У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Стаття 109

Порушення правил по охороні порядку і безпеки руху на залізничному транспорті

1. Самовільний проїзд у вантажних поїздах, посадка і висадка під час руху поїзда, проїзд на підніжках і дахах вагонів, самовільне без потреби зупинення поїзда, а також підкладання на залізничні колії предметів, які можуть спричинити порушення руху поїздів, -

тягнуть за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

2. Пошкодження залізничної колії, захисних лісонасаджень, снігозахисних загороджень та інших колійних об'єктів, споруд і пристроїв сигналізації та зв'язку - тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

3. Викидання сміття та інших предметів з вікон і дверей вагонів поїздів, прохід по залізничних коліях у невстановлених місцях - тягнуть за собою попередження або накладення штрафу від 0,5 до одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

4. Порушення правил проїзду гужовим транспортом і прогону худоби через залізничні колії, випасання худоби поблизу залізничних колій

- тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб -від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

5. Недодержання встановлених габаритів при навантаженні і вивантаженні вантажів -

тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Законом України «Про залізничний транспорт» від 4 липня 1996 р., Правилами безпеки громадян на залізничному транспорті, затвердженими Наказом Міністерства транспорту України № 54 від 19.02.98, іншими нормативно-правовими актами і технічними нормами регулюється громадська безпека на об'єктах залізничного транспорту. Громадська безпека, як родовий об'єкт адміністративно-правових проступків, являє собою комплекс опосередкованих джерелами підвищеної небезпеки відносин, врегульований адміністративними й адміністративно-технічними нормами з метою запобігання й усунення загрози життю і здоров'ю людей, матеріальним цінностям і навколишньому середовищу.

Окремі проступки, зазіхають і на інші об'єкти (державну власність, суспільний порядок і ін.), проте, деякою мірою їх вчинення впливає на стан суспільної безпеки, оскільки вони відбуваються на об'єктах підвищеної небезпеки.

Під залізничним транспортом у ст. 1 Закону України “Про залізничний транспорт” розуміють виробничо-технологічний комплекс організацій і підприємств залізничного транспорту загального користування, призначений для забезпечення потреб суспільного виробництва і населення країни в перевезеннях у внутрішньому і міжнародному сполученнях та надання інших транспортних послуг усім споживачам без обмежень за ознаками форми власності та видів діяльності тощо. До залізничного транспорту належать рейкові магістральні і під’їздні шляхи і належне до них обладнання (переїзди, шлагбауми), рухомий склад (локомотиви та вагони, дрезини), засоби управління, сигналізації та зв’язку. При цьому не мають значення відомча належність об’єктів транспорту та форми власності на них.

2. Об'єктом проступків, перерахованих у ст. 109, є порядок (правила) безпеки руху на залізничному транспорті.

3. Об'єктивна сторона включає порушення правил по охороні порядку безпеки руху на залізничному транспорті (чч. 1, 3, 4, 5 ст. 109, а також вчинення дій, в результаті яких були ушкоджені об'єкти, перераховані в ч. 2 згаданої статті. Об'єктивна сторона передбачає широке коло діянь, які полягають в порушенні комплексу різноманітних правил, що забезпечують порядок і безпеку руху на залізничному транспорті (правил проїзду гужового транспорту, не дотримання встановлених габаритів при навантаженні і вивантаженні вантажів, прогону худоби через переїзди залізниць і т.д.).

Проступки, перераховані в чч. 1, 3, 4, 5 даної статті, вважаються кінченими з моменту порушення зазначених правил, тобто настання наслідків матеріального чи іншого характеру не потрібно. Для настання відповідальності за ч. 2 статті необхідне настання матеріального збитку, заподіяного перерахованим у цій частині об'єктам залізничного транспорту.

У випадку, коли порушення зазначених правил спричинило людські жертви чи інші тяжкі наслідки, вони повинні кваліфікуватися по ст ст. 217, 217-1 КК України. До них необхідно віднести загибель одного чи декількох осіб, заподіяння тяжких тілесних чи середньої тяжкості ушкоджень хоча б одній особі, а також заподіяння державним, громадським організаціям чи окремим громадянам значного матеріального збитку (знищення, пошкодження транспортних засобів, шляхових споруджень, перевезених вантажів, тривала перерва в русі транспорту і т.д.).

3. Суб'єктом проступків, встановлених чч. 1 і 3 даної статті, можуть бути громадяни, які досягли 16-літнього віку; проступків, передбачених ч. 4, — як громадяни, так і посадові особи; проступків, зазначених у ч. 5,— тільки посадові особи, відповідальні за навантаження і вивантаження вантажів.

4. Із суб'єктивної сторони даний проступок може бути зроблений як навмисно, так і необережно.

5. Протоколи про правопорушення, зазначені у ст. 109, вправі складати:

начальники станцій і їх заступники, начальники вокзалів і їхні заступники, начальники локомотивних (вагонних) депо, начальники пасажирських потягів (механіки-бригадири пасажирських потягів); контролери-ревізори пасажирських потягів, ревізори-інструктори пасажирських потягів, ревізори по контролю доходів, шляхові майстри, начальники дистанцій шляху, начальники дистанцій сигналізації і зв'язки, начальник відділу Управління відомчої воєнізованої охорони Державної адміністрації залізничного транспорту Міністерства транспорту України і його заступник, начальники відділів (загонів, команд) і їхні заступники, начальники відділень (варт) команд, пожежних потягів, воєнізованої охорони залізниць, метрополітенів, старші в місці розташування станцій посадові особи воєнізованої охорони; головний санітарний лікар залізничного транспорту і його заступник, головні санітарні лікарі залізниць і їхніх заступників, головні санітарні лікарі метрополітенів, головні санітарні лікарі відділень залізниць, головні санітарні лікарі лінійних ділянок. За проступки, передбачені чч. 1, 2, 3,


Сторінки: 1 2 3 4