У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему: «Заснування господарської діяльності

за законодавством України»

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ

1.1. Поняття та ознаки господарської діяльності………………………….6

1.1.2.Характеристика підприємництва……………….……………………10

1.2.Принципи господарської діяльності…………………………………..13

1.3. Суб`єкти господарювання та їх ознаки……………………………….18

РОЗДІЛ 2. ОСОБЛИВОСТІ ЗАСНУВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦТВА

2.1. Стадія волевиявлення………………………………………………….....................23

2.2. Стадія затвердження установчих документів та формування

органів юридичної особи…………………………………………………...25

2.3. Стадія державної реєстрації……………………………………………29

РОЗДІЛ 3. УМОВИ ЗДІЙСНЕННЯ ПІДПРИЄМНИЦТВА

3.1. Передумови для здійснення підприємництва………………………...40

3.2. Спеціальні умови здійснення підприємництва……………………….46

ВИСНОВКИ………………………………………………………………...67

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………...72

ВСТУП

Актуальність дослідження. Однією з неодмінних умов становлення суспільного господарського порядку в Україні є вдосконалення і впровадження оптимальної системи правової організації заснування та державної реєстрації суб’єктів господарської діяльності. Це, у першу чергу, пов’язано з тим значенням, яке мають ці процеси у появі будь-якого суб’єкта підприємницької діяльності, у тому числі недержавного сектору економіки, у створенні яких є свої особливості.

За оцінками фахівців, одним з істотних факторів, що стримують зростання економіки України, була «розпорошеність», невиправдана множинність положень щодо нормативної регламентації процесів заснування, зокрема державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності. За даними голови Ліцензійної палати України, державна реєстрація регулювалася 23 законами, 10 указами Президента України, Декретом Кабінету Міністрів України, 12 постановами Уряду, 6 постановами Національного банку України і 5 наказами центральних органів влади (усього було близько 56 нормативно-правових актів). При цьому в Україні, на відміну від західних держав, реєстрацією суб’єктів підприємницької діяльності займалися численні органи – 764 місцевих органів влади (532 районні державні адміністрації і 232 органи місцевого самоврядування). Не сприяли впорядкуванню господарських відносин наявні в різних нормативно-правових актах термінологічні різночитання, вживалися різні словосполучення – «державна реєстрація», «державна реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності», «державна реєстрація підприємства», «державна реєстрація підприємництва», «державна реєстрація статуту», що вносило плутанину.

Науково-теоретична база дослідження. У літературі висвітлювалися окремі проблеми створення та державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності – вітчизняними і зарубіжнимиавторами: О. Вінником, С. Зінченком, Н.Саніахметовою, В. Щербиною, М. Галянтичем, А. Бризгаліним, А. Ноздрачовим та іншими.

Мета і завдання дослідження. Мета дослідження полягає в обгрунтуванні нових наукових положень та пропозицій до законодавства щодо правового забезпечення умов створення та реєстрації суб’єктів господарської діяльності й створення оптимальних умов для ефективного їх функціонування.

Відповідно до вказаної мети були поставлені та в основному вирішені наступні завдання:–

дослідити поняття та визначити особливості господарської діяльності;–

дати аналіз принципів господарської діяльності;–

здійснити класифікацію господарської діяльності на види за різними критеріями;–

виявити особливості заснування підприємництва;–

проаналізувати передумови для здійснення підприємництва;–

охарактеризувати спеціальні умови здійснення підприємництва;–

зробити загальні висновки з досліджених проблемних аспектів дипломної роботи.

Об'єктом дослідження є суспільні відносини, що виникають у процесі заснування господарської діяльності.

Предметом дослідження є нормативно-правові акти з питань заснування господарської діяльності, судова практика, теоретичні доробки вчених, представників науки господарського права.

Методологія дослідження. Дослідження проведене з використанням таких загальнонаукових і спеціальних методів наукового дослідження, як діалектичний, аналізу і синтезу, формально-логічний, формально-юридичний, системно-структурний, порівняльно-правовий.

Наукова новизна одержаних результатів обумовлена тим, що на основі кодифікації господарського законодавства і вступу в дію нового Закону проведено системне, комплексне дослідження наукових здобутків, законодавства та практики його застосування щодо заснування та державної реєстрації суб’єктів господарської діяльності, на основі якого обгрунтовано нові наукові положення та пропозиції з удосконалення правового регулювання у даній сфері суспільних відносин.

Теоретичне та практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що викладені в роботі висновки та теоретичні положення дають можливість обгрунтувати тенденції подальшого розвитку процедури заснування господарської діяльності та можуть бути використані у навчальному процесі при читанні лекцій та проведенні практичних занять з навчальної дисципліни «Господарське право України».

Структура та обсяг дипломної роботи зумовлені темою та метою дослідження. Робота складається з трьох розділів, дев`яти підрозділів, висновків та списку використаних джерел. Обсяг дипломної роботи 78 сторінок.

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ГОСПОДАРСЬКОЇ

ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ

1.1. Поняття та ознаки господарської діяльності

16 січня 2003 р. Верховна Рада України прийняла Господарський кодекс України [2], підготовлений відповідно до затвердженої нею у 1992 році Концепції судово-правової реформи. При розробці та прийнятті Господарського кодексу враховувалася необхідність взаємодії в системі правового регулювання господарської діяльності публічно-правових і приватноправових засад, забезпечення поєднання державного регулювання економіки та ринкової саморегуляції, встановлення більш стабільних і прозорих «правил гри» в економіці. Як зазначено у преамбулі Господарського кодексу, він встановлює, згідно з Конституцією України, правові основи господарської діяльності (господарювання), яка базується на різноманітності суб'єктів господарювання різних форм власності. Господарський кодекс має на меті забезпечити зростання ділової активності суб'єктів господарювання, розвиток підприємництва і на цій основі - підвищення ефективності суспільного виробництва, його соціальну спрямованість відповідно до вимог Конституції України, затвердити суспільний господарський порядок в економічній системі України, сприяти гармонізації її з іншими економічними системами.

Визначення поняття «господарська діяльність» має ключове значення для всього масиву господарського законодавства. Більше того, воно застосовується і в інших галузях законодавства (наприклад, у податковому, кримінальному). Ця обставина вимагає максимально чіткого підходу до формулювання цього поняття. Адже крім Господарського кодексу, визначення господарської діяльності міститься у низці законодавчих актів. Так, відповідно до частини 1 статті 1 Закону України від 16 квітня 1991 р. «Про зовнішньоекономічну діяльність» [4,ст.1] у редакції Закону від 15.11.2005р.,господарською діяльністю є будь-яка діяльність, у тому числі підприємницька, пов’язана з виробництвом і обміном матеріальних та нематеріальних благ, що виступають у формі товару». У Законі України від 28 грудня 1994р. (діє в редакції Закону
України від 22 травня 1997р.) «Про оподаткування прибутку підприємств» [5,ст.1], у пункті 1.32 статті 1 дається дещо інше визначення: «Господарська


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21