У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему: «Правове регулювання поставки для державних потреб»

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………...3

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДОГОВОРІВ ПОСТАВКИ, ЩО УКЛАДАЮТЬСЯ ЗА ДЕРЖАВНИМ ЗАМОВЛЕННЯМ…9

1.1. Державне замовлення і державний контракт, та їх юридична природа…9

1.2. Загальна характеристика законодавства, що регулює відносини поставки товарів для державних потреб…………………………………………….27

РОЗДІЛ 2. ЕЛЕМЕНТИ ДОГОВОРУ ПОСТАВКИ ТОВАРІВ ДЛЯ ДЕРЖАВНИХ ПОТРЕБ…………………………………………………………….44

2.1. Сторони в договорах поставки товарів для державних потреб…….......44

2.2. Порядок укладення договору поставки товарів для державних потреб.51

2.3. Зміст договору поставки товарів для державних потреб ………………65

РОЗДІЛ 3. ВИКОНАННЯ І ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН ЗА ДОГОВОРОМ ПОСТАВКИ ТОВАРІВ ДЛЯ ДЕРЖАВНИХ ПОТРЕБ………71

3.1. Виконання договірних зобов’язань, що випливають з договору поставки товарів для державних потреб……………………………..…………........................71

3.2. Відповідальність сторін за договорами поставки товарів для державних потреб…………………………………………………………………………………..83

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………86

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………...89

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. В період існування глобальної адміністративно-командної системи управління економікою колишнього СРСР, коли практично всі поставки продукції здійснювались на основі планових актів, потреби в особливому регулюванні відносин, пов’язаних з поставками продукції для задоволення державних потреб, не було. За планової системи ведення економіки договори в сфері виробництва і пов’язаних з ним галузях народного господарства мали не суто цивільно-правовий характер, а слугували засобом виконання сторонами своїх публічно-правових зобов’язань. Відмова від централізованого планування матеріально-технічного забезпечення суб’єктів господарювання, перехід до ринкових методів регулювання економічних відносин знову викликали необхідність розробки спеціальних законодавчих актів, які б враховували специфіку відносин з приводу задоволення державних потреб.

Потреба моделювати приватні засади закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти в контексті світової практики та реального стану вказаної сфери більш ніж актуальна. Поставка товарів за державним замовленням повинна здійснюватись виключно на договірній основі і регулюватися особливим субінститутом поставки – договором поставки товарів для державних потреб.

Ринкові перетворення та проведення приватизації породили нові категорії власників та суб’єктів підприємницької діяльності (на відміну від існуючого раніше економічного устрою, за якого переважно держава була власником засобів виробництва). Відбулися зміни в характері відносин, що опосередковуються договорами поставки для державних потреб, підставах виникнення зобов’язань, їх сутності. За адміністративно-командної системи управління народним господарством договір на виконання державного замовлення вважався способом виконання адміністративного планового акту чи взагалі унеможливлювався, представляючи собою бездоговірне зобов’язання, яке витікає з планового акту. Тому правовідносини з договору поставки для державних потреб на різних етапах їх розвитку регулювалися цивільним та адміністративним правом. На сьогодні вказані відносини потребують належного регулювання на публічних, господарсько-правових засадах.

Окрім цього, важливо зазначити, що суттєво змінився порядок укладення державних контрактів на поставку товарів для державних потреб, введено нову процедуру поставки товарів, робіт та послуг для державних потреб.

Актуальність теми дослідження зумовлена наявністю значної кількості недоліків, суперечностей і прогалин у позитивному регулюванні поставки товарів для державних потреб, низкою проблем на нормативному та доктринальному рівнях, а отже, необхідністю теоретичного осмислення сучасного стану їх правового регулювання. Разом з тим, правозастосувальна практика повсякденно стикається із проблемами правового регулювання договорів поставки, заснованих на державному замовленні, які потребують не тільки спеціального нормативного врегулювання, але й ґрунтовних теоретичних досліджень.

Науково-теоретична основа дослідження. Сформульовані в дипломній роботі теоретичні висновки та практичні рекомендації ґрунтуються на загальних досягненнях цивілістичної та господарсько-правової науки, в тому числі на працях зарубіжних та вітчизняних вчених-цивілістів, господарників дореволюційного, радянського та сучасного періодів. Зокрема, науково-теоретичну базу даної роботи склали наукові праці В.О.Бєлова, М.І.Брагінського, С.М.Братуся, І.Л.Брауде, В.В.Вітрянського, Б.М.Годунова, К.О.Граве, В.П.Грибанова, О.В.Дзери, О.С.Йоффе, В.М.Коссака, Н.С.Кузнєцової, Л.А.Лунца, В.В.Луця, В.К.Мамутова, Д.І.Мейєра, І.Б.Новицького, В.А.Ойгензіхта, О.А.Підопригори, О.А.Пушкіна, О.П.Сергєєва, І.В.Спасибо-Фатєєвої, Є.О.Суханова, В.А.Тархова, А.П.Ткача, Ю.К.Толстого, З.М.Фаткудінова, Є.О.Харитонова, В.Ф.Чигира, Г.Ф.Шершенєвича, В.С.Щербини, С.П.Юшкевича та інших вчених.

Мета і завдання дослідження. Метою дипломного дослідження є виявлення проблем та особливостей правового регулювання договорів поставки товарів для державних потреб, поглиблення правових знань про їх юридичну природу, суб’єктний склад, зміст, відповідальність учасників за невиконання умов цих договорів, а також надання науково-теоретичних і практичних рекомендацій щодо правового регулювання договорів поставки товарів, робіт і послуг для пріоритетних державних потреб; вдосконалення чинного та розробки перспективного законодавства.

Для досягнення поставленої мети сформульовані такі завдання дипломного дослідження:

визначити правову природу державного замовлення і державного контракту та їх місце серед інших інститутів; з’ясувати юридичну природу договорів поставки товарів для пріоритетних державних потреб; дати характеристику суб’єктного складу цих договорів; проаналізувати порядок укладення договорів поставки товарів для державних потреб; дослідити основні проблеми змісту державного контракту щодо поставки; з’ясувати особливості виконання та відповідальності сторін за договорами поставки товарів для державних потреб; сформулювати пропозиції щодо вдосконалення законодавства, яке регулює відносини у галузі поставки товарів для державних потреб; окреслити перспективи та основні напрямки його розвитку.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини, що складаються у зв’язку із поставкою товарів для державних потреб.

Предмет дослідження складають договори поставки товарів для державних потреб, а також нормативні акти України, цивільне законодавство країн СНД, Франції, США, судова практика, літературні джерела.

Методи дослідження. Відповідно до мети та завдань дослідження у роботі було використано загальнонаукові та спеціальні методи пізнання правових явищ. Зокрема, історико-правовий метод використовувався при дослідженні генезису нормативних актів України у сфері регулювання відносин з договору поставки товарів для державних потреб. Застосування системно-функціонального методу сприяло визначенню основних засад правового регулювання договорів поставки товарів для державних потреб. Порівняльно-правовий метод використовувався при порівнянні нормативно-правових актів України та зарубіжного законодавства у сфері регулювання відносин щодо поставки товарів для державних потреб.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в комплексному дослідженні проблеми правового регулювання поставки товарів для державних потреб; визначається правова природа договорів поставки товарів


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30