У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





дипломна робота_за планом

ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему: “Використання у господарській діяльності

прав інтелектуальної власності”

ЗМІСТ

Вступ .................................................................................................................... 3

1. Поняття інтелектуальної власності, можливості використання у господарській діяльності................................................................................... 7

1.1. Поняття інтелектуальної власності.................................................... 7

1.2. Господарська діяльність та інтелектуальна власність..................... 18

2. Особливості використання інтелектуальної власності в

господарській діяльності................................................................................... 27

2.1. Об’єкти прав інтелектуальної власності............................................ 27

2.2. Правомочності щодо використання об’єктів інтелектуальної власності................................................................................................ 39

3. Охорона прав інтелектуальної власності, які використовуються у господарській діяльності.................................................................................... 47

3.1. Правові підходи щодо захисту прав інтелектуальної власності,

які використовуються у господарській діяльності............................ 47

3.2. Головні способи захисту прав інтелектуальної власності................ 53

3.3. Практика вирішення спорів, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності..................................................................... 58

Висновки................................................................................................................. 70

Список використаних літературних джерел................................................... 74

Додатки ................................................................................................................... 80

ВСТУП

Актуальність теми зумовлена тим, що тенденції розвитку науки, культури, техніки і виробництва, особливо у другій половині XX та на початку ХХІ ст., свідчать про те, що людство у своєму розвитку підійшло до тієї межі, коли подальший прогрес буде зумовлюватися саме розумовою діяльністю суспільства. Тобто, саме результати розумової діяльності або за теперішньою термінологією — інтелектуальної діяльності будуть визначати стратегію і тактику соціально-економічного розвитку будь-якої країни. Уже тепер видно, що високий рівень інтелектуальної діяльності у тій чи іншій країні зумовлює високий рівень добробуту її народу.

Там, де поважають науку, культуру і мистецтво, люди живуть краще, адже досягнення інтелектуальної діяльності зумовлюють рівень виробництва, культури, освіти тощо. Зазначені досягнення, безперечно, будуть визначати рівень виробництва, що стане лише засобом чи способом реалізації здобутків науки, культури, техніки. Не викликає сумніву, що досягнення науки мають пріоритетне значення і можуть бути використані у будь-якій сфері діяльності людей. Науково-технічні досягнення формують рівень і характер виробництва. Інтелектуальні досягнення у сфері художньої літератури, мистецтва і культури в цілому формують моральні засади суспільства, його світогляд, ставлення до навколишнього середовища, його бачення, тобто ті засади, які ми називаємо людськими цінностями і які визначають духовний світ людини і суспільства.

Нова техніка, що зумовлює технічний рівень виробництва, має створюватися на науково-технічних розробках на рівні винаходів. Винахідництво — це один із найпотужніших двигунів науково-технічного прогресу, тому воно є одним із найважливіших напрямів інтелектуальної діяльності, що опирається передусім на досягнення науки.

Теоретичне значення дослідження зумовлене тим, що саме майбутнє за інноваціями, інтелектуальними досягненнями, тому вивчення правових аспектів захисту та управління прав інтелектуальної власності є вкрай

важливим завданням як на теоретичному, так і на практичному рівні.

Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості використання одержаних висновків і рекомендацій для вдосконалення вітчизняного законодавства, виявлення проблемних напрямків та можливих шляхів їх вирішення.

Проведення даного дослідження дозволить зібрати структурований матеріал щодо використання у господарській діяльності прав інтелектуальної власності, шляхів їх захисту тощо.

Дана інформація може бути використана як суб’єктами господарської діяльності, так і для більш ширшого ознайомлення тими, хто вивчає правові основи використання у господарській діяльності прав інтелектуальної власності.

Аналіз літератури показав, що значна увага приділяється питанням захисту та охорони інтелектуальної власності, в той час як процеси управління інтелектуальною власністю практично не розглядаються.

Останнім часом здійснено декілька суттєвих заходів у сфері нормативного регулювання питань промислової власності. Зокрема, Указом Президента України від 27.04.2001 р. № 285/2001 "Про заходи щодо охорони інтелектуальної власності в Україні" намічено шляхи до подальшого приведення основних параметрів системи промислової власності у відповідність до загальновизнаних міжнародних норм і стандартів. Але цей Указ не вирішує питань щодо створення системи управління промисловою власністю.

2003 року прийнято новий Цивільний Кодекс України (набирає чинності з 1 січня 2004 p.), четверту Книгу якого присвячено праву інтелектуальної власності. На жаль, у цьому Кодексі не знайшлося місця поняттю права промислової власності. Але в цілому світі термін "промислова власність" існує, його визначено у багатьох міжнародних актах, головний з яких — Паризька конвенція про охорону промислової власності.

Мета і завдання дослідження полягає у дослідженні поняття і правового регулювання прав інтелектуальної власності у господарській діяльності.

Мета роботи передбачає виконання таких завдань:

розкрити сутність поняття інтелектуальна власність та права інтелектуальної власності; охарактеризувати правові засади охорони прав інтелектуальної власності; дослідити особливості використання у господарській діяльнсоті прав інтелектуальної властості тощо.

Об’єкт дослідження: права інтелектуальної власності.

Предмет дослідження: особливості використання прав інтелектуальної власності у господарській діяльності, методи та форми захисту прав інтелектуальної власності в Україні, стан правового регулювання прав інтелектуальної власності в нашій країні тощо.

Методи дослідження: Методологічну базу дослідження складає діалектичний метод пізнання прав інтелектуальної власності, що дає змогу розглядати їх у розвитку, взаємозв’язку, зв’язку із використанням у господарській діяльності.

Методика дослідження поєднує загальнонаукові та спеціально-наукові теорії і методи. Як наукова база дослідження виділені такі методи пізнання: логічний, що застосовувався для формулювання визначень основних понять концептуального ряду, структурно-функціональний, який є провідним у класифікації явищ, порівняльно-правовий, за допомогою якого розглядалися істотні відмінності між господарськими товариствами, формально-юридичний – основний для тлумачення змісту норм права, а також методи спостереження, вивчення чинного законодавства і змін до нього, наукових джерел.

Структура роботи. Складається зі вступу, основної частини, яка

складається з 3 розділів та підрозділів, висновків, списку використаних

джерел та додатків.

Коротка характеристика загальних питань дослідження. Головна частина включає в себе наступні розділи:

Перший розділ присвячений визначенню поняття інтелектуальної власності, можливостей використання у господарській діяльності.

Другий розділ розкриває особливості використання інтелектуальної власності в господарській діяльності, правомочності щодо використання обєктів інтелектуальної власності.

Третій розділ містить головні підходи та напрямки охорони прав інтелектуальної власносності.

Загальний обсяг роботи: 81 сторінка.

1. ПОНЯТТЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ, МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ У ГОСПОДАРСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

1.1.


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21