У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему:

„Правовий режим інституту спільного інвестування в Україні”

План

Вступ 3-6

Розділ 1. Поняття види та форми інвестицій

1.1. Інвестиційна діяльність. Інвестування: поняття та види 7-22

1.2. Спільна інвестиційна діяльність 23-29

Розділ 2. Інститути спільного інвестування

2.1. Поняття та загальна характеристика інститутів спільного

інвестування 30-49

2.2. Правове регулювання створення і діяльності корпоративних

інвестиційних фондів 50-57

2.3. Компанія управління майном пайових інвестиційних фондів:

правове регулювання створення та діяльності 58-64

Розділ 3 Стан та проблеми розвитку ринку цінних паперів та

інститутів спільного інвестування. в Україні

3.1. Розвиток інституційного інвестування в Україні 65-70

3.2. Порівняльний аналіз еволюції розвитку фондового ринку та інститутів спільного інвестування України і зарубіжних

країн 71-77

3.3. Суть інституту спільного інвестування та особливості їх

діяльності в Україні 78-83

3.4.Проблеми становлення та напрями удосконалення

функціонування ринку цінних паперів та інститутів

спільного інвестування в Україні 84-90

Висновок 91-94

Список використаних джерел 95-99

ВСТУП

В даний період становлення незалежної соборної демократичної держави вимагає значних матеріальних і фінансових ресурсів для забезпечення існуючих інститутів державного функціонування та створення нових яких вимагає прогресивний розвиток суспільних відносин.

Формування соціально орієнтованої ринкової економіки, до якої прагне Україна потребує значних капіталовкладень, організаційно-майнових зусиль з боку держави, територіальних громад та громадян. Одним з важливих засобів досягнення соціально-економічного ефекту є інвестиційні процеси. Від їх обсягів, якості, ефективності значною мірою залежить ефективність вітчизняної економіки, що потребує структурної перебудови, переорієнтування на інноваційний шлях розвитку, прискорення темпів економічного зростання на власній відтворювальній (інвестиційній) базі і рівночасно – залучення іноземних інвестицій для реалізації крупно масштабних інвестиційних проектів як національного, так і міжнародного значення (зокрема, в Чорнобильський зоні).

Від стану, ефективності та спрямування інвестування залежить створення розвинутої економічної системи і відповідно – підвищення рівня життя громадян України, забезпечення їм гідних умов для реалізації власних можливостей, праці, відпочинку тощо.

Головною метою даної роботи є комплексний науково практичний аналіз правового регулювання створення та діяльності інститутів спільного інвестування (корпоративних інвестиційних фондів та пайових інвестиційних фондів).

З метою ефективного досягнення поставленої мети потрібно приділити увагу загальним засадам правового регулювання інвестування в Україні, та з’ясувати загальні поняття інвестиційної діяльності та видів інвестицій, а також поняття спільного інвестування.

При дослідженні приділити особливу увагу правовому регулюванню створення та діяльності корпоративних інвестиційних фондів, а також компанії з управління активами пайових інвестиційних фондів.

З’ясувати стан та проблеми розвитку ринку цінних паперів та інститутів спільного інвестування в Україні.

Метою даної роботи є також аналіз чинної нормативно-правової бази.

Першим документом, який був виданий у цій сфері – є Указ Президента України від19.04.1994р. «Про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії», а також Закон України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)».

Об’єктом даного дослідження є правовідносини, які виникають в сфері функціонування інститутів спільного інвестування, та між суб’єктами при створенні та діяльності корпоративних та пайових інвестиційних фондів.

Предметом даного дослідження є чинна нормативно-правова база, у сфері правового регулювання створення та діяльності інститутів спільного інвестування.

Методологічну основу роботи складають загально наукові та спеціально-юридичні методи, використання історико - порівняльного методу при здійсненні порівняння розвитку фондового ринку та інститутів спільного інвестування України та зарубіжних країн. Метод системного аналізу використовувався при визначенні суті інституту спільного інвестування в Україні.

Нормативну базу дослідження складають: Конституція України, Закони України «Про інвестиційну діяльність», «Про цінні папери та фондову біржу», «Про інститути спільного інвестування»; Укази Президента «Про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг», «Про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії»; Постанови та рішення Державної Комісії Цінних паперів та фондового ринку.

Теоретичною основою даного дослідження стали наукові праці відомих українських вчених: Чеберкус Д.М., Реверчук С.К., Майорова Т.В., Сельський В., Вінник О.М., Жорнокуй Ю..

Практичне значення результатів даного дослідження полягає в тому, що воно дає можливість в стислому вигляді зрозуміти суть інститутів спільного інвестування, перспективи їх розвитку, що може послужити інформаційною основою для подальшого вивчення даної теми та здіснення комплексного переходу на інноваційні шляхи розвитку фінансового ринку України. А також, результати можуть стати методологічною основою для юристів практиків при створенні та діяльності корпоративних чи пайових інвестиційних фондів.

Структурно робота складається із вступу, трьох розділів, висновку та списку використаних джерел.

У першому розділі «Поняття види та форми інвестицій» розглядаються загальні поняття інвестування в Україні, дається класифікація інвестицій, форми, в яких вона може здійснюватись, та правовий режим, якому може підпорядковуватись. В даному розділі подається коротка характеристика інвестиційного законодавства. А також ми намагаємось надати визначення поняття спільного інвестування.

В другому розділі «Інститути спільного інвестування» розглядаються питання особливості створення та діяльності корпоративних та пайових інвестиційних фондів. Ми намагаємось визначити, що законодавець має під поняттям активів інституту спільного інвестування, хто здійснює управління активами і які вимоги ставляться до компанії з управління активами відповідного інституту спільного інвестування. Ми спробуємо дати характеристику правового режиму цінних паперів, з’ясувати, яка роль відводиться зберігачу, аудитору (аудиторській фірмі), реєстратору та незалежному оцінювачу майна, а також які вимоги ставить законодавець до цих осіб.

Ми з’ясували особливості створення і діяльності інституту спільного інвестування як професійного інвестора, дали характеристику правового регулювання створення та діяльності корпоративного інвестиційного фонду, як юридичної особи в формі акціонерного товариства, особливості створення та діяльності компанії управління майном пайового інвестиційного фонду та правового статусу даного фонду.

В третьому розділі «Стан та проблеми розвитку ринку цінних паперів та інститутів


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26