У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Кримінально-процесуальні строки і судові витрати

Основні питання, які необхідно вивчити у процесі опрацювання теми: суть і значення кримінально-процесуальної діяльності як системи юридичних рішень і дій; кримінально-процесуальні строки, їх обчислення та поновлення; судові витрати та порядок їх відшкодування.

Рекомендована література:

Балашов А.Н. Взаимодействие следователей и органов дознания при расследовании преступлений. – М.: Юрид. лит, 1979. – 110 с.

Кони А.Ф. Нравственные начала в уголовном прцессе // Собр. соч. М., 1967. Т.4 с.33-69.

Кримінальний процес України: Підручник / Коваленко Є.Г., Маляренко В.Т. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – 688 с.

Лупинская П.А. Решение в уголовном судопроизводстве: их виды, содержание и формы. М., 1976. 167с.

Нор В.Т., Павлишин А.А. Судові витрати в кримінальному процесі України. Монограф. – К.: Атіка, 2003. – 176 с.

Проблемы кодификации уголовно-процессцуального права // Отв. ред. В.М.Савицкий. М., 1987. 130с.

Развитие и совершенствование уголовно-процессуального законодательства //Отв. ред. А. Д.Бойков. Воронеж, 1987. 199с.

Строгович М.С., Алексеев Л.Л., Ларин А.М. Советский уголовно- процессуальный закон и проблемы его эффективности. М., 1979. 319с.

Томин В.Т. Острые углы уголовного судопроизводства. Юридическая литература., 1991. 240с.

Якуб М.Л. Процессуальная форма в советском уголовном судопроизводстве. М, 1981. 144с.

Поняття процесуальних строків та їх значення у кримінальному процесі

Правове поняття строків у кримінальному процесі визначається тією роллю, яку вони виконують у регулюванні процесуальної діяльності учасників процесу. Кожна норма процесуального закону є певною процесуальною гарантією. Процесуальний строк пов’язаний з якою-небудь процесуальною дією або сукупністю дій. Це пояснюється тим, що строки у кримінальному процесі застосовуються не інакше як засіб регулювання процесуальних відносин, що складаються з окремих дій осіб, які беруть участь у процесі.Тому в більшості випадків вимога про додержання строків визначається одночасно з вимогою про здійснення самої дії. Отже, процесуальні строки у кримінальному процесі є різновидом правових засобів, спрямованих на забезпечення правильного здійснення по кожній кримінальній справі завдань судочинства, тобто різновидом процесуальних гарантій. У кримінальному процесі не всі дії регламентовані за допомогою строків. Надмірне регулювання процесу строками перешкоджатиме здійсненню органами дізнання, досудового слідства, прокуратури та судом своїх функцій.

Закон не обмежує тривалість часу провадження більшості слідчих дій (допиту, обшуку, виїмки тощо), в деяких випадках передбачаються альтернативні строки ( три і десятидобовий для вирішення питання про порушення кримінальної справи) та строки умовні, тобто ті, які не є категоричними та можуть бути продовжені за певних умов у встановленому законом порядку (строки подовження розслідування та тримання під вартою). В інших випадках в інтересах найбільш вдалого здійснення завдань кримінального судочинства, а також з метою охорони прав та законних інтересів учасників процесу в законі встановлено жорсткі та категоричні строки для здійснення визначених процесуальних дій.

Аналіз процесуальних строків щодо їх безпосередньої спрямованості дає підстави для такого поділу:

строки як гарантії швидкості судочинства (строки вирішення питання про порушення кримінальної справи; здійснення окремого доручення; вибору обвинуваченим захисника; провадження дізнання та досудового слідства; розгляд прокурором справи, яка надійшла йому з обвинувальним висновком; поведення попереднього розгляду справи суддею та виконання вироку);

строки як гарантії прав та законих інтересів учасників процесу (строки затримання; допиту підозрюваного; застосування до підозрюваного примусових заходів до пред’явлення обвинувачення і допиту обвинуваченого; тримання обвинуваченого під вартою);

строки як гарантії здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів при провадженні розслідування ( строки повідомлення прокурора про виявлений злочин і початок дізнання і досудового слідства; направлення прокурору копій постанов про порушення кримінальної справи, прийняття справи до свого провадження; повідомлення прокурора про затримання особи).

Обчислення строків у кримінальному процесі та судові витрати

Строки, встановлені КПК України, обчислюються годинами, добами (днями) і місяцями. При обчисленні строків не беруться до уваги той день і та година, від яких починається строк.

При обчисленні строку добами строк закінчується о 24 годині останньої доби. Якщо відповідну дію належить провести в суді або в органах дізнан-ня і досудового слідства, то строк закінчується у встановлений час закінчення робочого дня в цих установах.

При обчисленні строків місяцями строк закінчується у відповідне число останнього місяця.

Якщо закінчення строку припадає на неробочий день, то останнім днем строку вважається наступний робочий день. Якщо закінчення строку, який обчислюється місяцями, припадає на той місяць, який не має відповідного числа, то строк закінчується в останній день цього місяця.

Строк не вважається пропущеним, коли скаргу або інший документ зда-но до закінчення строку на пошту, а для осіб, що тримаються під вартою, - коли скаргу або інший документ здано адміністрації місця досудового ув’язнення.

Пропущений з поважних причин строк повинен бути поновлений за клопотанням заінтересованої особи постановою органу дізнання, слідчого, прокурора, ухвалою суду або постановою судді.

Подача клопотання про поновлення пропущеного строку зупиняє виконання рішення, оскарженого з пропуском строку, до вирішення питання про поновлення строку.

Судові витрати

Судові витрати складаються:

1) із сум, що видані і мають бути видані свідкам, потерпілим, експертам, спеціалістам, перекладачам і понятим;

2) із сум, витрачених на зберігання, пересилання і дослідження речових доказів;

3) з інших витрат, що їх зробили органи дізнання, досудового слідства і суд при провадженні у даній справі.

Відшкодування витрат свідкам, потерпілим, законним представникам потерпілих, експертам, спеціалістам, перекладачам і понятим

Свідки, потерпілі, законні представники потерпілих, перекладачі, екс-перти, спеціалісти і поняті мають право на відшкодування їм витрат по явці за викликом в органи дізнання, досудового слідства, прокуратури і до суду.

За переліченими вище особами зберігається середній заробіток по місцю роботи за час, витрачений у зв’язку з явкою за викликом. Особам, які


Сторінки: 1 2