У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Національна академія внутрішніх справ України

Правосуддя і його демократичні засади.

План лекції:

Поняття правосуддя та характерні ознаки.

Поняття, значення і характеристика демократичних принципів правосуддя.

Використана література:

Конституція України. –– Р. І, ІІ, VІ, VІІ, VІІІ.

Семенов В.М. Правохранительные органы в СССР. – М., 1990. – с. 52-92.

Право України. №11. – 1988. – с. 34-36.

Право України. №8. – 1988. – с. 3-4.

Нор В., Стецюк П. Навчальний посібник з основних положень Конституції України. – Львів, 1996. – с. 30-32.

Закон України “Про судоустрій”. від 7.02.02 р. Голос України від 19.03.02 р.

Закон України “Про вищу освіту ”. від 17.01.02 р., ГУ 43-02.

Закон України “Про статус суддів”. 1992 р. із відповідними замінам.

Закон України “Про вищу освіту ”. від 25.09.96 р. Голос України від 19.03.02р.

Семенов В.М. Суд і правосудие в СССР. – М., 1984. – с.18-23.

Усенка І.Б. Основи правознавства. – К., 1998. – 1772178.

Добровольска Т.Н. Принципы советского уголовного процесса. – М., 1971. – с. 44-192.

Галаган І.С., Суско Д.С, Кримінальний процес Української РСР. – К., 1970. – с. 22-35.

Фоймицкий И.Я. Курс Уголовного супроизводства. – Санки-Петербург, 1996. – с. 113-137.

Тертышник В.М. Криминальный процесс. – Х., 1994. с. 8-10, 24-35.

Нестюк М. Правознавство. – Львів. 1995.

Суд та інші правоохоронні органи. Правоохоронна діяльність. Навчальний посібник. К., 2000 с. 3-28.

І.Ф. Куцова. Гарантії прав личности в советском процессе. М., 1973 с. 51-68.

Право України №1-2001 р. с.15.

Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах №161 від 2.06.93 р.

Указ Президента України “Про заходи щодо дальшого зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян” від 18.02.02 р. офіційний вісник №8 с. 85.

ВСТУП

Якщо провести аналіз діяльності судових органів, можна зробити висновок, що діяльність їх /мається на увазі/ історія їх/ була непростою, як нижчих ланок судової системи так Верховного Суду. В умовах політичного монополізму суди як складова частина системи державних органів виконували такі функції і в такій формі, як законодавчо визначались найвищими владними структурами системи влади. Зараз згідно Конституції України, держава відповідає перед людиною за свою діяль-ність. Забезпеченню прав і свобод людини є головним обов’язком держави. Права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Звичайно, забезпечити надійний захист прав і свобод людини і громадянина за Конституцією, може тільки судове влада, а саме якщо вона буде діяти виключ-но виключно на засадах правосуддя. Конституційний Суд як найвищий судовий орган у системі судів повинен сприяти, щоб у суспільстві панувало право, панував закон, панувала справедливість.

Поняття правосуддя та характерні ознаки.

Судова влада посідає певне місце в механізмі держави. Органи су-дової влади мають свою чітко визначену Конституцією і законами України компетенцію і діють відносно незалежно від органів законодавчої і виконавчої влади, відігріють винятково важливу роль у загальній системі.

Здійснюється судова влада виключно спеціально створеними для цієї мети органами – судами і у лише їй одній притаманній формі - шляхом відправлення правосуддя. Правильне відправлення правосуддя і є основним завданням судової влади. Згідно зі ст. 124 Конституції України делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається.

Суд в орган влади, а судова, діяльні є одна із форм державної діяльності. Вираз судова влада ввійшов до нашого вжитку зовсім недавно – з проголошенням Україною своєї незалежності. Перші визначальні для державності України політико-правові документи /акти/ - Декларація про державним суверенітет від 16 липня 1990 р. та Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 р. - виходить з її побу-дови України як правової держави. Однією ж основних ознак правової держави в чіткий розподіл в ній різних видів державної діяльно між спеціально створеними органами.

Відповідно де принципу розподілу влади у правовій державі незмі-нно існують такі гілки державної влади: законодавча, виконавча і судова.

Основний законом держави /Конституція/, інші закони визначають функції /завдання/ кожної з названих влад, засади /принципи/, на яких вони здійснюють свою діяльність, а також форми і засоби останньої.

У системі перелічених влад судова займає особливе місце. Від законодавчої і виконавчої влади вона відрізняється своїми цілями і завданнями. Останні досягаються і вирішуються особливими, властивими тільки її методами, формами і засобами. Реалізовується судова влада виключно створеними для цього державними органами суда-ми шляхом відправлення правосуддя.

В Україні правосуддя здійснюються в таких формах:

І. Кримінального судочинства.

2. Цивільного судочинства.

3. Адміністративного судочинства.

4. Конституційного судочинства.

5. Господарського судочинства.

Кожне з цих форм регулюється своїми окремими законами, які встановлюють спеціальні способи і засоби, з допомогою яких досягаються ділі і вирішуються завдання, що ставляться веред судовою владою.

Постає питання, яка ж функція судової влада?

Функція судової влада така: застосування прийнятих законодавчою владою законів та інших нормативних актів до конкретних життєвих ситуацій і цим забезпечення верховенства закону у житті суспільства. А це означає, що судову владу покладається завдання забезпечити реалізацію правових норм, якими визначаються права та обов’язки суб’єктів права.

В колишньому Радянському Союзі суд розглядається тільки як орган, покликаний охороняти від неправомірних дій державу, соціалістичне сус-пільство, відповідальності держави перед своїми громадянами нада-валось належного значення. Прерогативи суху були обмежені точним за-стосуванням закону, він не мав права усунути навіть цілком очевидні недоліки нормативних актів, зокрема у сфері прав і свобод особи.

У суверенній незалежній, демократичній, соціальній, але на мою думку поки що не зовсім у державі, особлива роль суду визначається тим що він не лише вирішує спори про право, не лише реалізує принцип справедливості у право


Сторінки: 1 2 3 4 5