У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ Спадкування за заповітом та за законом: особливості правового регулювання

Дипломна робота

ЗМІСТ

Вступ......................................................................................................................3

Розділ 1. Правова характеристика спадкування..........................................6

1.1. Історія спадкового права. Основні поняття...............................................6

1.2. Спадкові відносини в міжнародному праві..............................................11

1.3. Підстави спадкування та позбавлення права на спадщину....................14

1.4. Відкриття спадщини...................................................................................17

Розділ 2. Характеристика спадкування за заповітом.................................22

2.1. Юридичне поняття, зміст та форма заповіту….......................................22

2.2. Право на обов’язкову частку у спадщині................................................30

2.3. Визнання заповіту дійсним. Існування умови заповіту.........................34

Розділ 3. Правова регламентація спадкування за законом......................37

3.1. Поняття та значення..................................................................................37

3.2. Практика задоволення вимог кредиторів спадкоємцями......................44

3.3. Особливості спадкового договору...........................................................46

Розділ 4. Правове регулювання спадкування…........................................51

4.1. Охоронні заходи стосовно спадкового майна ........................................51

4.2. Проблеми оподаткування спадщини в Україні.......................................56

4.3. Окремі проблеми регламентації інституту обов'язкової

частки в спадщині.....................................................................................61

Висновки.............................................................................................................65

Список використаної літератури...................................................................67

Додатки...............................................................................................................72

ВСТУП

Становлення в Україні ринкових економічних відносин зумовлює необхідність кардинального реформування як цивільного законодавства в цілому, так і окремих його складових, зокрема договірних відносин.

Соціально-економічні перетворення українського суспільства значною мірою грунтуються на реформуванні цивільно-правових відносин.

Цей надзвичайно складний процес пов'язаний у першу чергу з кардинальними змінами у відносинах власності, які тягнуть за собою і зміни у спадковому праві.

Зворотний зв'язок цього процесу проявляється у використанні регулятивного потенціалу спадкування для досягнення бажаного економічного ефекту в суспільстві – заповідальна автономія як право особи розпоряджатися об'єктами приватної власності є значним стимулом накопичення майнових благ. Використання інституту спадкування як суттєвого регулятивного чинника, на користь загальних суспільних інтересів можна вважати одним із завдань спадкового права.

У зв'язку з об'єктивною необхідністю законодавчого визначення основоутворюючих понять і категорій спадкового права особливої гостроти набуває проблема їх теоретичної розробки та концептуального підходу до інституту спадкування.

Актуальність теми мого дослідження зумовлена: необхідністю в умовах вдосконалення норм цивільного права та формування відносин приватної власності в Україні визначення та однозначного розуміння базових категорій спадкового права, які є правовим обгрунтуванням переходу об'єктів приватної власності громадян у випадку їх смерті до інших осіб.

Необхідністю використання для поглибленого дослідження правової природи заповіту й особливостей правонаступництва при спадкуванні за законом законотворчих результатів і теоретичних розробок у галузі спадкового права зарубіжних країн, що дало б змогу на підставі порівняльного аналізу встановити зв'язки та взаємозалежності тих чи інших конструкцій спадкового права з відносинами власності; відсутністю у вітчизняній юридичній літературі фундаментальних досліджень правової природи спадкування; відсутністю сучасних теоретичних розвідок юридичної природи заповідального відказу як підстави сингулярного правонаступництва в цивільному праві; необхідністю комплексного підходу до проблеми дослідження взаємозалежності особливостей правонаступництва при спадкуванні за законом та за заповітом і їх юридичних підстав.

Практична цінність дослідження даної дипломної роботи, полягає в тому, що в наш час існує низка порівняно молодих інститутів, серед яких, зокрема, й інститут спадкування, навколо якого виникає багато проблем, пов’язаних із внутрішньою суперечністю норм, які регулюють даний інститут, та їх практичною реалізацією. Це, в свою чергу, зумовлює необхідність визначення правової природи спадкування, встановлення його специфічних ознак.

У дипломній роботі, присвяченій інституту спадкування я хочу розглянути питання спадкуванння за законом, та за заповітом, питання правової характеристики спадкування, підстави виникнення договірних відносин, досліджувалося питання предмету спадкового договору, його суб’єктного складу, порядку укладення, виконання та розірвання.

Особливу увагу хочу звернути на питання щодо змісту спадкового договору, а саме на спеціальні підстави припинення спадкового договору.

З практичної точки зору питання правової природи та практики застосовування норм, які регулюють інститут спадкування, дії органів нотаріату ,а також питання суб’єктного складу спадкового договору, залишаються за собою дуже багато протирічь, тому дослідження зазначених питань має важливе значення для вдосконалення цивільного законодавства України та відповідає потребам практики. Все це обумовлює актуальність теми, за якою виконується дана дипломна робота.

Мета і завдання. Основна мета дипломної роботи полягає у встановленні на основі новітніх досягнень теорії цивільного права юридичної природи спадкування, визначення особливостей правового регулювання правонаступництва при спадкуванні за заповітом та за законом.

Проведення теоретичного аналізу і визначити поняття, ознаки, форму й особливості правосуб'єктних передумов заповіту як особистої односторонньої угоди в юридичному складі спадкування, здійснення юридичних обгрунтувань проблем тлумачення заповіту як угоди, сутністю якої є воля і волевиявлення заповідача та діючих норм законодавства.

Виявити специфіку правових підстав визнання заповіту недійсним і встановити особливості юридичних наслідків визнання заповіту недійсним, а також його скасування і зміни.

Отже, для досягнення поставленої мети, дослідження інституту спадкування, необхідно вирішити такі основні завдання:

-дослідити виникнення і розвиток спадкових правовідносин;

-визначити сутність спадкування;

-уточнити коло осіб, які можуть бути відчужувачем та набувачем у спадковому договорі, проаналізувати положення цивільного законодавства щодо особливостей укладення спадкового договору, існування певних умов;

-визначити зміст, форму, місце, час відкриття заповіту;

-дослідити підстави припинення спадкування.

Об'єктом мого дослідження є суспільні відносини, пов'язані з переходом прав і обов'язків спадкодавця в порядку, встановленому у відповідності до його волі, та за законом.

Методи дослідження. При проведенні дослідження використовувались такі методи як єдність абстрактного і конкретного, логічного та історичного, одиничного і загального, емпіричного і теоретичного.

Методологічну основу дослідження також складають філософські, загальнонаукові та спеціально-юридичні методи.

Діалектичний метод пізнання супроводжував весь процес дипломного дослідження і дозволив розглянути тенденції розвитку інституту спадкового права у цивільних правовідносинах.

Методи аналізу та синтезу використовувалися у зв’язку з формулюванням поняття спадкування.

Історико-правовий метод використовувався при дослідженні процесу виникнення, розвитку та становлення інституту спадкування, формально-юридичний – при аналізі змісту правових норм, що регулюють відносини, які виникають у спадковому праві.

Порівняльно-правовий метод дослідження був застосований при порівнянні цивільного законодавства України та зарубіжного законодавства у сфері правового регулювання інституту спадкового договору.

Серед основних теоретико-правових методів мною у дипломній роботі зроблено


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23