У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Прикарпатський юридичний інститут

Принципи кримінального процесу України

План лекції:

Поняття, значення та класифікація принципів кримінального процесу. Характеристика принципів кримінального процесу.

ВСТУП

Україна дотримується міжнародних принципів поваги до прав людини та основних свобод, закріплених у прийнятій 10 грудня 1948 року Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини.

Основним об’єктом конституційного регулювання і захисту Конституції визначається людина, її права і свободи як найвища соціальна цінність.

Поняття прав людини відображає той факт, що за кожною особою визначається певний комплекс природних, невід’ємних прав та властивостей, які зумовлюються самим фактом існування людини і мають розглядатись як гарантія її гідності. Права і свободи людини, на які держава не може посягнути, забезпечують кожній особі можливість бути самостійним суб’єктом суспільного життя. Держава не тільки не повинна втручатися у використання людиною цих прав та свобод, але й зобов’язана забезпечити їх реалізацію і захист. Більш того, Конституція визнає право кожного захищати свої права і свободи, права і свободи інших людей від посягань у тому числі від посягань представників влади або посадових осіб.

Важливою є ст. 22 Конституції, за якою права і свободи людини і громадянина закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. При прийнятті нових або внесенні змін до чинних законів можуть бути надані нові права. Частина 3 ст. 129 Конституції України визначає основні засади судочинства (які сьогодні розглянемо) і які у більшості своїй відповідно визначені і урегульовані чинним законодавством як загально пов’язані принципи здійснення судочинства.

Принципи кримінального процесу – це закріплені в законі панівні в державі політичні і правові ідеї щодо завдань, способу формування й здійснення правосуддя в кримінальних справах, які визначають спрямованість і побудову кримінального процесу в цілому, форму та зміст його стадій та інститутів, порушення яких обов’язково тягне за собою скасування вироку та інших рішень у справі.

Кожен принцип має відповідати певним властивостям.

Це найбільш загальні вихідні положення, ідеї, які мають фундаментальне значення для кримінального процесу, визначають його спрямованість, побудову в цілому, форму і зміст його стадій і інститутів процесуального права. Принципи виражають панівні в державі політичні та правові ідеї, які стосуються завдань способу формування і здійснення правосуддя в кримінальних справах. Вони повинні бути закріплені в нормах права (окремих чи кількох). Дають юридичну базу для тлумачення окремих правових норм та вирішення спірних питань. Принципи мають діяти в усіх або кількох стадіях кримінального процесу й обов’язково в його центральній стадії-стадії судового розгляду. Порушення будь-якого принципу означає незаконність рішення у справі та обов’язкове його скасування.

Аналіз чинного законодавства дозволяє зробити висновок, що до системи принципів кримінального процесу входять:

Конституційні принципи:

Законність. Право людини на свободу та особисту недоторканість. Недоторканість житла. Таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Повага до гідності особи, невтручання в її особисте та сімейне життя. Колегіальний і одноособовий розгляд справ. Незалежність і недоторканість суддів, їх підкорення лише закону. Рівність прав сторін у судовому розгляді. Гласність судового процесу. Фіксування судового процесу технічними засобами. Здійснення правосуддя виключно судами. Участь народу у здійсненні правосуддя. Змагальність і диспозитивність. Забезпечення апеляційного та касаційного оскарження судових рішень. З’ясування істини. Забезпечення підозрюваному, обвинуваченому, підсудному права на захист. Презумпція невинуватості. Обов’язковість рішень суду. Національна мова судочинства. Свобода від самовикриття, викриття членів сім’ї чи близьких родичів.

Основні засади судочинства

Законність. Рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом. Забезпечення доведеності вини. Змагальності сторін. Підтримання державного обвинувачення в суді прокурором. Забезпечення обвинуваченому права на захист. Гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами. Забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду. Обов’язковість рішень суду.

Інші принципи

(принципи лише кримінального процесу)

Публічність. Вільна оцінка доказів. Безпосередність дослідження доказів. Усність процесу.

Значення принципів у тому, що вони є керівними основами кримінального процесу. Сутність любого принципу проявляється в багатьох нормах і інститутах даної галузі права, інакше принципи втратили б своє першопочаткове значення, перестали би бути ідейно-політичною основою. Конституція дає юридичну основу для розвитку всіх принципів права. Принципи вміщують демократичні основи, забезпечують законність і обґрунтованість всіх рішень, будучи закріпленими в законі, вони виявляють нормативний характер, що і визначає їх практичне значення. Являють собою суттєві гарантії правосуддя, забезпечення прав та законних інтересів громадян та юридичних осіб.

Висновок по першому питанню

Теорія кримінального процесу дає визначення поняття принципів кримінального процесу і встановлює систему принципів.

Ст. 3 Конституції проголошує людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпеку найвищою соціальною цінністю. Держава бере на себе обов’язок забезпечення прав і свобод людини. З цим обов’язком кореспондується право кожного вимагати від органів державної влади захисту його прав і свобод людини. Реалізація цих конституційних положень пов’язана з необхідністю відтворення у законодавстві про кримінальне судочинство норм, спрямованих на захист прав і свобод людини. Нормами кримінального судочинства захищаються права і свободи суб’єктів кримінально-процесуальної діяльності, зокрема тих. Щодо яких висунуто обвинувачення, які постраждали від злочину.