У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота:

на тему:

“Поняття, суть і значення притягнення особи як обвинуваченого”

2

ПЛАН

Вступ.................................................................................................................. З

1. Поняття та значення притягнення як обвинуваченого............................... 5

2. Постанова про притягнення як обвинуваченого........................................... 10

3. Порядок пред'явлення обвинуваченого.......................................................... 14

4. Допит обвинуваченого......................................................................................... 20

5. Зміна і доповнення обвинувачення................................................................... 26

Висновок.......................................................................................................... 31

Список використаної літератури.…………....................................... 33

3

Вступ

Притягнення особи як обвинуваченого — один із найважливіших процесуальних актів, спрямований на практичну реалізацію функції обвинувачення та забезпечення захисту прав і законних інтересів особи, щодо якої порушено кримінальну справу і ведеться розслідування, який полягає в винесенні постанови про притягнення як обвинуваченого; пред'явленні обвинувачення; роз'ясненні обвинуваченому його прав та наданні можливостей щодо їх реалізації; допиті обвинуваченого.

Притягнення особи як обвинуваченого пов'язане з несприятливими для неї наслідками, які полягають у можливості застосування запобіжних заходів, відсторонення від посади, накладення арешту на майно, вклади та інших заходів процесуального примусу.

Тільки законне, обґрунтоване, своєчасне притягнення особи до участі у справі як обвинуваченого є неодмінною умовою виконання вимог закону про те, щоб кожний, хто вчинив злочин, був підданий кримінальному покаранню і жодний невинний не був притягнений до кримінальної відповідальності і засуджений (ст. 2 КПК).

Поспішне, безпідставне, помилкове притягнення як обвинуваченого заподіює особі не заслужені моральні страждання, матеріальну шкоду. Воно перешкоджає встановленню істини у справі, забезпеченню невідворотності покарання особи, справді винної у вчиненні злочину.

Водночас слід зазначити, що зволікання з притягненням як обвинуваченого, відтягування його завершального етапу досудового розслідування, що викликається прагненням слідчого зібрати на цей момент всі можливі докази, призводить до обмеження прав обвинуваченого, у тому числі права знати суть обвинувачення і захищатися від нього.

Саме тому притягнення особи як обвинуваченого є важливим етапом досудового слідства, який потребує детального вивчення та дослідження. Це й зумовило вибір мною даної теми для написання курсової роботи.

4

В даній курсовій роботі будуть розкриті поняття та значення притягнення як обвинуваченого, розглянуто постанову про притягнення як обвинуваченого, порядок пред’явлення обвинуваченого , допит , та зміну і доповнення обвинувачення Метою курсової роботи є розкриття змісту цих питань.

5

1. Поняття та значення притягнення як обвинуваченого.

Притягнення особи як обвинуваченого — один із найважливіших процесуальних актів, спрямований на практичну реалізацію функції обвинувачення та забезпечення захисту прав і законних інтересів особи, щодо якої порушено кримінальну справу і ведеться розслідування, який полягає в винесенні постанови про притягнення як обвинуваченого; пред'явленні обвинувачення; роз'ясненні обвинуваченому його прав та наданні можливостей щодо їх реалізації; допиті обвинуваченого.

Обвинувачений — це особа, щодо якої в установленому законом порядку винесено постанову про притягнення її як обвинуваченого

Підставою притягнення особи як обвинуваченого є наявність системи неспростовних доказів, що підтверджують винність особи у вчиненні конкретного злочину,

Це означає, що на момент винесення постанови про притягнення особи як обвинуваченого:—

висунуті всі можливі, в тому числі і взаємовиключаючі версії у справі;—

усі версії у справі, включаючи алібі підслідного, всебічно перевірені;—

усі версії, крім однієї — про винність підозрюваного,— спростовані зібраними доказами, а версія про винність особи знайшла підтвердження системою незаперечних доказів(обвинувачення не може ґрунтуватись на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях );—

у справі зібрано таку сукупність допустимих та достовірних фактичних даних (доказів), яка дозволяє зробити однозначний висновок про вчинення злочину особою, яка притягається до відповідальності, та виключає будь-які сумніви щодо її провини (сама особа, яка притягається до відповідальності, не зобов'язана доводити свою невинність);—

відсутні обставини, що виключають кримінальну відповідальність особи, яка вчинила злочин. Згідно з принципом презумпції невинуватості всі сумніви по справі, якщо вичерпані можливості їх усунення, повинні тлумачитись і вирішуватись на користь обвинуваченого. Для притягнення особи як обвинуваченого потрібна система неспростовних доказів, які вказують на наявність в її діях конкретного складу злочину. Помилкове притягнення як обвинуваченого є одним з найнебажаніших актів. Воно спричиняє невиправну шкоду правосуддю та людині, бо ніщо, мабуть, не викликає більшої образи і більш болючої душевної травми, ніж безпідставне звинувачення у злочині. Правоохоронні органи зобов'язані компенсувати людині моральну шкоду, що була завдана безпідставним притягненням її до відповідальності. [ 9, с. 56 ]

Сутність акту притягнення особи як обвинуваченого полягає в тому, що на підставі зібраних доказів конкретна особа ставиться у становище головного учасника кримінального процесу, щодо якого державою в особі органів правосуддя публічно формулюється та проголошується обвинувачення у вчиненні кримінально караного діяння, проте сам обвинувачений при цьому в силу презумпції невинуватості ще не вважається винним, поки його провина не встановлена вироком суду, і наділяється для захисту своїх інтересів широкими процесуальними правами.

Тим самим, з одного боку, держава оголошує обвинуваченій особі про свою готовність піддати її покаранню, а з іншого — дозволяє їй знати, в чому вона обвинувачується, і вжити заходів захисту від безпідставного обвинувачення.

Актом притягнення особи як обвинуваченого держава, діючи за шляхетним принципом "йду на Ви", одночасно здійснює пробу на міцність всієї сукупності зібраних доказів у кримінальній справі.

Притягнення особи як обвинуваченого є юридичним фактом, який тягне за собою подальший розвиток правовідносин між слідчим і особою, що притягається до кримінальної відповідальності.

Значення акту притягнення особи як обвинуваченого можна розглядати в різних аспектах.

7 У кримінально-правовому аспекті це проявляється в тому, що діям

обвинуваченого дається конкретна юридична кваліфікація за відповідною

статтею кримінального кодексу.

Кримінально-процесуальний аспект значення акту притягнення особи як

обвинуваченого проявляється в таких моментах:—

у кримінальному процесі з'являється центральна фігура — обвинувачений, якому мають бути надані та роз'яснені його права, забезпечена можливість їх


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9