис будь-якого виконан-ня чи звуків. Запис звуку може проводитися на платівці, кіно-плівці, магнітофонній стрічці тощо.

Українські та іноземні юридичні особи дістають захист своїх суміжних прав лише за умови, що їх постійне місцезна-ходження - на території України. На підставі Закону України "Про приєднання України до Конвенції про охорону інтере-сів виробників фонограм від незаконного відтворення їхніх фонограм від 29 жовтня 1971 року" від 15 червня 1999 р. Ук-раїна приєдналася до країн-учасниць Женевської конвенції. Держави-учасниці зобов'язуються охороняти інтереси вироб-ників фонограм, що є громадянами інших держав-учасниць, від виробництва копій фонограм без згоди виробника та від ввезення таких копій, якщо зазначені виробництво та ввезен-ня здійснюються з метою їх розповсюдження серед населен-ня, а також від розповсюдження цих копій серед населення.

Організацією мовлення може бути тільки юридична особа. Таким суб'єктом є телерадіоорганізація, яка використовує твори літератури і мистецтва у своїх програмах передач як в ефірі, так і по проводах. Діяльність телерадіоорганізації на те-риторії України здійснюється відповідно до Закону України "Про телебачення та радіомовлення".

Суб'єкти суміжних прав можуть доручати управління сво-їми майновими правами на колективній основі організаціям, які не мають права займатися комерційною діяльністю.

Такі організації діють на основі і в межах повноважень, добровільно переданих їм автором та іншими особами, які мають авторське право та суміжні права. На їхню діяльність не поширюються обмеження, передбачені антимонопольним законодавством.

Суб'єктивні суміжні права. Виконавці здійснюють свої права за умови додержання ними прав авторів виконуваних творів. Виробники фонограм та організації мовлення повинні додержуватися прав авторів і виконавців. Організації мовлен-ня мають додержуватися прав виробників фонограм, авторів і виконавців.

Виникнення і здійснення суміжних прав не потребує ви-конання будь-яких формальностей. Виробники фонограм і виконавці для сповіщення про свої права можуть на всіх при-мірниках фонограм або їх упаковках використовувати знак охорони суміжних прав, який складається з латинської літери Р у колі - ®, імені (найменування) особи, яка має суміжні права, і зазначення року першої публікації фонограми. При-кладом може бути напис на компактному диску: ® Музич-ний камертон 1999.

Права виконавців. Виконавцям належать особисті (не-майнові) і майнові права. До немайнових прав виконавців на-лежать право на ім'я, на охорону своїх виступів від спотво-рення, право згадування свого імені у зв'язку з використан-ням виконання.

Виконавцям належить виключне право дозволяти чи забо-роняти публічне повідомлення їх виконань, фіксацію на ма-теріальному носії раніше незафіксованого виконання та пере-дачу в ефір і по проводах їх виконань, а також відтворювати, розповсюджувати способом першого


Сторінки: 1 2