У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Контрольна робота - Конституційне право
6



Міністерство освіти і науки України

Самостійна робота

з предмету

Конституційне право

ЗАВДАННЯ 1.

Вища рада юстиції є колегіальним незалежним органом, відповідальним за формування високопрофесійного суддівського корпусу, здатного кваліфіковано, сумлінно та неупереджено здійснювати правосуддя на професійній основі, а також за прийняття рішень стосовно порушень суддями і прокурорами вимог щодо несумісності та у межах своїх компетенцій – вирішення питань про їх дисциплінарну відповідальність.

Вища рада юстиції складається з 20 членів, Верховної ради України, Президента України, з’їзд суддів України, з’їзд адвокатів України, з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ призначених до Вищої ради юстиції по три члени, всеукраїнська конференція працівників прокуратури - двох членів Вищої ради юстиції.

До складу Вищої ради юстиції входять за посадою голова Верховного Суду України, Міністр Юстиції, Генеральний прокурор України.

ЗАВДАННЯ № 2.

Статус народного депутата України – це правове становище повноважного представника народу, яке визначається політико-правовою природою депутатського мандата; підставами його виникнення і терміном дії, припинення дії депутатського мандата; права і обов’язки народного депутата; форми та гарантії здійснення депутатських повноважень, відповідальність народного депутата.

Правова природа депутатського мандата виявляється у сукупності принципів, які визначають конституційну модель представницького мандата.

Такими принципами є:

вільність мандата народного депутата України.

незалежність народного депутата .

непорушність повноважень парламентарія.

професійність народного депутата.

несумісність депутатських повноважень із будь якою іншою діяльністю, за винятком викладацької, наукової, художньої і мистецької діяльності.

Народний депутат України є повноважним представником українського народу. Народ делегує владні повноваження своїм представникам, які покликані реалізувати народний суверенітет. Народне представництво є однією із визначальних рис статусу народного депутата. Відповідно до свого конституційно-правового становища народні депутати представляють інтереси народу в органах державної влади та уповноважені протягом строку депутатських повноважень виконувати визначені законодавством обов’язки, захищати інтереси суспільства, виборців. Статус народного депутата має ознаки статусу посадової особи. Народний депутат бере участь у здійсненні всіх функцій Верховної Ради України.

2. Статус народного депутата визначений в таких законодавчих актах: Конституція України від 28.06.1996 р. – ст.ст. 76; 78;80;81. У законі України «Про статус народного депутата України», у законі України «Про внесення змін до Конституції України» від 24.12.2004 р.

3. Обов’язки народного депутата у Верховній Раді:

бути присутнім та брати участь у засіданнях Верховної Ради та її органів, до складу яких його обрано;

виконувати її доручення;

додержуватися Регламенту Верховної Ради, та інших нормативних актів, що визначають порядок діяльності Верховної Ради;

брати участь у контролі за виконанням законів та інших актів Верховної Ради, рішень її органів;

інформувати Верховну Раду та інші органи, до складу яких його обрано, про виконання доручень Верховної ради.

Депутатські повноваження у виборчому окрузі та за його межами:

підтримувати тісні зв’язки з виборцями, інформувати їх про свою роботу у Верховній раді, а також про реалізацію своєї передвиборчої програми;

брати участь у здійсненні контролю за виконанням законів, постанов, інших актів Верховної Ради;

вивчати громадську думку, потреби і запити населення, вносити пропозиції і вживати заходів щодо їх врахування і задоволення;

вести регулярний прийом виборців.

4. Відповідно до законодавства до даного депутата будуть застосовуватись такі заходи стягнення як попередження і догана.

ЗАВДАННЯ 3.

Незалежність і недоторканність суддів гарантується Конституцією і законами України. Забороняється вплив на суддів у будь-який спосіб. Суддя не може бути без згоди Верховної ради затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом.

Повноваження судді припиняються у разі його смерті. Держава забезпечує особисту безпеку суддів та їхніх сімей.

При здійсненні правосуддя судді незалежні від будь-якого впливу, нікому непідзвітні і підкоряються лише закону. Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, громадяни та їхні об’єднання, юридичні особи зобов’язані поважати незалежність суддів і не посягати на неї. Втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суддів чи суду, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово, або в інший спосіб з метою завдати шкоди їх авторитету чи вплинути на неупередженість суду забороняється і тягне передбачену законом відповідальність.

Суддям забезпечується свобода, неупередженого вирішення судових справ відповідно до їх внутрішнього переконання, що ґрунтується на вимогах закону.

Професійні судді судів загальної юрисдикції обіймають посади без-строково, окрім суддів що призначаються на посаду судді вперше.

ЗАВДАННЯ № 4

Поряд із основними процедурами діяльності Верховної Ради — законодавчою, установчою та контрольною — у парламенті України мають діяти і спеціальні процедури, тобто спеціальний порядок розгляду деяких питань. Зокрема, за спеціальними процедурами відбуваються заслуховування Верховною Радою щорічних та позачергових послань Президента; затвердження Державного бюджету і контроль за його виконанням; розгляд зовнішньополітичних питань.

За спеціальними процедурами мають: розглядатися питання про внесення змін до Конституції; здійснюватись повноваження щодо Автономної Республіки Крим; розглядатися звернення громадян про порядок дострокового припинення повноважень народного депутата; питання про запровадження воєнного чи надзвичайного стану в Україні або окремих її місцевостях, оголошення стану війни, загальну або часткову мобілізацію, оголошення окремих місцевостей зонами надзвичайної економічної ситуації; здійснюватися усунення Президента з поста в порядку особливої процедури (імпічменту); розглядатися питання про згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата, затримання чи арешт судді, судді Конституційного Суду тощо.

Істотне вдосконалення загального порядку роботи Верховної Ради та порядку здійснення окремих функцій (процедур) і розгляду й вирішення окремих питань має здійснюватись в ході прийняття найближчим часом нових парламентських законів, зокрема: про Регламент Верховної Ради, про комітети Верховної Ради, про статус народного депутата та інших законодавчих актів, а також у процесі


Сторінки: 1 2