У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Провадження у кримінальних справах, пов’язане із міжнародними відносинами

Основні питання, які необхідно вивчити у процесі опрацювання теми: правова допомога в кримінальних справах Україною - іноземним державам і іноземних держав – Україні; інтерпол та особливості його діяльності по забезпеченню правосуддя; видача в Україну з-за кордону осіб, які вчинили злочин; поняття та процедура екстрадиції; передача осіб, засуджених судами України до позбавлення волі, для відбування покарання держави, громадянами якої вони є; передача громадян України, засуджених судами іноземних держав до позбавлення волі, для відбування покарання в Україні; проведення слідчих дії на території іншої держави.

Рекомендована література:

Старжинський В.С. та ін. Інтерпол: Навч. пос. – Х.: Бурун книга, 2006. – 112 с.

Про міжнародні стандарти щодо додержання прав людини під час дізнання та досудового слідства \\ Вказівка МВС України № 2900\Кл від 29.03. 2002 року. – 22 с.

Методичні рекомендації щодо порядку підготовки та направлення звернень до правоохоронних органів іноземних держав з питань надання правової допомоги у кримінальних справах та виконання міжнародно-правових доручень слідчими органів внутрішніх справ України \\ ГСУ МВС України. – 2006. – 28 с.

Поняття і значення правової допомоги у кримінальних справах

Співробітництво слідчих підрозділів органів внутрішніх справ України, з правоохоронними органами іноземних держав здійснюється відповідно до вимог ст. 31 Кримінально-процесуального кодексу України, визначається законодавством України та міждержавними угодами і договорами у сфері боротьби зі злочинністю, учасником яких є Україна, а саме: Європейськими Конвенціями "Про видачу правопорушників" 1957 року, "Про взаємну допомогу в кримінальних справах" 1959 року, " Про передачу провадження у кримінальних справах" 1972 року та "Конвенцією про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах" 1993 року країн-учасниць СНД, іншими міжнародними договорами з питань надання правової допомоги в кримінальних справах, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Зносини між слідчими органів внутрішніх справ України та компетентними органами іноземних держав з питань виконання міжнародно - правових доручень у кримінальних справах і реагування на інформації та запити іноземних правоохоронних органів здійснюється через Головне слідче управління МВС України.

Порядок зносин органів внутрішніх справ України з компетентними правоохоронними органами іноземних держав з питань запобігання, розкриття та розслідування злочинів, обміну відомостями оперативно-розшукового та інформаційно-довідкового характеру регламентовано Наказом МВС України 1600 від 25 грудня 2003 року "Про організацію діяльності органів досудового слідства системи Міністерства внутрішніх справ України".

Загальні вимоги щодо порядку підготовки звернень з питань надання правової допомоги у кримінальних справах

При підготовці звернень (запитів, доручень) про надання правової допомоги в кримінальних справах необхідно враховувати, що така допомога надається сторонами в межах їх компетенції з питань:

а) вручення документів;

б) виконання окремих процесуальних дій;

в) порушення кримінального переслідування;

г) виклику свідків і тимчасової видачі осіб, які утримуються під вартою, для допиту як свідків;

д) видачі (екстрадиції) осіб, які підлягають притягненню до кримінальної відповідальності або для відбуття покарання згідно з вироком суду;

ж) обшуку приміщень і осіб, виїмки предметів і документів.

з) отримання інформації про рух коштів по банківських рахунках, накладання на них арешту, а також їх конфіскація.

і) збирання та передачі речових доказів;

ї) іншої інформації, що стосується розслідування злочинів.

Звернення про надання правової допомоги готуються працівниками органів внутрішніх справ України на місцях. Вони повинні бути оформлені охайно, без помилок. У них не допускаються виправлення і підчистки, а також застосування скорочень і абревіатур. Звернення повинні відповідати вимогам відповідних міжнародних договорів.

У зверненні ( міжнародному слідчому дорученні про проведення процесуальних дій на території іншої держави) повинні бути такі відомості:

1) повне найменування органу, який проводить розслідування в кримінальній справі (наприклад "Слідчий відділ Печерського районного управління внутрішніх справ Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві", "Слідче відділення Жовтневого районного відділу внутрішніх справ Дніпропетровського міського управління міністерства внутрішніх справ України в Херсонській області" ;

2) номер кримінальної справи, дата її порушення та стаття Кримінального кодексу України, за якою порушено справу;

3) точне зазначення часу, місця і обставин вчинення злочину, стисле викладення наявних доказів;

4) імена та прізвища підозрюваних, обвинувачених, потерпілих, їх постійне місце проживання чи місцеперебування, громадянство, рід занять, місце і дата народження, по можливості - прізвища та імена батьків, для юридичних осіб - їх повну назву та місцезнаходження;

5) за наявності представників осіб, зазначених у пункті 4, їх прізвища, імена і адреси;

6) дані про пред’явлення обвинувачення, кваліфікація злочину з викладенням повного тексту відповідних статей Кримінального кодексу України;

7) відомості про розмір заподіяної злочином шкоди та про наявність (відсутність) цивільного позову у справі;

8) посилання на відповідну чинну Угоду про надання правової допомоги (якщо така Угода укладена між Україною та запитуваною державою);

9) назва установи, від якої запитується правова допомога;

10) яка саме правова допомога необхідна, викласти зміст доручення про надання правової допомоги;

11) повна адреса органу внутрішніх справ (включаючи поштовий індекс), куди необхідно направити матеріали виконаного запиту або повідомлення про обставини, які перешкоджають його виконанню; номер телефону, факсу.

12) у разі необхідності - дані про працівників органів дізнання, досудового слідства, прокуратури, присутність яких при виконанні процесуальних дій вважається потрібною, і обгрунтування цієї потреби.

Звернення про надання правової допомоги має бути складене на чистому форматному аркуші паперу (без кутових штампів, не на бланку, без гербів), віддруковане державною мовою України, підписане начальником ГУМВС, УМВС (у разі його відсутності - заступником), оформлене охайно, без помилок і скріплене гербовою печаткою. У ньому не


Сторінки: 1 2 3 4 5 6