У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Стаття 200

Р Е Ф Е Р А Т Н А Т Е М У:

Стаття 200. Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення

Вступ

Банківська сиcтема - одна з найважливіших і невід’ємних структур ринкової економіки. Розвиток банків, товарного виробництва і обороту історично йшов паралельно і тісно переплітався. При цьому банки, проводячи грошові розрахунки і кредитуючи господарство, виступаючи посередниками у перерозподілі капіталів, істотно підвищують загальну ефективність виробництва, сприяють зростанню продуктивності суспільної праці.

Сьогодні, в умовах розвинутих фінансових, товарних ринків, структура банківської системи різко ускладнюється. З’явились нові види фінансових установ, нові кредитні інструменти і методи обслуговування клієнтів.

Українські банки змушені працювати в умовах підвищеного ризику, тому вони частіше, ніж їх закордонні колеги, бувають в кризових ситуаціях, приклади яких не зникають зі сторінок періодики. Причому багато таких випадків пов’язані з дією зовнішніх факторів, які мають незаконний характер - підробка документів на переказ, платіжних карток чи інших засобів доступу до банківських рахунків. Оскільки це набуло значного поширення на сьогодні, то Кримінальний кодекс України передбачив кримінальну відповідальність за такі діяння. Стаття 200 КК зазначає, що незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення - карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатко-вуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.

Банки - «кровоносні судини» економічного організму, а тому життєздатність і процвітання економіки не може бути без добре налагодженої банківської системи, а також без системи кримінально-правових засобів, що попереджують вчинення в ній протиправних дій .

Стаття 200. Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення.

1. Підробка документів на переказ, платіжних карток чи інших засобів доступу до банківських рахунків, а так само придбання, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту підроблених документів на переказ чи пла-тіжних карток або їх використання чи збут —

карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатко-вуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.

2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змо-вою групою осіб,—

караються позбавленням волі на строк від двох до п'я-ти років.

Примітка. Під документами на переказ слід розуміти документ в папе-ровому або електронному виді, що використовується банками чи їх клієнтами для передачі доручень або інформації на переказ грошових коштів між су-б'єктами переказу грошових коштів (розрахункові документи, документи на переказ готівкових коштів, а також ті, що використовуються при проведенні . міжбанківеького переказу та платіжного повідомлення, інші).

Об'єктом злочину є встановлений порядок виготовлення, ви-користання та обігу документів на переказ, платіжних карток чи інших засобів доступу до банківських рахунків, який забезпечує нормальне функціонування банківської системи України.

Предметом злочину є: 1) документи на переказ грошових коштів; 2) платіжні картки; 3) інші засоби доступу до банківських рахунків.

Під документами на переказ слід розуміти документ в папе-ровому або електронному виді, що використовується банками чи їх клієнтами для передачі доручень або інформації на переказ грошових коштів між су-б'єктами переказу грошових коштів. Та-кими документами, зокрема, є: а) розрахункові документи, якими є платіжне доручення, платіжна вимога-доручення, розрахунковий чек, платіжна вимога та розрахункові документи інших видів, вста-новлені НБ; б) міжбанківські розрахункові документи, тобто доку-менти на переказ, сформовані банком на підставі поданих клієнта-ми розрахункових документів, документів на переказ готівки, а та-кож доручень на договірне списання, передбачених в договорах, укладених між клієнтами та обслуговуючими їх банками; в) доку-менти на переказ готівкових коштів, реквізити та особливості офо-рмлення яких також встановлюються Національним банком Укра-їни; г) клірингові вимоги; д) інші документи, що використовуються в платіжних системах для ініціювання переказу.

Платіжне доручення - розрахунковий документ, який містить доручення платника банку або іншій установі - члену платіжної системи, що його обслуговує, здійснити переказ визначеної в ньому суми грошей зі свого рахунка на рахунок отримувача. Платіжна вимога - розрахунковий документ, що містить вимогу стягувача або при договірному списанні отримувача до обслуговуючого платника банку здійснити без погодження з платником переказ визначеної суми грошей з рахунку платника на рахунок отримувача. Платіжна вимога-доручення - розрахунковий документ, що містить вимогу отримувача безпосередньо до платника сплатити суму грошей та доручення платника банку, що його обслуговує, здійснити переказ визначеної платником суми грошей зі свого рахунка на рахунок отримувача. Розрахунковий чек - паперовий розрахунковий документ, що містить нічим не обумовлене розпорядження платника банку, що його обслуговує, провести переказ суми грошей на користь визначеного в ньому отримувача; Платіжна картка — це спеціальний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому законодавством порядку пластиковоі чи іншого виду картки, що використовується для ініціювання пере-казу грошей з рахунка платника або з відповідного рахунка банку з метою оплати вартості товарів і послуг, перерахування грошей зі своїх рахунків на рахунки інших осіб, отримання грошей у готів-ковій формі в касах банків, пунктах обміну іноземної валюти уповноважених банків та через банківські автомати, а також здійснен-ня інших операцій, передбачених відповідним договором. Клірингова вимога - документ на переказ, сформований кліринговою установою за результатами клірингу, на підставі якого, шляхом списання/зарахування коштів на рахунки членів платіжної системи, відкритих у розрахунковому банку цієї платіжної системи,


Сторінки: 1 2 3