У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

Фінансове право в системі права. Наука фінансового права

План

Фінансове право в системі права.

Наука фінансового права.

Регулювання відносин, пов'язаних з рухом публічних гро-шових фондів, передбачає певний фінансово-правовий аспект цього процесу. Він визначається низкою обставин1:

1) фінансово-правові відносини спрямовано на мобілізацію публічних грошових фондів;

2) зібрані кошти спрямовують на забезпечення функцій і завдань держави, органів місцевого самоврядування;

3) визначають умови виникнення, зміни й припинення гро-шових відносин;

4) визначають функції державних органів у сфері фінансо-вої діяльності.

Принципове значення для формування й функціонування всієї системи фінансового зако-нодавства має й норма Конституції, відповідно до якої закони та інші правові акти не повинні суперечити Конституції. Крім того, деякі норми конституційного права одночасно містять ос-новні засади фінансового права. Так, ст. 67 Конституції Украї-ни містить положення, відповідно до якого громадянин зобо-в'язаний платити законно встановлені податки й збори. Ця ж стаття викопує охоронні функції і захищає інтереси всіх плат-ників, оскільки містить положення, що забороняє необгрунто-ване збільшення податкового тягаря шляхом надання податко-вим нормам зворотної сили.

Низка комплексних категорій притаманна фінансовому й трудовому праву. Наприклад, особливості оподаткування пенсій або дія специфічного механізму відрахувань у державний Пен-сійний фонд дуже схожі з податковими важелями й включають-ся до переліку податків, зборів і платежів, що регулює Закон України «Про систему оподаткування», хоча й визначені пред-метом трудового права.

Зв'язок фінансового й карного права має двоїсту природу. З одного боку, окремі норми карного права спрямовано на захист тих об'єктів, що є об'єктами фінансово-правового регулюван-ня. З іншого боку, кваліфікація деяких злочинів неможлива без застосування категорій фінансового права й норм фінансо-вого законодавства.

Досить активно застосовують нормативні акти міжнародно-го права, що регулюють фінансову діяльність. Наприклад, до-говори (конвенції, угоди) про усунення подвійного оподатку-вання пов'язують Україну з багатьма державами (Великобри-танією, Польщею та іншими). Особливістю таких переплетень фінансового й міжнародного права є вища юридична чинність міжнародних договорів порівняно з законами.

Фінансове право як галузь охоплює сукупність правових норм, що регулюють фінансову діяльність держави й органів місцевого самоврядування. Фінансове право як навчаль-на дисципліна, навчальний курс охоплює вивчення правових норм, передбачає навчання фінансовому праву. Фінансове право як наука містить сукупність знань, категорій, положень, що відображають зміст фінансово-правових норм, особливості їхнього застосування на практиці.

Наука фінансового права узагальнює й складається з наукових досліджень учених юристів-фінансистів. Як суспільна наука фінансове право коректується поглядами, дослідженнями

конституційного, адміністративного й-інших галузей права. Це насамперед пов'язано з тим, що предметом вивчення фінансо-во-правової науки є суспільні процеси, які визначає рух публічних грошових фондів.

Початок 90-х років XX століття ознаменувався деякою зміною умов, орієнтирів і особливостей розвитку фінансово-правової науки. В основі цих особливостей лежала специфіках законодавчого регулювання фінансової діяльності в Україні. Фундатором фінансово-правової науки в Україні в цей період є Л. К. Воронова. Фактично, всі більш-менш помітні досліджен-ня в цій сфері відбувалися під її керівництвом і за її участю, та й ті школи, що утворилися в Україні до початку XXI століття, створювалися за її особистої участі й керівництва. За останнє десятиліття XX ст. в Україні поряд з фундаментальною фінансово-правовою школою, яку очолює Л. К. Воронова в м. Києві, виникають центри, що активно займаються цією ж проблемати-кою (кафедра конституційного й адміністративного права в Чернівецькому державному університеті імені Ю. Федьковича; "кафедра фінансового права в Національній юридичній академії України імені Ярослава Мудрого; кафедра фінансового права в Академії державної податкової служби України).

ВИКОРИСТАНА Література

Фінансове праве України, Кучеревинко м. Київ. - 2004 р.

Конституція України. - 2004 р.