У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство науки і освіти України

Дипломна робота

на тему: " Особливості виникнення договірних правовідносин за господарським законодавством “

Зміст

Вступ ……………………………………………………………………………….3

Розділ 1. Історія становлення і розвитку господарського договору

в Україні

1.1.Розвиток господарсько-правового регулювання господарських правовідносин: історія і сучасність……………………………………………….7

1.2. Становлення господарського зобов’язання, суб’єктів господарських правовідносин. ……………………………………………………………………..17

Розділ 2. Особливості законодавчого регулювання господарських договірних

правовідносин

2.1. Загальна характеристика правової природи господарського

договору…………………………………………………………………………….25

2.2. Особливості укладення та погодження умов господарського договору…..32

2.3. Підстави для визнання договору недійсним та таким, що суперечить інтересам держави і суспільства…………………………………………………..42

2.4. Відповідальність суб’єктів господарських правовідносин за порушення господарських договорів…………………………………………………………..51

Розділ 3. Окремі проблеми правового регулювання договірних правовідносин та вдосконалення господарського законодавства

3.1.Проблеми договірної правоздатності учасників господарсько-правових відносин……………………………………………………………………………..61

3.2. Прогалини в господарському законодавстві та шляхи їх усунення………..70

Висновок…………………………………………………………………………..80

Список використаних джерел…………………………………………………...84

Вступ

Споконвіку договір використовується як засіб організації і регулювання товарного обміну. Із розвитком суспільних відносин його зміст набував нових рис, ускладнилися засоби забезпечення виконання передбачених договором зобов’язань. Особлива увага почала привертатися до процесу укладання договору із законодавчим врегулюванням існування в Україні різних форм власності, сворення численних суб’єктів підприємницької діяльності, із проведенням державою ліберальної зовнішньоекономічної політики тощо.

Поступово позбавляючись командно-адміністративних методів регулювання економіки, органи влади фактично передають ці важелі в руки господарюючих суб’єктів, за допомогою договорів відносини між якими і складається можливість постійного співробітництва між ними.

Договір служить ідеальною формою активності учасників господарського обороту, він є найбільш оперативним і гнучким засобом зв’язку між виробництвом і споживанням, вивчення потреб і негайного реагування на них з боку виробництва. У силу цього саме договірно-правова форма здатна забезпечити необхідний баланс між попитом і пропозицією, наситити ринок тими товарами, які потребує споживач.

Договірні відносини виникають на певній економічній основі, отже, вони тісно зв’язані з відносинами власності. У відношення свого майна власник вправі здійснювати будь-які дії, які не суперечать закону. У числі дій, за допомогою яких власники розпоряджаються своїм майном, найбільше значення мають договори.

Розвиток торгівлі, збут промислової і сільськогосподарської продукції, постачання підприємствам і іншим господарюючим суб’єктам необхідної сировини, матеріалів й устаткування, надання фізичним і юридичним особам різноманітних послуг у сфері обслуговування – у всьму цьому розмаїтті господарського життя договір служить найважливішим засобом задоволення матеріальних і культурних потреб суб’єктів господарського права. Договір також є найважливішим регулятором фактичної поведінки, оскільки ним безпосередньо визначаються взаємні права і обов’язки сторін у цих зобов’язальних правовідносинах. Договір є і найважливішим засобом, що дисциплінує господарський обіг, оскільки покладає відповідальність на сторін, які не виконують права й обов’язки, передбачені договором.

Договір являє собою одне із самих унікальних правових засобів, у рамках якого інтерес кожної сторони, у принципі, може бути задоволений лише за допомогою задоволення інтересу іншої сторони. Це і породжує загальний інтерес сторін в укладанні договору і його належному виконанні. Тому саме договір, заснований на взаємній зацікавленості сторін, здатний забезпечити таку організованість, порядок і стабільність в економічному обороті, який неможливо домогтися за допомогою самих жорстоких адміністративно-правових засобів.

Актуальність дослідження даної теми полягає в тому, що на сьогоднішній день склалися усі передумови для виведення досліджень юридичної конструкції господарського договору на інший, новий рівень. Сучасна кодифікація господарського та цивільного законодавства в Україні, в процесі якої в Господарському та Цивільному кодексах України знайшли закріплення загальні положення про господарські та цивільно-правові договори, надала додаткового імпульсу для розробки сучасної теорії господарського договірного права як одного з ключових правових інститутів господарського права України.

Проблематика господарських договорів розроблялася представниками господарсько-правової науки і цивілістики, зокрема: М.І.Брагінським, А.Г. Биковим, О.С.Іоффе, Г.Л. Знаменським, В.В. Лаптєвим, В.В.Луцем, В.К.Мамутовим, В.П.Мозоліним, І.Б. Новицьким, І.Г.Побірченком, Г.В. Пронською, Д.Н.Сафулліним, І.А.Танчуком та іншими. Тема прогалин у праві розроблялася, представниками загальної теорії права, серед яких – С.Й.Вілянянський, В.В.Лазарєв, П.О.Недбайло, В.К.Забігайло, В.П.Казимирчук.

Разом з тим, аналіз діючого господарського законодавства дозволяє зробити висновок про недостатнє правове регулювання особливостей укладання господарських договорів в умовах формування ринкових відносин. Такий стан безпосередньо пов’язаний з неефективністю законодавства, що регулює господарські відносини суб’єктів підприємницької діяльності. З огляду на це, важливого теретичного і практичного значення набувають способи здійснення аналізу наявних суперечностей та сучасних нових підходів до законодавства, що безпосередньо регулюють виникнення господарських правовідносин з метою розроблення заходів по їх оптимізації.

Основна мета написання дипломної роботи полягає у створені теоретичної моделі становлення і розвитку господарського договору в Україні, особливості законодавчого регулювання господарських договірних правовідносин, окремі проблеми правового регулювання цих відносин та гармонізація господарського законодавства.

Визначена мета дослідження зумовила постановку і розв’язання таких завдань:

узагальнити історію розвитку законодавчого регулювання господарських договорів;

проаналізувати сучасний стан цього інституту в Україні;

встановити найбільш характерні недоліки діючого господарського законодавства України та визначити перспективи розвитку ефективного правового регулювання національної системи господарської діяльності.

Об’єктом дослідження виступають найбільш загальні характерні питання, пов’язані з правовим регулюванням по укладенню господарських договорів в Україні.

Предметом дослідження - є окремі аспекти, що стосуються особливостей укладення господарських договорів та недоліки їх правового регулювання на сучасному етапі розвитку української держави.

Для правового вивчення господарських договорів, використовується ряд загальнонаукових методів дослідження: метод аналізу і синтезу, моделювання, прогнозування та інші.

Науковість роботи визначається тим:

що здійснено спробу комплексного дослідження розвитку правового регулювання господарських договірних правовідносин в Україні, розкрито їх особливу правову природу та зміст;

внесено ряд пропозицій по вдосконаленню діючого господарського законодавства.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що їх зміст у багатьох аспектах доповнює наукові знання з історії розвитку та функціонування інституту господарського договору. Зібраний матеріал і узагальнення можуть бути використанні для підготовки узагальнюючих


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26