У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему:

Державно-правове регулювання інвестиційних відносин

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………….3

Розділ 1. Інвестиційні відносини.

Поняття і види інвестиційних відносин……………………………6

Суб’єкти, об’єкти інвестиційних відносин та методи їх правового регулювання……………………………………………………………….12

Розділ 2. Правове регулювання інвестиційних відносин.

2.1. Історія розвитку інвестиційного законодавства…………………....27

2.2. Поняття і система інвестиційного законодавства………………….31

Розділ 3. Державне регулювання інвестування та захист інвестицій.

3.1. Поняття та форми державного регулювання і державного управління інвестиційною діяльністю……………………………….38

3.2. Зміст, принципи і функції державного управління інвестиційною діяльністю……………………………………………………………...47

3.3. Система та правовий статус органів державного управління інвестиційною діяльністю в Україні………………………………...56

3.4. Захист інвестицій і гарантії прав суб’єктів інвестиційної діяльності………………………………………………………………59

Висновки…………………………………………………………………………65

Список використаних джерел…………………………………………………..69

ВСТУП

Актуальність теми. Важливу роль у забезпеченні соціально-економічного розвитку країни відіграє інвестиційна діяльність, вкладення коштів у економіку, у створення та модернізацію основних фондів усіх галузей господарства. Масштабність і ефективність інвестиційної діяльності багато в чому визначається станом господарського законодавства та інвестиційного законодавства зокрема. Саме від останнього залежить створення сприятливих умов, що забезпечують зацікавленість потенційних інвесторів у вкладення коштів у розвиток економіки.

Ситуація економічного розвитку, яка склалась сьогодні в Україні, дуже складна. Серед сукупності причин, що сприяли економічній кризі та стримують перехід України на шлях економічного зростання, чи не найголовнішою є низька інвестиційна активність. У забезпеченні виходу економіки з кризового стану і стабільного її розвиту вирішальну роль відіграє науково обґрунтована інвестиційна політика держави. Саме вона з допомогою державних органів регулювання інвестиційних відносин визначає реальні джерела, напрями, структуру інвестицій, здійснює раціональні та ефективні заходи для виконання загальнодержавних, регіональних та місцевих соціально-економічних програм.

Державне регулювання інвестиційних правовідносин є необхідним та спрямоване на створення сприятливих нормативно-правових та господарських умов для інвестування, формування підприємствами і організаціями необхідних фінансових засобів для інвестиційного розвитку.

Дослідження проблеми інвестування завжди знаходились в центрі уваги економічної і правової думки. Це обумовлено тим, що інвестиції торкаються найглибших основ господарської діяльності, визначають процес економічного зростання в цілому.

Питання державного та правового регулювання інвестиційних правовідносин досліджувалися багатьма українськими вченими. Серед них А.В. Омельченко, О.М. Вінник, А.С. Музиченко, Л.М. Борщ, В.Д. Чернадчук, О.Р. Кібенко, В.Ю. Полатай, В.Ф. Мартиненко, В.М. Стойка, В.В. Поєдинок, А.С. Слєпушкіна, які зробили вагомий внесок у дослідженні даних питань. Вони звертали увагу на закріплення у законодавстві норм про захист прав суб’єктів інвестиційної діяльності, формування системи державного управління інвестиційних відносин, удосконалення механізму регулювання інвестицій тощо.

Проте, важливість їх дослідження визначається не лише потребою теоретичного вивчення їх правової суті, але і необхідністю удосконалення українського законодавства в сфері державно-правового регулювання інвестиційної діяльності, що і обумовлює актуальність обраної теми дослідження. Від стану, ефективності та спрямування державно-правового регулювання залежить створення розвинутої економічної і правової системи і відповідно – підвищення рівня життя громадян України, забезпечення їм гідних умов для реалізації власних можливостей.

Метою дипломної роботи є дослідження сутності державного і правового регулювання інвестиційних відносин.

Для досягнення поставленої мети окреслені основні завдання дослідження:

визначити поняття інвестиційних відносин та їх класифікацію;

дослідити процес виникнення і розвитку інвестиційного законодавства;

проаналізувати роль правового регулювання інвестиційних відносин;

визначити поняття та форми державного регулювання і державного управління інвестиційною діяльністю;

провести аналіз принципів та функцій державного управління інвестиційною діяльністю;

охарактеризувати правовий статус органів державного управління інвестиційних відносин;

здійснити дослідження системи гарантій суб’єктів інвестиційної діяльності та захисту інвестицій.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини, які виникають внаслідок державного та правового регулювання інвестиційної діяльності.

Предметом дослідження є теоретичні проблеми застосування норм цивільного, господарського, інвестиційного законодавства при здійсненні інвестиційних відносин.

В даній роботі були використані наступні методи дослідження:

формально-логічний метод – використовувався для здійснення аналізу сучасного стану законодавства щодо державного та правового регулювання інвестиційної діяльності;

історичний – досліджувалась історія розвитку інвестиційного законодавства та його система;

аналіз та синтез – розглянуто система та правовий статус органів, що здійснюють державне управління інвестиційних відносин;

порівняльно-правовий – вивчалися різні підходи до терміну інвестиційні відносини.

Структура дипломної роботи зумовлена метою та завданнями дослідження і складається зі вступу, трьох розділів, які містять вісім підрозділів, висновків та списку використаних джерел, які охоплюють 60 положень.

РОЗДІЛ І. ІНВЕСТИЦІЙНІ ВІДНОСИНИ

1.1. Поняття і види інвестиційних відносин

Категорія інвестицій (та похідних від неї понять – інвестування, інвестиційна діяльність, інвестиційні операції, інвестор, об’єкти інвестування, інвестиційний дохід та ін.) мають міжгалузевий характер, проте всі вони пов’язані зі сферою господарювання.

Відносини, що виникають з приводу та в процесі здійснення інвестування (реалізації інвестицій), умовно можна називати інвестиційними відносинами[22, с.27].

Інвестиційні правовідносини є різновидом правовідносин взагалі і мають свої особливості, обумовлені специфікою інвестиційної діяльності, зокрема відносинами власності, оскільки передбачають володіння, користування та розпорядження інвестиціями і отриманим у результаті цього прибутком.

Під інвестиційними правовідносинами слід розуміти врегульовані нормами інвестиційного права суспільні відносини, що виникають унаслідок здійснення інвестиційної діяльності (реалізації інвестицій), а також унаслідок державного впливу на учасників цих відносин, які пов’язані взаємними правами та обов’язками. Ці правовідносини являють собою зв'язок між суб’єктами, змістом якого є суб’єктивні права та обов’язки[58, с.31].

Інвестиційні відносини ми розглядатимемо як різновид господарських відносин, що мають родові ознаки (притаманні господарським відносинам) та особливості, пов’язані із специфікою інвестування. Так, до родових ознак інвестиційних відносин слід віднести:

поєднання в них організаційних та майнових елементів;

збалансоване врахування публічних та приватних інтересів у процесі здійснення інвестування;

безпосередня участь в інвестуванні суб’єктів господарювання (у ролі інвесторів, виконавців, посередників, фінансових установ, що надають кошти для інвестування).

Видовими ознаками відносин з інвестування є:

обов’язкова присутність особливого суб’єкта – інвестора зі специфічними гарантіями;

значний ступінь державного регулювання[43, с.93-95].

Більш ґрунтовно основні ознаки інвестиційних відносин можна визначити наступним чином:

їх комплексний характер, що виявляється в поєднанні, по-перше, організаційних елементів (визначення


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19