У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МАГІСТЕРСЬКА РОБОТА

на тему:

Теоретичні та практичні проблеми реалізації

сімейних прав дитини в Україні

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………..……………………………...3

РОЗДІЛ 1. Теоретичні аспекти реалізації сімейних прав дитини в УкраїнІ…………………………………………………………………………………...9

Поняття, форми, способи і принципи реалізації сімейних прав дитини.……………………………………………………………………………………..9

Межі реалізації сімейних прав дитини. Зловживання сімейними правами дитини ……………………………………………………………………………………18

Реалізація сімейних прав дитини через законних представників……………...25

РОЗДІЛ 2. Теорія і практика реалізації майнових прав дитини …33

2.1. Особливості реалізації права власності дитини. …………………………………33

2.2. Деякі питання реалізації права на аліменти……………………………………….42

РОЗДІЛ 3. Теоретичні та практичні питання реалізації особистих немайнових прав дитини…………………………………………………...…53

3.1. Основні питання реалізації особистих немайнових прав, що індивідуалізують дитину…………………………………………………………………………………….53

3.2. Характерні особливості реалізації особистих немайнових прав, що забезпечують розвиток дитини………………………………………………………………………….65

3.3. Деякі питання реалізації особистих немайнових прав, що визначають дитину як самостійного суб'єкта права………………….................................................................73

РОЗДІЛ 4. Реалізація права дитини, яка залишилася без батьківського піклування……………………………………………………..83

4.1. Проблеми влаштування дитини в сім'ю усиновлювача…………………………..83

4.2. Особливості опіки та піклування як форми влаштування дитини, що залишилась без батьківського піклування…………………………………………………………...92

4.3. Проблемні питання влаштування дитини в сім'ю прийомних батьків…………………………………………………………………………………...105

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………………113

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ …………………………………………..120

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. Однією з найважливіших потреб і проблем будь-якого суспільства є зміцнення сім’ї, підвищення її ролі у розбудові демократичної, правової, соціальної держави. Безперечно, що всі суб’єкти сімейних відносин потребують всебічного захисту їх прав та законних інтересів. Проте на перше місце закон намагається вивести дітей – суб’єктів, які не завжди здатні захистити себе самостійно, але чиє життя і поступове формування як особистості є важливим для суспільства і держави.

Права дитини на сьогоднішній день досі залишаються лише нормативно закріпленою формальністю, залишаючись без їх обов’язкового наповнення практичним елементом. Правова ”звичка“ розглядати їх крізь призму батьківських прав, породила правовий нігілізм у питанні їх окремого існування. Вже сам термін “права дитини” дозволяє робити поспішні, і часто помилкові, висновки про можливість маніпуляції ними. Навіть міжнародні механізми регулювання і захисту прав дитини ніяк не приживаються в нашій правосвідомості. Саме тому, необхідна нова, концептуальна позиція для з’ясування проблем реалізації та захисту прав дитини в Україні, їх чіткого і, врешті-решт, остаточного визначення.

Міжнародна практика пішла шляхом покладення відповідальності за дитину не на батьків, а на державу, в якій вона живе і виховується. А тому цей обов’язок повинен виконуватись бездоганно. Крім того, вдосконалення законодавчої регламентації захисту прав та законних інтересів дитини є пріоритетним для всього міжнародного співтовариства. Не дивно, що в цій сфері на сьогодні діє величезна кількість міжнародних нормативних актів, які проголошують необхідність поважати і захищати кожну дитину в світі.

Однією з головних проблем є певна нечіткість норм Сімейного Кодексу України, призначених визначенню та виокремленню прав та законних інтересів дитини, і, відповідно взаємних прав та обов’язків батьків і дітей. Крім того, в Сімейному Кодексі України зазначені норми не виокремлюються взагалі. Для того, щоб виділити та з’ясувати комплекс прав та законних інтересів дитини, необхідно постійно здійснювати аналіз норм діючих нормативних актів в сфері захисту та охорони прав дитини.

У зв’язку з необхідністю вирішення цього та ряду інших питань, пов’язаних з теоретичними і практичними проблемами реалізації сімейних прав дитини, виникає потреба в проведенні теоретичної розробки визначеної проблематики.

Актуальність теми дослідження зумовлюється необхідністю визначення та однозначного розуміння основних категорій сімейних прав дитини; використання досвіду зарубіжних країн, що дало б змогу на підставі порівняльно-правового аналізу вирішити деякі проблемні питання особистих немайнових та майнових прав дитини та процесу їх реалізації; усунення прогалин у дослідженні цього інституту, що обумовлені його новизною та відсутністю фундаментальних досліджень з цього питання.

Теоретичною основою для написання роботи стали праці таких науковців- теоретиків та практиків у галузі сімейного і цивільного права: М.В. Антокольська, Алексеев С. С., Бобрик В. І., Братусь С.Н., Вінгловська О., Волосатий Г. С., Грибанов В.П., Зілковська Л. М., Калітенко О. М., Кидалова А., Левківський Б.К., Логвінова М.В., Мироненко В.П., Матвеев Г. К., Нечаева А. М., Опольська Н., Пунда О.О., Пчелинцева Л. М., Ромовська З. В., Рясенцев В.А., Стефанчук Р.О., Труба В. І., Чорна Ж. Л., Червоний Ю. С., Фурса С.Я. та ін.

Проте більшість праць цих вчених була опублікована в різні часові періоди, окремі їх положення застаріли і не завжди в повній мірі відповідають положенням Конституції, Сімейному Кодексу та іншим законам України, сучасному рівню розвитку сімейно-правової науки, а також сучасним вимогам практичної діяльності правозастосовних органів.

Тому необхідне нове цілісне дослідження сучасної багатопланової сукупності питань, пов’язаних з проблемами реалізації сімейних прав дитини.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є з’ясування теоретичних та практичних проблем реалізації особистих немайнових та майнових прав дитини в Україні, а також дослідження проблем влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування.

Визначена мета магістерського дослідження зумовила необхідність розв’язання наступних завдань:

- дослідити поняття, форми, способи і принципи реалізації сімейних прав дитини;

- визначити межі реалізації сімейних прав дитини та розкрити випадки зловживання сімейними правами дитини;

- розкрити проблеми реалізації сімейних прав дитини через законних представників;

- дослідити деякі проблеми реалізації права власності дитини та права на аліменти;

- дослідити теоретичні і практичні проблеми реалізації особистих немайнових прав, що індивідуалізують дитину, забезпечують її розвито та визначають як самостійного суб’єкта права;

- проаналізувати проблеми реалізації права дитини, яка залишилась без батьківського піклування;

- дослідити проблемні питання влаштування дитини в сім’ю усиновлювача, опікуна (піклувальника), прийомних батьків;

- обґрунтувати та внести пропозиції до сімейного законодавства України у сфері проблемних питань, які досліджуються.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини, які виникають у сфері регулювання особистих немайнових та майнових відносин


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45