У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Судовий розгляд кримінальних справ

Основні питання, які необхідно вивчити у процесі опрацювання теми: підготовча частина судового розгляду; судове слідство; судові дебати та останнє слово підсудного; постановлення вироку.

Рекомендована література:

Алексеев Н.С., Макарова З.В. Ораторское искусство в суде. – Л.: Из-во ленинградского университета, 1989. – 192 с.

Гинзбург Г.А.. Поляк А.Г., Самсонова В.А. Советский адвокат. – М.: Юрид. лит., 1968. – 200 с.

Гольдинер В.Д. Защитительная речь. М.: Юрид. лит, 1970. – 168 с.

Грошевой Ю.М. Проблемы формирования судейского убеждения в уголовном судопроизводстве. Харьков. 1975. 144с.

Грошевой Ю.М. Профессионльное правосознание судьи и социалистическое правосудие. Харьков. 1986. 164с.

Защитительные речи советских адвокатов / под. ред. проф. М.С. Строговича. – М.: Президиум колегии адвокатов, 1956. – 254 с.

Зейкан Я.П. Право на захист у кримінальному процесі. Зразки процесуальних актів: зб. – К.: Юрид. практика, 2005. – 384 с.

Зеленко О., Гутник В. Відмова прокурора від підтримання державного обвинувачення // Юрид. вісн. України. – 2006. – 18-24 березня. - №11. – С.8.

Корж В. Процесуальний інститут рівності прав сторін у судовому розгляді кримінальних справ // Прокуратура. Людина. Держава. – 2005. - №4 . – С. 28-29.

Крыленко И.В. Судебные речи: Избранное. – М.: Юрид. лит., 1964. – 328 с.

Кучинська О.П., Кучинська О.А. Кримінальний процес України / Навч. посіб. – К.: Прецедент, 2005. – 202 с.

Лифшиц В.И. Слово адвокату. – М.: Юрид. лит., 1990. - 288 с.

Правоохоронна та судова система України: Зб. норм. – прав. Актів \Упор. Ковальчук С.О.: Бурун книга, 2006. – 208 с.

Судебные речи известных русских юристов: сборник. /сост. Е.М. Ворожейкин, М.: Юрид. лит., 1958. – 870 с.

Таджиев Т. Реабилитация в советском уголовном процессе. Ташкент, 1986.

Чеджемов Т.Б. Судебное следствие. М.: Юрид. лит. 1979. 86с.

Шаренко С.А. Проблеми застосування інституту судових доручень у кримінальному процесі // Вісн. Верх. Суду України. – 2005. - №9 (61). – С. 31-32

Структура судового розгляду

Кримінально-процесуальний закон виділяє кілька структурних елементів судового розгляду, що об’єднують процесуальні дії з чітко окресленим змістом:

Підготовча частина судового розгляду;

Судове слідство;

Судові дебати;

Останнє слово підсудного;

Постановлення і проголошення вироку.

Підготовча частина судового засідання

У призначений для розгляду справи час головуючий відкриває судове засідання і оголошує, яка справа буде розглядатися.

Відкривши судове засідання, головуючий оголошує, хто із учасників судового розгляду і викликаних осіб з’явився, і повідомляє про причини неявки відсутніх.

Коли в розгляді справи бере участь перекладач, головуючий роз’яснює йому обов’язок правильно робити потрібний в судовому засіданні переклад і попереджає його про відповідальність за статтею 384 Кримінального кодексу України за завідомо неправильний переклад, про що від перекладача відбирається підписка.

Суд встановлює особу підсудного, з’ясовуючи його прізвище, ім’я, по батькові, місце, рік, місяць і день народження, місце проживання, заняття, сімейний стан та інші потрібні дані, що стосуються його особи.

Після цього головуючий запитує підсудного, чи вручені йому і коли саме копія обвинувального висновку, а в справах, зазначених у частині першій статті 27 КПК, - копія скарги, копія постанови про порушення справи та повістка.

В разі невручення підсудному зазначених документів або вручення їх в строк менший як три дні до розгляду справи в судовому засіданні розгляд справи належить відкласти на три дні з обов’язковим врученням підсудно-му цих документів для ознайомлення.

При несвоєчасному врученні підсудному зазначених документів справа може бути розглянута в судовому засіданні лише тоді, коли про це просить підсудний.

Головуючий оголошує учасникам судового розгляду склад суду в даній справі, прізвище запасного судді, якщо він є, прізвище прокурора, громадського обвинувача, захисника, громадського захисника, перекладача, експерта, спеціаліста, секретаря і роз’яснює підсудному та іншим учасникам судового розгляду належне їм право відводу та запитує їх, чи заявляють вони проти будь-кого відвід. Питання про відвід вирішується судом за правилами статті 57 КПК.

Коли підсудний не з’явиться без поважних причин в судове засідання в справах, в яких явка його є обов’язковою (стаття 262 КПК), суд відкладає розгляд справи і може покласти на підсудного судові витрати по відкладеному засіданню.

Крім того, суд має право винести ухвалу, а суддя - постанову про привід підсудного і про заміну запобіжного заходу на більш суворий або про обрання запобіжного заходу, коли його не було обрано раніше.

Наслідки неявки прокурора, громадського обвинува-ча, захисника чи громадського захисника

Якщо в судове засідання не з’явиться прокурор або захисник і якщо неможливо замінити їх іншими особами, слухання справи належить відкласти. Заміна захисника, що не з’явився, допускається тільки за згодою підсудного.

Прокуророві, а також захисникові, які вперше вступили у справу, суд зобов’язаний надати час, необхідний для ознайомлення з матеріалами спра-ви і для підготовки до участі в судовому засіданні.

Про неявку прокурора або адвоката в судове засідання суд повідомляє відповідні органи.

Наслідки неявки потерпілого

Якщо в судове засідання не з’явиться потерпілий, суд, вислухавши думку учасників судового розгляду, вирішує питання про розгляд справи або відкладення його в залежності від того, чи можливо у відсутності потерпіло-го з’ясувати всі обставини справи і захистити його права та законні інтереси. До потерпілого, який не з’явився без поважних причин, суд може засто-сувати привід відповідно до статті 72 КПК. За злісне ухилення від явки до суду потерпілий несе відповідальність за частиною 1 статті 1853 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Суд у виняткових випадках може звільнити потерпілого, щодо якого здійснюються заходи безпеки, від обов’язку з’являтися в судове засідання за наявності письмового підтвердження показань, даних ним раніше.

Наслідки неявки цивільного позивача

Якщо в


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7