У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Стаття 301

ПЛАН

Стор.

Вступ...................................................................................................3

Об’єктивні критерії злочину....................................................4

Суб’єктивні критерії злочину..................................................6

Кваліфіковані види злочину....................................................7

Використана література.................................................................8

Вступ

Останнім часом в Україні розвиваються негативні процеси в духовній сфері, деформуються моральні засади суспільства. Цьому сприяють пропаганда порнографії, жорстокості, бездуховності, насильства, послаблення виховної роботи з боку органів виконавчої влади, закладів освіти і культури.

З метою утвердження конституційних положень про те, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю, розвитку зазначених негативних явищ слід покласти край.

Діяльність органів виконавчої влади, громадських і релігійних організацій, навчальних, культурно-просвітницьких закладів у даній сфері повинна бути зосереджена на таких напрямах як запобігання негативному впливу на свідомість громадян інформації, яка містить елементи порнографії, жорстокості, насильства, пропагує наркоманію, пияцтво, алкоголізм та тютюнопаління, випадкам девіантної та антисоціальної поведінки.

Розбудова суверенної і незалежної, демократичної, соціальної, правової держави потребує активізації зусиль органів виконавчої влади, громадських і релігійних організацій, спрямованих на розвиток духовності, виховання патріотизму та поваги до історичної спадщини українського народу, укорінення в суспільній свідомості загальнолюдських моральних цінностей, виховання соціального оптимізму та впевненості кожного громадянина у своєму майбутньому, формування здорового способу життя.

 

Стаття 301. Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів.

1. Ввезення в Україну творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру з метою збуту чи розповсюдження або їх виготовлення, перевезення чи ін-ше переміщення з тією самою метою, або їх збут чи розповсюдження, а також примушування до участі в їх ство-ренні —

караються штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією порнографічних предметів та засобів їх виготовлення і розповсюдження.

2. Ті самі дії, вчинені щодо кіно- та відеопродукцїї, ком-п'ютерних програм порнографічного характеру, а також збут неповнолітнім чи розповсюдження серед них творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру,—

караються штрафом від ста до, трьохсот неоподаткову-ваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк, до п'яти років, або позбавленням волі на той са-мий строк, з конфіскацією порнографічної кіно- та відеопродукції, засобів її виготовлення і демонстрування.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, а також примушування неповноліт-ніх до участі у створенні творів, зображень або кіно- та відеопродукції, комп'ютерних програм порнографічного характеру,—

караються позбавленням волі на строк від трьох до се-ми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією порнографічних предметів, кіно- та відео-продукції, комп'ютерних програм, засобів їх виготовлен-ня, розповсюдження і демонстрування.

1.Об’єктивні критерії

Женевська Міжнародна конвенція про боротьбу з обігом порнографічних видань і торгівлею ними (1923 р.), до якої СРСР приєднався у 1935 р., визнає злочинами, зокрема, виготовлення зберігання порнографічних видань з метою їх продажу, поширення або публічного виконання; ввезення, перевезення виве-зення таких видань з цією ж метою, оголошення шляхів через які ці видання можна отримати. Конвенція наводить приблизний перелік порнографічних видань (твори, фільми, листівки, миалюнки, емблеми, фотографії), проте не визначає поняття порнографії.[2] Відповідальність за виготовлення та збут порнографії 6ула встановлена в Україні ще Кримінальним кодексом 1960 року.

1. Об'єктом злочину є суспільні відносини, які забезпечують нормальний духовний і культурний рівень життя кожної особи. Суспільна небезпека злочину, передбаченого статтею 301 характеризується негативним впливом на нормальний фізичний та психічний розвиток особи, внаслідок чого може мати місце ви-кривлене уявлення про інтимні стосунки між людьми, знева-жання прав і свобод жінки, особливо її честі та гідності.

Порнографічними предметами є предмети, які: а) становлять матеріальний предмет — річ (книги, фільми, фотопродукція, картини скульптурні зображення тощо); б) у грубо натуралістичній, вульгарній формі зображають статеве життя людей — статеві органи, сексуальні відносини. Форма зображення цієї сфери життя людей є неприйнятною з погляду суспільної моралі, загальновизнаних правил сором'язливості, прихованості відповідних стосунків від сторонніх осіб; в) призначені для збудження статевої пристрасті інших осіб, провокування їх статевої агресії. Тому предметом злочину, передбаченого ст.301, є лише твори, інші предмети, призначені для збуту чи розповсюдження, а не для власного користування; г) не мають іншого призначення — мистецького, наукового, просвітницького тощо. Тому не можуть визнаватися предметом даного злочину відповідні ілюстрації в медичній чи юридичній літературі тощо; д) іншими особами (яким вони демонструються чи мають демонструватися) сприймаються саме як порнографічні і збуджують статеву пристрасть.[4, ст.301]

Кіно- та відеопродукція, комп'ютерні програми порнографічного характеру є різновидом предмета аналізованого злочину, за наявності якого дії з ними оцінюються як кваліфікований вид злочину (ч. 2 ст. 301). Це кіноплівки, відеоплівки, комп'ютерні дискети та цифрові носії інформації, на яких містяться фільми чи їхні окремі фрагменти відповідного змісту і призначення, або ж порнографічні відеоігри.

Порнографією є відтворення статтевого акту, що реально відбувається, та іншого статевого спілкування у всіх фізіологіч-них подробицях.

Порнографічні твори, як правило, не мають ніякої культурної та художньої цінності, змістовного й естетичного навантаження, характеризуються примітивним сюже-том або взагалі його відсутністю. Не є предметом злочину зобра-ження оголеного тіла з науковою метою.

Для визнання порнографічного характеру зазначених творів, зображень, інших предметів, кіно- і відеопродукції, комп'ютерних програм обов’язковим є призначення мистецтвознавчої експертизи. Питання щодо розмежування еротики і грубого натуралізму обовязково має бути поставлене перед експертом.

Класифікація кіно- і


Сторінки: 1 2