У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КУРСОВА РОБОТА

на тему:

Апеляційне та касаційне провадження як процесуальна гарантія захисту прав та основних свобод людини і громадянина у цивільному судочинстві України.

ЗМІСТ

ВСТУП . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

РОЗДІЛ І

ПРАВОВА ПРИРОДА АПЕЛЯЦІЙНОГО ПРОВАДЖЕННЯ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ

1.1. Поняття та завдання апеляційного провадження . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1.2. Право на оскарження рішення в апеляційному порядку . . . . . . . . . . . . .

1.3. Реалізація права на оскарження рішення в апеляційному порядку . . . .

1.4. Межі розгляду справи судом апеляційної інстанції . . . . . . . . . . . . . . . . .

1.5. Правила постановлення рішення судом апеляційної інстанції . . . . . . . .

РОЗДІЛ II.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КАСАЦІЙНОГО ОСКАРЖЕННЯ СУДОВИХ РІШЕНЬ У ЦИВІЛЬНИХ СПРАВАХ

2.1. Ознаки касаційного провадження . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2.2. Право на оскарження рішення в касаційному порядку та порядок його

реалізації . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2.3.Межі розгляду справи судом касаційної інстанції . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2.4. Передача справи на касаційний розгляд складу судової палати, процесуальний порядок розгляду справи та прийняття рішення судом касаційної інстанції . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

ВИСНОВОК . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

ВСТУП

Конституція України проголошує, що права і свободи людини й громадянина та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави і захищаються судом (ст.ст.3, 55)[1].

Захист прав та охоронюваних інтересів фізичних та юридичних осіб і держави шляхом розгляду та вирішення цивільних справ відповідно до чинного законодавства покладається також на цивільне судочинство (ст.2 ЦПК) [2]. Успішне виконання покладених на суд завдань залежить від законної і обґрунтованої діяльності останнього, його ухвал з окремих процесуальних питань і рішень по суті справи. Законність і обґрунтованість судових рішень (ст.202 ЦПК) є основною і неодмінною властивістю їх як актів правосуддя. Тільки судові акти, які мають таку властивість, вирішують правове питання і тим самим захищають права та законні інтереси громадян, юридичних осіб і держави.

До основних засад судочинства віднесено забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, установлених законом (ст.129 Конституції України). Тому реалізація цього конституційного положення знайшла втілення в новій редакції глав 40 і 41 ЦПК, якими врегульовано питання апеляційного та касаційного оскарження судових рішень.

Апеляція (лат.арреliato - звернення, скарга) - основний спосіб оскар-ження судових рішень, які не набрали чинності в суді вищої інстанції (апе-ляційному суді).

Касація (лат.cassatio - скасування) - спосіб оскарження судових рішень, що набрали чинності, з підстав неправильного застосування судом норм матеріального права чи порушення ним норм процесуального права [3, с.554].

Таких процесуальних гарантій, як принципи цивільного процесуального права, право на пред'явлення позову, зустрічний позов, забезпечення позову, встановлений процесуальний порядок розгляду і вирішення справ у суді першої інстанції є недостатньо для забезпечення законності й обґрунтованості діяльності судів по розгляду цивільних справ і прийнятих ними рішень. А тому потрібно мати додаткові гарантії захисту прав і свобод заінтересованих громадян, прав організацій, держави та публічних інтересів і забезпечення законності та обгрунтованості судових рішень і ухвал. У їх складі визначальна роль належить апеляційному та касаційному провадженню, які були включені в цивільне судочинство України Законом України від 21 червня 2001 року "Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України".

У той же час вивчення та перший досвід застосування цих законів виявили їх недоліки, неточності та суперечності, які потребують усунення, і викликали цілий ряд питань, які погребують роз'яснення. Під час малої судової реформи зміни до процесуальних кодексів приймалися дуже швидко, внаслідок чого в нормах, що


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10