У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КУРСОВА робота

на тему:

Відшкодування моральної шкоди в цивільному законодавстві

Зміст

Вступ.....................................................................................................................3

Розділ 1. Поняття моральної шкоди: вітчизняна та світова практика.........................................................................................6

Розділ 2. Моральна шкода: соціально-правові аспекти.............................................................................................................14

2.1. Підстави моральної шкоди....................................................... ....................14

2.2. Деякі особливості відшкодування моральної шкоди..................................15

Розділ 3. завдання моральної шкоди іншій особі: ............19

3.1. Деліктні зобов’язання як зобов’язання з відшкодування шкоди...............19

3.2. Підстави відповідальності за завдану моральну шкоду.............................23

Висновки..........................................................................................................27

Список використаних джерел.........................................................30

додатки:...........................................................................................................33

Додаток 1. Судове рішення..................................................................................33

Додаток 2. Ухвала Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України (Витяг)......................................................................................................35

Додаток 3. Рішення Конституційного Суду України. Окрема Думка судді
Конституційного Суду України...........................................................................38

Вступ

На сучасному етапі розвитку світової спільноти проблема прав і свобод людини є однією з найактуальніших. У цьому напрямі прийнято низку міжнародних нормативно-правових актів, котрі визначають людину найвищою цінністю суспільства, а належне забезпечення її прав і свобод – головним обов’язком демократичної держави. Недарма і Преамбула до Загальної Декларації прав людини закріплює положення про те, що визнання гідності, властивої всім членам людської сім’ї, і рівних та невід’ємних їх прав є основою свободи, справедливості та загального миру, а Преамбула до Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права проголошує, що всі права людини “випливають із властивої людській особі гідності”.

Подібні ідеї відображені й у Конституції України, яка надає громадянам право на відшкодування моральної (немайнової) шкоди, нанесеної збором, зберіганням, використанням і поширенням недостовірної інформації про громадянина та членів його сім’ї (ст. 32); незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень (ст. 56); безпідставним засудженням (ст. 62) тощо. Крім цього, положення ст. 152 Конституції передбачають право на відшкодування моральної (немайнової) шкоди, завданої фізичним і юридичним особам актами і діями, які визнані Конституційним Судом неконституційними. У цих випадках відшкодування моральної (немайнової) шкоди здійснюється не Конституційним Судом, а у встановленому законом порядку загальними чи господарськими судами. Врешті-решт, закріплення за державою обов’язку забезпечення прав і свобод людини дає можливість, у випадку порушення останніх, звернутися до суду з метою їх захисту та відновлення, а також за компенсацією шкоди, завданої таким порушенням. У зв’язку з цим набуває особливої актуальності створення розвиненого механізму реалізації прав і свобод людини, зокрема права людини на компенсацію моральної шкоди. Саме соціально-правові аспекти такої компенсації, характеристика поняття, підстав моральної шкоди і стануть предметом опрацювання даної кваліфікаційної роботи.

В основу роботи покладено детальне охарактеризування положень, передбачених Цивільним кодексом України та іншими правовими нормами чинного законодавства.

Актуальність теми. Дана робота є досить актуальною, адже питання відшкодування моральної шкоди, почали реалізовувати в практичній діяльності досить недавно, та й з прийняттям нині чинного ЦК України норми, що регулюють дану тему, містять ряд особливостей. Моральна шкода є явищем новим і недостатньо вивченим та дослідженим, а тому викликає нині зацікавлення (є об’єктом дослідження) в багатьох науковців. Зокрема, М. Галянтича, Г. Коваленка, В. Петренка, В. Чернадчука, С. Шимона, С. Козлова, А. Ерделевського.

Основною метою роботи виступає характеристика моральної шкоди, підстав її виникнення, а також визначення проблем, що стосуються законодавчого закріплення норм, які регулюють відповідальність за завдання моральної шкоди, та пропозиції щодо їх вирішення.

Основними завданнями даної роботи є:

визначення поняття моральної шкоди;

визначення соціально-правових аспектів моральної шкоди;

характеристика підстав виникнення моральної шкоди;

визначення підстав відповідальності за завдану моральну шкоду;

висловлення пропозицій щодо вдосконалення норм чинного законодавства, котре регулює питання моральної шкоди.

Об’єктом нашого дослідження є проблеми визначення поняття моральної шкоди та підстав її виникнення.

Предмет наукового дослідження складають норми, що стосуються моральної шкоди.

Практичне і теоретичне значення роботи полягає в можливості подальшого використання даного матеріалу при вивченні курсу ряду правових дисциплін, вдосконаленні чинного законодавства в цій сфері та використанні в практичній діяльності.

Структурно кваліфікаційна робота складається із вступу, трьох розділів, чотирьох підрозділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Повний обсяг кваліфікаційної роботи становить 43 сторінки, з них обсяг використаних джерел і додатків – 14 сторінок.

Розділ 1

Поняття моральної шкоди:

вітчизняна та світова практика

Колись епізоди закордонних фільмів, де йшлося про моральну шкоду та її відшкодування, викликали не абияке здивування : “А це, мовляв, як? Що то за таке поняття – моральна шкода?”. Сучасне нам законодавство робить на цьому понятті не абиякий акцент. Але й цьому передував сумний юридичний досвід.

Як відомо, вітчизняне законодавство протягом тривалого часу не передбачало права на відшкодування моральної шкоди, і лише порівняно нещодавно зўявилась інша тенденція. Саме вона знайшла відображення в цивільному законодавстві 1963р. та новому цивільному кодексі України, що вступив в дію з 1 січня 2004р. Можливість відшкодування моральної шкоди була передбачена доповненням до цивільного кодексу у 1993р. Слід зауважити, що звернення законодавцем уваги на саму можливість існування моральної шкоди та можливість її компенсації була дуже доречною. З тих пір, як законодавством України громадянам і юридичним особам було надане право вимагати відшкодування заподіяного їм моральної шкоди, судами була розглянута маса справ, у яких ставилося питання про відшкодування саме моральної шкоди. Приміром, за інформацією Верховного суду України, тільки за один рік було пред’явлено більш 18000 позовів по цій категорії цивільних справ, з них більш 10000 позовів пред’явлено в зв’язку з трудовими правовідносинами. В той же час, у Цивільному кодексі 1963 року не надавалось визначення поняття моральної немайнової шкоди, і тому за її визначенням слід звернутись до роз’яснень Пленуму Верховного Суду України та Президії Вищого Арбітражу Суду України.


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11