У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Гроші як матеріально виражені речі і як об’єкти цивільного права

До кола об’єктів правовідносин звичайно відносяться матеріально виражені речі, в тому числі гроші. Сукон омічні відносини не можна уявити без використання грошей. За своєю суттю гроші є багато функціональною економічно категорією.

Головна особливість грошей як об’єкта цивільних права полягає у тому, що вони, будучи загальним еквівалентом, можуть замінити собою майже будь-який об’єкт майнових відносин, що мають оплатний характер. Гроші, як цінні папери визначаються окремим різновидом речей, причому різновидом родових, замінних речей. Загибель грошових знаків у боржника не звільняє його від обов’язку сплатити кредиторові відновну грошову суму. Гроші не можуть бути витребувані від добросовісного набувача, навіть якщо вони були вкрадені у власника чи загублені ним.

Існують дві концепції про походження грошей: раціоналістична та еволюційна. Перша пояснює походження грошей п-вочинами між людьми, які переконалися в тому, що для переміщення вартостей у міновому обігу необхідні спеціальні інструменти.

Еволюційна концепція вираховується у виникненні та розвитку грошей, тобто це тривалий еволюційний процес, зумовлений стихійним розвитком товарного виробництва та обміну.

Еволюційний крок грошей від товарних до електронних, зумовлений розвитком економічних і соціальних відносин, а також роллю держави в утворенні їх раціонального фактора [3; 154].

Сучасні гроші виконують ряд таких функцій.

1. Гроші служать засобом обігу, тобто учасники ринку приймають їх в оплату.

Люди можуть продавати свій товар, надавати послуги за гроші і використовувати ці гроші для купівлі товарів і послуг на далі. Внаслідок цього процесу гроші сприяють розподілу праці. Розподіл праці є істотним важливий для ефективності економіки, він дає можливість людям велику частину товарів купувати, а не робити самостійно. Потім вони можуть обмінювати гроші на товари зроблені працею інших людей. В міру зростання обсягів торгівлі гроші відіграють дедалі більш значну роль в економіці.

Отже, будучи засобом обігу, гроші є важливим чинником сучасної економіки.

2. Гроші як одиниця рахунку – це засіб визначення відносної вартості товарів і послуг. Як одиницю рахунку можна використовувати грошову одиницю для виміру вартості даних товарів і послуг щодо інших товарів і послуг. Наприклад, гривня є грошовою одиницею України.

Одиниця рахунку – це масштаб, що дає змогу людям легко порівнювати відносні вартості товарів і послуг. Будь-який грошовий знак, незалежно від того, чи має він законну платіжну силу чи ні, визначається за такою ознакою: в якому числовому відношенні він перебуває до визначеної рахункової одиниці. Фізичні і ціннісні властивості грошового знака, оскільки вони не виражаються у вигляді числового співвідношення цього знака до визначеної рахункової одиниці, самі по собі не беруть до уваги при виробництві і прийманні платежів.

3. Гроші як засіб утворення скарбів, тобто золото і срібло вилучалося з обігу та зберігалося у скарбницях у декапіталістичних формаціях. В умовах металевого грошового обігу та обміну банкнот на золото центральні емісійні банки були зобов’язані мати заощадження золота у вигляді резервів внутрішнього грошового обігу, обміну банкнот на золото та резерву міжнародних платежів. Золотий запас України складається з золота у злитках, є державною Власністю і становить частину державних золотовалютних резервів України.

4. Гроші можна використовувати як засіб платежі для встановлення суми платежу, який буде здійснено в певний момент у майбутньому, що дає можливість нараховувати відсотки за грошовими зобов’язаннями. Ст. 192 ЦК України встановлює, що законним платіжним засобом, обов’язковим до приймання за номінальною вартістю на всій території України є грошова одиниця України – гривня.

5. Функція світових грошей забезпечує рух вартості в міжнародному економічному обігу і реалізацію взаємовідносин між країнами.

Довіра до грошей учасників економічних відносин базується на стабільності їх вартості. Стабільність вартості грошей – особливий фактор їх доцільності і відіграє важливу роль при формуванні окремих правових конструкцій у грошових відносинах.

Об’єктом розрахункових правовідносин є також гроші, що підлягають сплаті за виконані роботи, поставлену продукцію, надані послуги. У розрахункових відносинах між суб’єктами підприємницької діяльності важливу роль відіграють т.зв. безготівкові гроші.

Об’єктом розрахункових правовідносин залишаються гроші у вигляді грошових знаків. Сутність грошей при переході їх у безготівкову форму не порушуються.

За формою можна виділити два типи грошей: реальні (злитки, монети, паперові гроші) і умовні (банківські чи кредитні гроші, тобто усі форми безготівкових грошей, включаючи електронні).

Електронні гроші є підвидом безготівкових грошей і мають усі характеристики, властиві безготівковим грошам. Знаки вартості, відбиті на електронних носіях інформації, перебувають у прямій залежності не тільки від спеціального суб’єкта, яким є банк, а й від цілої системи забезпечення їх обігу, що включає технічні засоби прийому, обробки і збереження інформації (комп’ютери, бази даних, спеціальне програмне забезпечення підтримки платіжних операцій, канали зв’язку і такі засоби проведення платіжних і розрахункових операцій, як банкомати, платіжні термінали і пластикові картки).

Безготівкові гроші органічно заміняють наявні грошові знаки, про що свідчить витіснення готівки з обороту у розвинутих країнах [3; 157].

Сьогодні існує два підходи до визначення грошей: транакційний – гроші, як засіб обігу та ліквідний – гроші як засіб збереження вартості [8; 12].

Сутністю грошей при транс акційному підході є те, що тільки гроші використовуються для оплати інших товарів і послуг, а при ліквідному – властивість бути найбільш ліквідним активом. Властивість ліквідності зумовлює легкість, з якою володілець може продати відповідний актив у будь-який момент у майбутньому за певною номінальною ціною.

Висновки

Отже, під об’єктами цивільних прав розуміють будь-які матеріальні та нематеріальні блага, з приводу яких виникають


Сторінки: 1 2