У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Досудове слідство
25



Курсова робота

з кримінального процесу на тему:

„Досудове слідство”

План

1.Вступ…………………………………………………………..……3

2.Поняття та значення досудового слідства…………………..……4

3.Форми розслідування кримінальних справ………………….......10

4.Розслідування злочинів групою слідчих…………………….…..13

5.Використання науково-технічних засобів……………………....19

6.Список використаної літератури…………………………….. 24

Вступ

Для початку провадження досудового розслідування існує перша стадія кримінального процесу, яка називається порушення кримінальної справи. Слід відзначити, що вона є правовою підставою для виникнення й провадження кожної з наступних стадій.

По закінченні даної стадії кримінального процесу наступає наступна стадія - це провадження досудового розслідування.

Мета даної роботи полягає в тому, щоб засвоїти норми кримінально - процесуального права, що регулюють загальні положення досудового розслідування. Завдання полягає в усвідомленні поняття цієї стадії, її форм, встановленні кола органів, що здійснюють її, строків розслідування кримінальних справ, а також загальних умов, яких слід дотримуватися при розслідуванні будь-якої справи.

Вивчення основних правових положень досудового слідства й дізнання можуть послужити ключем до засвоєння конкретних положень даної стадії.

Крім цього слід зазначити величезне практичне значення питань теми для становлення юриста. Кожен працівник правоохоронних органів у своїй практичній діяльності вирішує питання пов'язані з розслідуванням кримінальних справ, а отже повинен знати й дотримуватись вимог норм кримінально - процесуального права, що регулюють цю стадію.

В рамка курсової роботи ми розглянемо лише окремі, найбільш важливі питання, що стосуються даної теми.

Розділ 1.

Правосуддя в Україні здійснюється виключно судами (ст. 124 Конституції України). Проте всебічність, повнота й об'єктивність розгляду кримінальної справи в суді та її вирішення потребують великої і кваліфікованої підготов-чої роботи. Тому за законом (ст. 111 КПК) переважна більшість кримінальних справ повинна проходити стадію досудового слідства, винятком можуть бути лише справи приватного обвинувачення та справи з протокольною фор-мою досудової підготовки матеріалів (ч. 1 ст. 27, ст. 425 КПК), в яких досудове слідство провадиться тільки у разі, якщо злочин вчинено неповнолітнім чи особою, яка через свої фізичні або психічні вади не може сама здійснювати своє право на захист, а також якщо це визнає за необхід-не прокурор чи суд.

Називаючи слідство досудовим, законодавець тим са-мим вказує на співвідношення з основною частиною судо-вого розгляду — слідством судовим, бо тільки на основі тих доказів, що були розглянуті там, суд вирішує справу (ч. 2 ст. 323 КПК).

Змістом цієї стадії є регламентована кримінально-про-цесуальним законом діяльність органів дізнання й досудового слідства зі встановлення обставин

Вчинення злочину (суспільно небезпечного діяння), осіб, причетних до його вчинення, з припинення і запобігання вчинення злочинів.

Цей зміст зумовлений конкретними завданнями досу-дового слідства. Наприклад, закон (ст. 2 КПК), визначаю-чи завдання кримінального судочинства, не виокремлює якісь із них як другорядні для органів досудового слідства, тобто в кінцевому підсумку відповідальність за правильне вирішення кримінальної справи в суді несуть і орган дізнання, слідчий, прокурор [1].

У літературі виділяють характерні риси досудового слідства, що допомагає з'ясувати сутність цієї стадії процесу:

- діяльність слідчого спрямована на розкриття злочи-ну, викриття особи, яка його вчинила, відшукування і перевірку доказів, що підтверджують рішення, які прий-маються по справі;

діяльність слідчого не повинна бути однобічною, мати
обвинувальний характер. Слідчий зобов'язаний досліджу-вати й ті фактичні дані, що виправдовують обвинувачено-го, свідчать про його невинуватість; досудове слідство— діяльність процесуальна, осно-вою якої є норми кримінально-процесуального закону і яка регулюється ними, здійснюється в певній процесу-альній формі, поза якою будь-які дії слідчого не породжу-
ють правових наслідків; підкреслюється також демократизм досудового слідства, його пізнавальна, дослідницька спрямованість; засвідчувальний характер дій слідчого, який не тільки збирає й перевіряє фактичні дані, що мають відно-шення до справи, а й фіксує отримані відомості, надаючиїм правового значення [2].

Досудове слідство є самостійною частиною криміналь-ного процесу, його процесуальною стадією. Досудове слідство як самостійна стадія являє собою відповідно вре-гульовану законом, у формі правових відносин діяльність органів дізнання, досудового слідства, прокуратури й інших учасників досудового слідства, що здійснюється у встановленому кримінально-процесуальним законом поряд-ку, з метою виявлення злочинів, повного всебічного й об'єк-тивного розслідування кримінальних справ і спрямована на вирішення завдань кримінального судочинства.

Досудове слідство — це певна стійка, струнка система діяльності. Вона може бути представлена як єдине ціле, що складається із взаємопов'язаних самостійних частин. Найбільш повно стадія досудового слідства може бути представлена при завершенні розслідування у справі з направленням її в суд для застосування щодо осіб, які здійснили суспільно небезпечні діяння, заходів приму-сового характеру.

Деякі науковці називають такі основні завдання досу-дового слідства: розкриття злочинів, виявлення і притяг-нення до кримінальної відповідальності осіб, винних у вчи-ненні злочину, підготовка матеріалів справи до суду, ви-явлення причин і умов, що сприяли вчиненню злочинів тощо.

«Розкриття злочину, виявлення і викриття осіб, що вчинили злочин, — зазначав М. С. Строгович, — не ви-черпує безпосередніх завдань досудового слідства: справа може вважатися розслідуваною повно тоді, коли слідчий з'ясує причини й умови, що сприяли вчиненню злочину або що ускладнювали його своєчасне виявлення і припи-нення» [3].

Н. А. Якубович до завдань слідчого при розслідуванні кримінальних справ відносить забезпечення і додержан-ня законності, викорінення порушення правопорядку, ліквідацію злочинності, виявлення причин і умов, що спри-яли вчиненню злочину [4].

На думку А. П. Гуляєва, завданням слідчого є швидке і повне розкриття злочинів, викриття винних; забезпечен-ня інших умов для залучення кожного винного в здій-сненні злочину до відповідальності згідно із законом;

захист осіб від необґрунтованого обвинувачення у вчи-ненні злочинів; усунення причин і умов, що сприяли здійсненню злочину [5].

Аналізуючи слідчу і судову практику, думки вчених-процесуалістів, можна визначити такі завдання досудово-го слідства:

охорона прав та законних інтересів громадян, су-спільства; швидке і повне розкриття злочинів; встановлення
Сторінки: 1 2 3 4 5 6