У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПОНЯТТЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

 

Тема: „Поняття, суть, та завдання кримінального процесу України”

План лекції

1.Вступ.

2.Поняття кримінального процесу .

3.Завдання кримінального процесу.

4.Кримінально-процесуальні функції і гарантії.

5.Стадії кримінального процесу.

6.Висновки

Література вказана в плані підготовки до семінарських і практичних занять.

ВСУП.

Сьогодні ми з Вами починаємо вивчення нового предмету „Кримінальний процес України”.

Курс кримінального процесукраїни належить до числа дисциплін, вивчення якого є обов’язковим для фахової підготовки юриста. В Прикарпатському юридичному інституті МВС України, кримінальний процес вивчається протягом 5 та 6 навчальних симестрів, в обсязі 250 годин.

Мета вивчення курсу – набуття курсантами необхідних знань у галузі кримінального судочинства України і практичних навичок його реалізації. В результаті вивчення курсу курсант повинен знати:

зміст кримінально-процесуального законодавства, рішення (постанови) вищих органів державної влади і управління з питань законності і правопорядку; Керівні постанови Пленуму Верховного Суду України, накази та інструктивні листи міністерства внутрішніх справ України з питань застосування кримінально-процесуального закону;

структуру і повноваження органів, які реалізують кримінально-процесуальну діяльність, її форми і методи;

практику застосування кримінально-процесуального законодавства, практичну діяльність органів дізнання, досудового слідства, прокурора, суду, захисника в кримінальному судочинстві;

процесуальні засоби профілактики злочинів;

основні проблеми кримінально-процесуальної доктрини і практики, а також перспективу дальшого розвитку і удосконалення кримінальногопроцесу

Курсант повинен вміти:

правильно тлумачити і застосовувати кримінально-процесуальний закон та інші нормативні акти, що регулюють відносини у сфері судочинства;

всебічно, повно, об’єктивно і швидко встановлювати всі необхідні обставини кримінальної справи;

володіти процесуальними засобами розслідування злочинів, правильно
проводити слідчі дії;

приймати обгрунтовані рішення в кримінальній справі, правильно оформляти процесуальні акти;

виявляти в кримінальній справі обставини, які сприяють вчиненню злочинів, проводити профілактичну роботу щодо попередження нових злочинів;

застосовувати в кримінальному процесі досягнення науки і техніки, а також передовий досвід практичної діяльності правоохоронних органів, використовувати сучасні методи наукової організації праці слідчого, прокурора, судді, захисника у сфері кримінального судочинства.

Форми контролю:

Екзамен по темах 1-7 в 5 семестрі та з усіх тем курсу - в 6 семестрі.

До інших форм контролю (поточних) належать: аналіз та оцінка виступів курсантів на практичних заняттях; перевірка контрольних робіт, процесуальних актів, які складаються курсантами; захист курсових робіт; співбесіда викладача зі курсантами на консультації, на відробці пропущених практичних занять; перевірка індивідуальних завдань.

Керівник курсу визначає план занять і дає завдання. В завдання може входити вивчення кримінальних справ, опублікованих і неопублікованих прикладів з практики суду та правоохоронних органів. Курсант вивчає рекомендовану до кожного практичного заняття літературу, нормативний матеріал, самостійно розв'язує завдання з посиланням на нормативний матеріал. На практичних заняттях курсант усно викладає умови завдання і пропонує своє вирішення. Обговорення теоретичних, проблемних питань повинно випливати з вирішення практичних завдань.

Вивчаючи відповідні теми курсу, курсант повинен оволодіти навиками складання процесуальних актів. Для цього використовуються збірники зразків кримінально-процесуальних актів. Якість складання цих актів перевіряє викладач, який веде практичні заняття. Протягом вивчення курсу курсант повинен написати такі процесуальні акти: протокол усної заяви про злочин; протокол явки з повинною;постанову про порушення кримінальної справи; постанову про притягнення як обвинуваченого; постанову про застовування запобіжного заходу; постанову про закриття кримінальної справи; обвинувальний висновок. Інші процесуальні акти курсант складає як під час навчання, так і при проходженні навчальної та виробничої практики.

З основних тем курсу на практичних заняттях та в інший час в кожній академічній групі проводяться ділові ігри у вигляді виконання окремих слідчих дій, прийняття рішень у кримінальній справі, проведення навчального судового процесу та ін.

Під час вивчення курсу курсанти знайомляться з практичною діяльністю правоохоронних органів. З цією метою запроваджується навчальна практика; здійснюється відвідування судових процесів; враховується участь у вивченні та узагальненні практики при написанні курсових, наукових робіт та виконанні індивідуальних завдань кафедр.

Ефективною формою вивчення курсу є консультація викладачів з питань, які є важкими для курсанта при засвоєнні. Консультації проводяться щотижня у визначений день і час. Курсанти, які слабо засвоюють матеріал, пасивні на практичних заняттях, можуть бути запрошені на консультації за ініціативою викладача.

Курсанти можуть виконувати курсову роботу з кримінального процесу. Курсова робота дає можливість більш глибоко вивчити навчальну дисципліну, набути навичок наукової роботи. Тему курсової роботи в подальшому можна розвинути до рівня дипломної роботи. Виконується курсова робота під керівництвом викладача.

ПОНЯТТЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

Одним з основних напрямків діяльності державних органів є боротьба зі злочинністю.У відповідності до діючого законодавства, ця діяльність здійснюється шляхом проведення оперативно-розшукових заходів, досудового розслідування,правосуддя, реалізації судових рішень.

Кримінальний процес – це регламентований нормами кримінально-процесуального права порядок провадження у кримінальних справах.

Визначення будь-якого наукового поняття виступає як уявне відображення речей в їх суттєвих ознаках, ознаках, які були б конче необхідні й достатні для того, щоб за допомогою їх відрізнити цей предмет від решти інших. Для відповіді на запитання про поняття кримінального процесу необхідно з’ясувати такі суттєві ознаки, як суб’єкти, мета, завдання, сутність, зміст, структура та форма кримінального процесу.

Слово „процес” походить від латинського „procedere” й означає рух, діяльність. Кримінально-процесуальна діяльність направлена на протидію злочинності.

Злочини – це суспільно небезпечні, протиправні, винні, аморальні та карані відповідно до кримінального закону діяння (дії або бездіяльність), вчинені осудними особами, які досягли певного віку.

Діяльність, направлена на протидію злочинам, здійснюється органом дізнання, слідчим, прокурором та судом у передбаченому законом порядку і має свої мету та завдання.

Мета – це уявна модель бажаного результату, те, до чого прагнуть суб’єкти процесу. Мета кримінального процесу – захист прав і законних інтересів громадян, юридичних осіб та держави від злочинних посягань, забезпечення законності та справедливості


Сторінки: 1 2 3 4 5 6