У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

К У Р С О В А Р О Б О Т А

На тему: „Положення про добродійність та піклування в Законах країн Стародавнього Світу”

ЗМІСТ

ВСТУП 3

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПРАВА КРАЇН

СТАРОДАВНЬОГО СХОДУ

Виникнення права в країнах Стародавнього

Сходу 6

Спільні риси та особливості права

стародавніх країн 8

Джерела права стародавніх країн 12

РОЗДІЛ 2 ЗАКОНИ В КРАЇНАХ СТАРОДАВНЬОГО СХОДУ.

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПІКЛУВАННЯ ТА ДОБРОДІЙНІСТЬ

2.1. Правові системи давньосхідних країн 16

2.2. Положення про добродійність та піклування

в Законах Хаммурапі у Стародавньому Вавілоні 21

2.3. Закони Ману в Стародавній Індії 26

ВИСНОВКИ 29

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 32

ВСТУП

Зараз в Україні норми закону видаються звичними, будь-яке порушення - мало не очевидним. Але чи задумувалися Ви над тим, що діючі в суспільстві моральні та юридичні норми не завжди були такими? Те. що в наш час схвалюється суспільством і заохочується законодавцем, колись могло становити собою тяжкий злочин. І навпаки - колишні законопослушні норми поведінки сьогодні сприймаються як найтяжчі злочини, причому не лише суспільною думкою, але й самими злочинцями. Наведемо кілька промовистих прикла-дів. Згідно законів Ману (Стародавня Індія), брахман «може впевнено присвоювати майно шудри, бо в того немає жодної власності» (ст. 417), дружину, яка відкрито зраджує чоловіку, цар має наказати «зацькувати собаками на людному місці» (ст. 371), представник нижчої варни, який ганьбить вищого, «заслуговує на відрізання язика» (ст. 270) і т. д. т. п. Важко собі уявити ситуацію в сучасному суспільстві, коли за критику, ска-жімо, президента чи народного депутата, журналісту відрізали язика, а священик міг би безкарно відібрати будь-чиє майно. І це ще не найгірша правова ситуація. В Радянському Союзі можна було заробити ув'яз-нення за відносно безневинну критику влади, чи навіть за політичний анекдот, а приватне підприємництво могло бути покаране навіть смертною карою (гучні справи підпільних „цеховиків” в 60-70 рр).

Актуальність обраної теми полягає в тому, що Закони країн Стародавнього Сходу мають велике історичне значення, їх можна брати за основу для створення законів у наш час.

Предметом роботи – є положення про добродійність та піклування в Законах Стародавнього Сходу.

Спершу джерелом права в Стародавньому Сході був звичай, який відповідно до інтересів соціальної верхівки поступово перетворювався на звичаєве право. Проте досить рано з'являються правові збірники. З розвитком дер-жави дедалі більшого значення набуває таке джерело права, як закон, хоч пережитки родового устрою, релігійні, моральні настанови ще довгий час зберігаються в нормах давньосхідного права.

Вже для Стародавнього Єгипту характерним було видання не тільки окремих законів, але й розробка цілих збірників права. До них можна віднести, наприклад, своєрідний кодекс Сеті І (XIV ст. до н.е.), кодекс царя Бокхоріса (VIII ст. до н.е.), який складався з восьми кни-жок та ін. У Месопотамії XXI століттям до н.е. датуються закони Ур Наму, XX століттям до н.е. — правовий збірник з міста Ешнуни, в XVIII столітті до н.е. з'являються Закони царя Хаммурапі. В Китаї в IV столітті до н.е. сановник царства Вен, якого звали Лі Куй, підго-тував Книгу законів — Фацзін, то складалася з шести глав.

З цього переліку правових джерел найвідомішим збірником є Закони вавилонського царя Хаммурапі (1792-1750 рр. до н.е.), а також Закони Ману Стародавньої Індії. Саме цим законам ми будемо приділяти найбільшу увагу в нашій роботі .

Мета нашої роботи – вивчення положень про добродійність та піклування в Законах країн Стародавнього Світу.

Для досягнення мети авторка курсової роботи поставила перед собою наступні дослідницькі завдання:

Задача 1 - охарактеризувати теоретичні аспекти права країн Стародавнього Сходу.

Задача 2 - розглянути теорії виникнення права, спільні риси та особливості права.

Задача 3 - переглянути правові інститути давньосхідних країн.

Задача 4 - дати оцінку Положенням про добродійність та піклування в Законах Хамурапі у Стародавньому Вавілоні.

Задача 5 - переглянути Закони Ману в Стародавній Індії.

Структурно курсова робота складається зі вступу, двох головних розділів, висновків і списку використаних джерел.

У вступі охарактеризовується актуальність обраної теми, об’єкт та предмет роботи, хронологічні межі курсової роботи, мета курсової роботи та задачі.

У першому розділі міститься інформація про теоретичні аспекти права країн Стародавнього Сходу.

У другому розділі міститься інформація про Закони в країнах Стародавнього Сходу, а також положення про добродійність та піклування в цих Законах.

Таким чином, авторка курсової роботи вважає за можливе перейти до викладання головних положень дослідження.

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПРАВА КРАЇН

СТАРОДАВНЬОГО СХОДУ

1.1. Виникнення права в країнах Стародавнього Сходу

Питання про те, коли і як поминається виділення права із звичаїв первісного суспільства, як і чим взагалі відрізняється право від звичаїв, напевно, ніколи не будуть мати конкретні* і повних відповідей. Все, що відомо сьогодні про становлення права з пам'яток тих епох - це лише історична реконструкція нього пронесу, міру точності якої дуже важко перевірити. Цим. зокрема, зумовлена поява різних підходів до розуміння генези (походження) права.

Серед них домінуюче положення займає точка зору про те, що держава та право нерозривні у своїй генезі, і держава по суті є першопричиною права. Такого роду позиція обумовлена, зокрема тим, що, по-перше, феномен взаємозв’зку держави і права осмислюється стосовно сучасної дійсності багатьох країн світу. Однак те, що ми спостерігаємо зараз, не означає неможливості виникнення права раніше виникнення держави.

По-друге, досить широким розповсюдженням положення марксистської доктрини, згідно з якою поява держави і права зумовлена диференціацією суспільства на класи при переході людства від економіки привласнюючого характеру


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9