У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему

Криміналістика. Призначення та проведення судових експертиз

План

Поняття судової експертизи, її види та значення

2. Процесуальні та організаційні питання призначення експертиз.

Основи підготовки, призначення та проведення судових експертиз

4. Оцінка та використання висновку експерта у кримінальному процесі

Література

1. Поняття судової експертизи, її види та значення

У кримінально-процесуальній діяльності спеціальні знан-ня використовуються у двох формах: при залученні фа-хівців під час окремих слідчих (судових) дій та в межах проведення експертизи. Під час здійснення правосуддя ве-лику допомогу слідству та суду надає судова експертиза.

Судова експертиза — це процесуальна дія, яка поля-гає в дослідженні експертом за завданням слідчого або судді речових доказів та інших матеріалів з метою вста-новлення фактичних даних та обставин, які мають зна-чення для правильного вирішення справи.

Проведення судової експертизи регламентовано За-коном України «Про судову експертизу», КПК (стаття-ми 75—77, 196—205, 310—312) і Цивільним процесуаль-ним кодексом України (далі — ЦПК) (статті 57—61). Згідно з чинним законодавством України експертиза признача-ється у випадках, коли для вирішення певних питань при провадженні по справі потрібні наукові, технічні або інші спеціальні знання (ч. 1 ст. 75 КПК). До спеціальних знань відносяться будь-які знання та уміння об'єктивного харак-теру, отримані внаслідок вищої професійної підготовки, наукової діяльності, досвіду практичної роботи, що відпо-відають сучасному науково-практичному рівню.

У теорії кримінального процесу та криміналістики судо-ва експертиза визначається як дослідження, що провади-ться у відповідності з кримінально-процесуальним або цивільно-процесуальним законом особою, яка володіє спе-ціальними знаннями у науці, техніці, ремеслі з метою встановлення обставин (фактичних даних), що мають зна-чення по справі.

Закон України «Про судову експертизу» визначає по-няття судової експертизи як дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів дізнання, досудового слідства чи суду.

Під час експертизи, на відміну від інших процесуаль-них дій, істотні по справі факти можуть встановлюватися за відсутності слідчого (або суду). Ця особливість дозволяє пояснити, чому законодавець встановив систему додатко-вих процесуальних гарантій, дотримання яких покликано сприяти достовірному, повному й об'єктивному встанов-ленню фактів експертом та всебічній перевірці його ви-сновків слідчим і судом. Експертизу слід призначати тіль-ки тоді, коли в цьому дійсно є необхідність, коли без відпо-віді експерта на певні питання неможливо встановити іс-тину по справі. Недопустимо призначати експертизу для вирішення питань, що потребують таких спеціальних знань, які не виходять за межі професійної підготовки слідчого, прокурора або судді, тобто на вирішення експерта не став-ляться питання правового характеру.

Судові експертизи класифікуються за різними підста-вами. За своєрідністю предмета спеціальних пізнань вони поділяються на кілька класів: криміналістичні, судово-ме-дичні, судово-психіатричні, судово-психологічні, судово-фармацевтичні та фармакологічні, фізико-технічні, хіміч-ні, товарознавчі, екологічні та деякі інші. У свою чергу, ко-жний названий клас поділяється на роди, види та підвиди. Так, всі криміналістичні експертизи поділяються на традиційні та нетрадиційні. Традиційні охоплюють такі види експертиз, як дактилоскопічна, судово-почеркознавча, авторознавча, судово-балістична, техніко-криміналістична екс-пертиза документів та ін. Нетрадиційні включають екс-пертизу матеріалів, речовин та виробів (нафтопродуктів, паливно-мастильних, лакофарбових матеріалів та покрит-тя тощо), фоноскопічну та фонетичну експертизи та ін.

Найбільш поширеним видом судової експертизи є кри-міналістична. Криміналістична експертиза — це лабора-торне дослідження об'єктів з метою встановлення їхнього фактичного стану; можливості проведення певних дій; об-ставин, за яких були проведені дії; невидимих слідів за-шифрованого змісту; групової належності об'єктів або їх тотожності. Така експертиза вимагає застосування спе-ціальних криміналістичних знань, її об'єктами можуть бути тексти документів та підписи на них, відбитки печа-ток і штампів, сліди рук, ніг, знарядь злому та інструмен-тів, транспортних засобів, зброя, боєприпаси тощо. Залеж-но від об'єктів дослідження криміналістичні експертизи поділяються на почеркознавчу, техніко-криміналістичну експертизу документів, трасологічну, судово-балістичну та ін.

Судово-медичні експертизи поділяються на експерти-зи трупа, живих осіб та речових доказів. Завдання їх по-лягає у встановленні причини смерті, характеру та ступе-ня тяжкості тілесних ушкоджень, визначенні групової на-лежності й походженні різних виділень організму людини та вирішенні інших питань, що вимагають застосування судово-медичних знань.

За характером завдань, які вирішуються, та методами дослідження судові експертизи можуть бути поділені на ідентифікаційні, класифікаційні та діагностичні. Іденти-фікаційні експертизи встановлюють індивідуальну тотожність, класифікаційні — визначають групову належність різного роду об'єктів, діагностичні — показують стан різ-них об'єктів та їхню динаміку.

Судові експертизи поділяються на такі:

1) первинні та повторні. Повторні призначаються у разі необґрунтованості висновку експерта в результаті первинної експертизи або у разі сумніву в правильності його висновку. Така експертиза доручається іншому екс-пертові або іншим експертам (статті 75, 203 КПК);

2) основні та додаткові. Додаткова експертиза призна-чається, якщо експертиза визнана неповною або не досить ясною, і доручається тому самому або іншому експертові (статті 75, 203 КПК);

3) одноособові та комісійні. Перші проводяться одним експертом, другі — групою експертів, спеціалістів з однієї галузі знань. Комісійна експертиза може призначатися для вирішення достатньо складних питань або-за наявнос-ті різних точок зору з якого-небудь питання;

4) однорідні та комплексні. Однорідною є експертиза, при проведенні якої використовуються знання у якійсь од-ній галузі науки. При виконанні комплексної експертизи використовуються спеціальні знання різних наук: це мо-жуть бути медико-криміналістичні, психолого-психіатричні, автотехнічні та криміналістичні, зоотехнічні, ветери-нарні й інші комплексні дослідження. Фахівці, які брали участь у комплексній судовій експертизі та дійшли єдиної думки, складають і підписують спільний висновок. При цьому в акті визначається, у чому конкретно полягала роль кожного фахівця. У разі, коли експерти не дійшли згоди, кожний з них складає окремий висновок.

2. Процесуальні та організаційні питання призначення


Сторінки: 1 2 3 4