У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Управління юстиції
27



Зміст

ПЛАН

Вступ

Поняття органу державного управління

Діюча система управління в сфері юстиції

Статус управління юстиції

Основні завдання та функції управління юстиції

Забезпечення органів юстиції кваліфікованими кадрами

Координація роботи по правовому вихованню

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

Посилення критичних процесів в економіці і політичному житті України свідчить, зокрема, про те, що здійснювані останнім часом відповідно до нових політико-ідеологічних і соціально-економічних орієнтирів, спроби трансформувати систему державного управління виявилися малоефективними.

У зв'язку з цим велике значення набуває науковий вибір стратегії подальшого розвитку державно-управлінських інститутів, конкретних шляхів і способів подолання властивих їм недоліків з метою створення ефективного діючого механізму державного управління.

Правова держава – це тип держави, в якій функціонує режим конституційного правління, існує розвинута і несуперечлива правова система і ефективна судова влада, при одночасній наявності реального поділу влади з їхньою ефективною взаємодією і взаємним контролем Юридическая энциклопедия. Под ред. М.Ю. Тихомирова.- М.: Издание г-на Тихомирова М.Ю.,1998. - с.386.

. Тому, одним з першочергових завдань на шляху побудови і зміцнення державності України є створення (або вдосконалення існуючих) органів державної виконавчої влади, головне місце серед яких в цивілізованих країнах світу належить системі органів державного управління в області юстиції. Успішне виконання завдань державного будівництва, а також розв'язання соціально-економічних проблем суспільства, значною мірою залежить від правильного, науково обґрунтованого управління суспільством, всіма сторонами його діяльності, оптимальної організації і функціонування державної виконавчої влади. Як правильно зазначає Приймак М.М.: „Питання органів державного управління належать до фундаментальних проблем організації і здійснення державної діяльності в цілому. В сучасних умовах їхнє значення набуло особливу актуальність” Прыйдак М.М. Исполнительная власть в «автономном» режиме? // Вече. - 1996. - №5. - с.64.

.

Юридична і організаційна визначеність в діяльності органів державної виконавчої влади і судової системи – одна з найважливіших передумов їх ефективної роботи. Надзвичайно актуальним в сучасних умовах стає застосування науково обґрунтованих методів, шляхів і способів вдосконалення всіх самих важливих функціональних і структурних характеристик органів державної виконавчої влади.

Проблеми вдосконалення організації і діяльності органів державної виконавчої влади вже давно привертають увагу багатьох вчених. Цим питанням присвячено ряд монографій, дисертацій, наукових допомог, статей, коментарів до законодавства (Аверьянов В.Б., Агєєв А.O., Атаманчук Г.B. та ін.). Проблеми організації і діяльності органів державної виконавчої і судової влади обговорюються на науково-практичних конференціях, науково-координаційних нарадах, „круглих столах”. Все це, безумовно, сприяє поглибленню науково-прикладних розробок названих проблем.

Ціллю цієї роботи є визначення місця і ролі державного управління в області юстиції в системі органів державної виконавчої влади України.

Основна увага зосереджена на аналізі системи органів державної виконавчої влади, на моделі існуючого міністерства юстиції України, його правовому статусі як органу державної виконавчої влади, його функціях по управлінню органами юстиції.

Головна ціль здійснення дослідження полягає в тому, щоб на підставі законодавства, узагальненні практики його застосування, а також практики діяльності міністерства юстиції визначити доцільність вдосконалення існуючої моделі державного управління в області юстиції і, зокрема, Міністерства юстиції України.

Методичною основою даної курсової роботи є діалектичний метод пізнання соціальних процесів, теоретичні висновки і положення таких юридичних наук, як теорія держави і права, загальна теорія управління, адміністративне право, конституційне право і деяких інших галузей юриспруденції. В роботі використані історичний, порівняльно-правовий, логіко-теоретичний і системно-структурний загальнонаукові методи, метод статистичного аналізу.

Отримані результати дослідження можуть бути використані в області теорії держави і права, адміністративному, конституційному і інших галузях права, оскільки висновки і пропозиції, що містяться в роботі, носять у ряді випадків комплексний і міжгалузевий характер.

Поняття органу державного управління.

Об'єктивно неминучий процес руйнування тоталітарно-директивної системи в нашій країні відбувається за відсутності наукової концепції реформування управління в перехідний період, без створення такої його моделі, яка відповідала б динамічним вимогам життя. В результаті державна влада фактично втратила важелі управління багатьма життєво важливими процесами в суспільстві, виявилася нездатною здійснювати необхідні економічні і політичні перетворення. Вони можливі за умов функціонування сильної системи державного управління.

Складні та інтенсивні соціальні і економічні виробничі процеси, що проходять в суспільстві, не тільки підвищують роль і вимоги до управління, і, перш за все, до державного апарату управління, але й істотно змінюють сам зміст діяльності по управлінню, трансформується склад об'єктів державного управління, постійно удосконалюється структура, форми і методи роботи апарату. Одночасно розширюється сфера правових відносин, а, отже, зміцнюється правова основа функціонування державного апарату і його відносин з громадянами.

Самою найважливішою умовою реалізації сучасних соціальних цілей і задач є забезпечення найбільшої відповідності функцій, структури, повноважень, форм і методів організаційно-правової діяльності органів управління досягнутої стадії соціального розвитку. Вони повинні повною мірою відображати суть і особливості даного конкретно-історичного періоду розвитку суспільства.

Орган держави – це частина державного механізму, його основний осередок, що володіє певними специфічними ознаками Теория государства и права. Под ред. Н.И. Матузова и А.В. Малько. - М.: Юристъ, 1997. - с.95.

.

Конституція і закони України, будучи політико-правовим фундаментом організації і діяльності цих органів, визначають їх головні задачі і самі найважливіші риси. „Конституційне закріплення політико-правового статусу основних ланок системи органів державного управління не тільки фіксує їхній нинішній стан, але і виражає загальний процес розвитку державної системи у напрямі подальшого розгортання демократії” Совершенствование аппарата государственного управления. Под ред. В.В. Цветкова. - К.: Наукова думка, 1982.- с.33.

.

Органи виконавчої влади мають достатню кількість ознак, які дозволяють виділити їх з системи органів державної влади:

орган управління реалізує функції держави, виконуючи законодавчі акти і нормативні акти органів управління


Сторінки: 1 2 3 4 5 6