У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Стаття 224

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ:

Стаття 224. Виготовлення, збут та використання підробле-них недержавних цінних паперів

ПЛАН

Стор.

Вступ...................................................................................................3

Об’єктивні критерії злочину....................................................5

Суб’єктивні критерії злочину..................................................8

Кваліфіковані види злочину....................................................8

Використана література.................................................................9

Вступ

Утворення і розвиток ринку цінних паперів – дуже актуальна тема на сьогоднішній день. Це пояснюється як історією так і сьогоднішнім становищем України в цілому. Основною проблемою ринку цінних паперів була його бездіяльність напротязі тривалого періоду, а сьогодні, в зв”язку із становленням економіки нашої країни виникає чимало проблем пов”язаних з регулюванням даного питання і встановлення відповідальності за виготовлення, збут чи використання цінних паперів.

Державне регулювання ринку цінних паперів здійснюється з метою: реалізації єдиної державної політики у сфері випуску та обігу цінних паперів та їх похідних; створення умов для ефективної мобілізації та розміщення учасниками ринку цінних паперів фінансових ресурсів з урахуванням інтересів суспільства; одержання учасниками ринку цінних паперів інформації про умови випуску та обігу цінних паперів, результати фінансово-господарської діяльності емітентів, обсяги і характер угод з цінними паперами та іншої інформації, що впливає на формування цін на ринку цінних паперів; забезпечення рівних можливостей для доступу емітентів, інвесторів і посередників на ринок цінних паперів; гарантування прав власності на цінні папери; захисту прав учасників фондового ринку; інтеграції в європейський та світовий фондові ринки; дотримання учасниками ринку цінних паперів вимог актів законодавства; запобігання монополізації та створення умов розвитку добросовісної конкуренції на ринку цінних паперів; контролю за прозорістю та відкритістю ринку цінних паперів.

Особи, які порушують законодавство про цінні папери, несуть кримінальну і майнову відповідальність, встановлену відповідними законодавчими актами України.

Стаття 224. Виготовлення, збут та використання підробле-них недержавних цінних паперів

1. Виготовлення з метою збуту, збут чи використання іншим чином підроблених недержавних цінних папе-рів —

караються обмеженням волі на строк від двох до п"яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи за-йматися певною діяльністю на строк до трьох років.

2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони вчинені повторно або якщо вони завдали великої ма-теріальної шкоди,—

караються позбавленням волі на строк від двох до п'я-ти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до їрьох років.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони вчинені організованою групою або як-що вони завдали особливо великої матеріальної шкоди,—

караються позбавленням волі на строк від п'яти до се-ми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Примітки: 1. Повторним у статті 224 визнається злочин, вчинений осо-бою, яка раніше вчинила злочин, передбачений цією статтею або статтею 199 цього Кодексу.

2.Відповідно до цієї статті матеріальна шкода вважається великою, якщо вона у триста і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а особливо великою - така, що у тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

1.Об'єктивні ознаки злочину

1. Об'єктом злочину є встановлений законом порядок виготовлення та обігу недержавних цінних паперів.

2. Предметом злочину є недержавні цінні папери, що існують у документарній (паперовій) формі. Такими цінними паперами відповідно до діючих законів України можуть бути акції, облігації підприємств, ощадні сертифікати, інвестиційні сертифікати, векселі.

Цінні папери - грошові документи, що засвідчують право володіння або відносини позики, визначають взаємовідносини між особою, яка їх випустила, та їх власником і передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів або процентів, а також можливість передачі грошових та інших прав, що випливають з цих документів, іншим особам.

Цінні папери можуть бути іменними або на пред'явника. Іменні цінні папери, якщо інше не передбачено цим Законом або в них спеціально не вказано, що вони не підлягають передачі, передаються шляхом повного індосаменту (передавальним записом, який засвідчує перехід прав за цінним папером до іншої особи). Цінні папери на пред'явника обертаються вільно.[1, ст.1]

Акція - цінний папір без установленого строку обігу, що засвідчує дольову участь у статутному фонді акціонерного товариства, підтверджує членство в акціонерному товаристві та право на участь в управлінні ним, дає право його власникові на одержання частини прибутку у вигляді дивіденду, а також на участь у розподілі майна при ліквідації акціонерного товариства.

Власник акції має право на частину прибутку акціонерного товариства (дивіденди), на участь в управлінні товариством (крім власника привілейованої акції), а також інші права, передбачені цим Законом, іншими законодавчими актами України, а також статутом акціонерного товариства.

Акція є неподільною. У разі коли одна і та ж акція належить кільком особам, усі вони визнаються одним власником акції і можуть здійснювати свої права через одного з них або через спільного представника.[1,ст.4]

Облігація - цінний папір, що засвідчує внесення її власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу в передбачений в ньому строк з виплатою фіксованого процента (якщо інше не передбачено умовами випуску). Облігації усіх видів розповсюджуються серед підприємств і громадян на добровільних засадах. [1, ст.10]

Ощадний сертифікат - письмове свідоцтво банку про депонування (передачу) грошових коштів, яке засвідчує право вкладника на одержання після закінчення встановленого строку депозиту і процентів по ньому.[1,ст.18]

Вексель - цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити після настання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселедержателю).[1,ст.25]

В умовах швидкого поширення бездокументарної форми випуску цінних паперів не виключені випадки підробки виписок з рахунків у


Сторінки: 1 2