У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





3

Р Е Ф Е Р А Т

НА ТЕМУ:

„Кримінальний закон і кримінальна політика”

ПЛАН

Вступ_______________________________________________3

1. Поняття кримінального закону_________________________3

2. Взаємозв’язок кримінального закону і політики______7

Висновок____________________________________________8

Використана література_____________________________10

Вступ

Кримінальне право України знаходить своє відображення в законодавстві України про кримінальну відповідальність, що являє собою єдину нормативну систему - Кримінальний кодекс України, який грунтується на Конституції України та загальновизнаних прин-ципах і нормах міжнародного права. КК складається із криміналь-них законів, що діють в рамках Кодексу як єдина нормативна сис-тема з моменту набрання ним чинності. Кожний із кримінальних законів містить певне положення кримінального права, викладене у вигляді норми. Кримінальний закон є свого роду продукт законодав-чої діяльності, в якому за допомогою законодавчого веління відобра-жені об'єктивні закономірності розвитку кримінального права.

1. Поняття закону про кримінальну відповідальність.

У КК 2001 р. кримінальний закон позначений як «закон про кримінальну відповідальність» (розділ II Загальної частини). Кримінальний закон і закон про кримінальну відповідальність — тотожні поняття, однак через те, що останнє закріплене в КК, ним потрібно користуватися для характеристики чинного кримінального законодавства України.

Кримінальний закон, або закон про кримінальну відповідаль-ність, має відносну самостійність, оскільки його розуміння і застосу-вання можливі тільки у взаемопоєднанні з іншими законами, включе-ними до Кримінального кодексу. Згідно з ч. 2 ст. З КК закони України про кримінальну відповідальність, прийняті після набрання чинності цим Кодексом, включаються до нього після набрання ними чинності. Вони застосовуються як складова частина КК.

Кримінальний кодекс і окремі закони України про кримінальну відповідальність приймаються Верховною Радою України. Останні являють собою одну або декілька кримінально-правових норм, оформ-лених в статтю чи низку статей КК. Усі закони про кримінальну від-повідальність зведені до Кримінального кодексу, де кримінально-правові норми розташовані в певній системі, а статті, в яких вони закріплені, мають відповідний номер. Оскільки законодавство Укра-їни про кримінальну відповідальність — це Кримінальний кодекс, то кримінально-правові норми, які можуть бути ухвалені окремим законом, повинні бути позначені відповідним номером статті КК. Кримінально-правові норми, що приймаються в доповнення до КК мо-жуть не тільки міститися в самостійному законі, а й входити як окре-ме нормативне положення в закон України, яким охоплюється більш широке коло питань, що потребують нормативного регулювання і охорони. Окремі кримінально-правові норми можуть міститися в чинних міжнародних договорах, згода на обов'язковість яких нада-на Верховною Радою України. Такі норми також повинні бути вклю-чені в КК з відповідною нумерацією.

В нормах Кримінального кодексу сформульовані завдання, підстави та принципи кримінальної відповідальності, встановлено, які суспільне небезпечні діяння визнаються злочинами, які покарання можуть підлягати застосуванню до осіб, що їх вчинили. Згідно зі ст. 1 КК Кримінальний кодекс України має своїм завданням правове забезпечення охорони прав і свобод людини і громадянина, власності, гро-мадського порядку і громадської безпеки, довкілля, конституційного устрою України від злочинних посягань, забезпечення миру і безпе-ки людства, а також запобігання злочинам. Для здійснення цього зав-дання КК визначає, які суспільне небезпечні діяння є злочинами та які покарання застосовуються до осіб, що їх вчинили, тобто КК заборо-няє під загрозою покарання вчиняти ті суспільне небезпечні діяння, які визнані злочинними. Отже, основна функція закону про криміна-льну відповідальність — охоронна. Разом з тим у деяких нормах він приписує відповідним органам і службовим особам, за наявності за-конних підстав, звільняти від кримінальної відповідальності і пока-рання осіб, що вчинили злочин. У цій своїй частині норми закону, як і в низці інших, виконують регулятивну функцію.

Закон про кримінальну відповідальність має також велике поперед-жувальне значення (превентивна функція). Згідно з ч. 1 ст. 1 завдан-ням КК є запобігання злочинам. Сам факт існування норми, в якій опи-сане кримінальне каране діяння, справляє певний превентивний вплив на осіб, здатних вчинити злочин. Крім того, закон тим самим орієнтує уповноважені державні органи і службових осіб на належну боротьбу зі злочинністю, профілактику правопорушень, їх попередження.

Слід зазначити, що основна частина населення України не вчи-няє злочинів не тому, що побоюється притягнення до кримінальної відповідальності, а через впевненість в аморальності самої злочин-ної поведінки. Для більшості людей КК сприяє зміцненню їх погля-дів, життєвій позиції, підтверджує неприйняття ними поведінки, що визнається державою злочинною. Причому для них величезного значення набуває не стільки факт наявності відповідної норми в КК, скільки дійовість, ефективність її застосування.

Закон про кримінальну відповідальність на відміну від законів інших галузей законодавства має певні специфічні риси. Цей закон є основним джерелом кримінального права. Згідно з ч. З ст. З КК зло-чинність діяння, а також його караність та інші кримінально-правові наслідки визначаються тільки цим Кодексом. Вироки, ухвали і поста-нови судів не визнаються джерелами норми кримінального права. Вони мають обов'язкову силу тільки лише щодо конкретної криміналь-ної справи. Так само роз'яснення Пленуму Верховного Суду України не створюють норм кримінального права. Вони лише розкривають смисл, дійсний зміст кримінально-правової норми, націлюють судо-ву практику на правильне її застосування. Не створюють норм кри-мінального права і акти офіційного тлумачення, що даються Консти-туційним Судом України. Незважаючи на загальну обов'язковість, акти Конституційного Суду приймаються з метою точного визначен-ня смислу юридичної норми, а також правильного і єдиного її засто-сування до правових ситуацій, що виникають.

Тільки закон про кримінальну відповідальність має значення правового акта, котрий визначає, яке діяння визнається злочином і які покарання можуть бути застосовані за його вчинення. У нормах інших галузей законодавства можуть міститися принципові поло-ження або окремі визначення (наприклад, визначення контрабанди в ст. 100


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Пошкодження об'єктів магістральних нафто- газо- та нафтопродуктопроводів - Реферат - 8 Стр.
Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї - Реферат - 11 Стр.
Підроблення знаків поштової оплати і проїзних квитків - Реферат - 5 Стр.
Підроблення знаків поштової оплати і проїзних квитків - Реферат - 9 Стр.
Шахрайство з фінансовими ресурсами - Реферат - 11 Стр.
Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів - Реферат - 8 Стр.
Незаконне виготовлення, підроблення, використання чи збут підроблених документів на отримання наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів - Реферат - 7 Стр.