У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Об'єктивна сторона злочину
26



ПЛАН

ПЛАН

Вступ

Поняття, ознаки та значення об’єктивної сторони злочину.

Поняття суспільно небезпечного діяння. Умови кримінальної відповідальності за злочинну бездіяльність.

Поняття суспільно небезпечних наслідків, їх види та значення.

Причинний зв’язок між суспільно небезпечними наслідками та суспільно небезпечними діяннями.

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

Надзвичайно важливе місце в науці кримінального права займає таке поняття як „склад злочину”. Юридична енциклопедія визначає, що склад злочину – це сукупність встановлених у кримінальному законі юридичних ознак, що визначають вчинене суспільно небезпечне діяння як злочинне [12, 503]. Склад злочину – це юридичне поняття про злочини певного виду, в якому об’єднані їх найбільш істотні, типові та універсальні ознаки.

Ознаки конкретного складу злочину завжди випливають з ознак злочину закріплених в Кримінальному кодексі. Як правило, в нормах кримінального законодавства найбільш повно закріплюються ознаки об’єктивної сторони злочину.

Об’єктивна сторона є одним з елементів складу злочину. Цей елемент охоплює ознаки, що характеризують злочин із точки зору його зовнішнього прояву. На відміну від інших структурних частин складу злочину він містить більше інформацій, необхідної для кваліфікації діяння. У більшості описових диспозицій статей Особливої частини КК відображається саме об’єктивна сторона складу злочину.

Об’єктивна сторона злочину – це зовнішній вияв злочину, що характеризується суспільно небезпечним діянням, суспільно небезпечними наслідками, причинним зв’язком між діянням та наслідками, місцем, часом, обстановкою, способом скоєння злочину [11, 213].

Зміст ознак цього елементу часто є критерієм розмежування суміжних складів злочинів. Ретельне дослідження ознак об’єктивної сторони складу злочину допомагає таким чином дати точну правову оцінку суспільно небезпечних діянь, що, в свою чергу, допомагає у процесі боротьби зі злочинністю. Отже важливість об’єктивної сторони для правильної кваліфікації злочину є безперечною.

В даній курсовій роботі ми розкриємо суть об’єктивної сторони злочину і розглянемо питання, які стосуються поняття, ознак і значення об’єктивної сторони злочину, а також поняття суспільно небезпечного діяння, суспільно небезпечних наслідків та причинний зв’язок між ними.

1. Поняття, ознаки та значення об’єктивної сторони злочину

При виявленні злочину ми завжди стикаємось з його об’єктивними ознаками: конкретним актом поведінки суб’єкта у виді дій чи бездіяльності, які завжди вчиняються за певних об’єктивних обставин, у певному місці та часі. Цей акт поведінки здійснюється у відповідний спосіб, наприклад, крадіжка з об’єктивної сторони виражається в таємному викраденні індивідуального майна громадян, грабіж - у відкритому викраденні такого майна. Злочин тягне за собою настання суспільно - небезпечних наслідків, тому що внаслідок його вчинення завдається істотна шкода суспільним відносинам, які охороняються кримінальним законом, або створюється загроза спричинення такої шкоди ( наприклад, вбивство своїм наслідком має смерть людини). Причому діяння ( дія чи бездіяльність ) знаходиться у причинному зв’язку з суспільно - небезпечними наслідками. Ці ознаки притаманні будь - якому злочину як явищу реальної дійсності. Без цих ознак злочину не може бути. Вони мають місце завжди, в усіх випадках, коли вчиняється злочин.

Іноді злочини вчинюються з використанням різних предметів матеріального світу: вогнепальної або холодної зброї, пристосувань, підроблених документів чи інших засобів. Їх вибіркове використання багато в чому сприяє злочинцю здійснити злочинний задум, заподіяти більш важку суспільно небезпечну шкоду.

В об’єктивних ознаках знаходять своє вираження як фактичні так і соціальні якості злочину, передусім його суспільна небезпека. Об’єктивні ознаки, які притаманні усім злочинам, вивчаються загальною частиною кримінального права, а індивідуальні ознаки конкретних злочинів, наприклад, бандитизму, шахрайства, хуліганства розглядаються особливою частиною.

Викладене дозволяє зробити висновок, що об’єктивна сторона злочину - це зовнішня сторона ( зовнішнє вираження ) злочину, яка характеризується суспільно небезпечним діянням ( дією чи бездіяльністю ), суспільно небезпечними наслідками, причинним зв’язком між діянням і суспільно небезпечними наслідками, місцем, часом, обстановкою, способом, а також засобами вчинення злочину [2, 92].

Об’єктивна сторона складу злочину – це сукупність передбачених кримінальним законом ознак, які характеризують зовнішній прояв суспільно небезпечного діяння, що посягає на об’єкти кримінально-правової охорони, а також об’єктивні умови цього посягання [5, 50].

Об'єктивна сторона злочину - важлива передумова кримінальної відповідальності. Кримінальне право України визнає злочином не самі по собі ідеї або думки людини, реалізація яких становить небезпеку для особистості, товариства і держави, а лише суспільно небезпечне діяння, що порушує кримінально-правові норми. Об'єктивна сторона злочину - своєрідна основа кримінальної відповідальності, без якої вона взагалі не існує.

Об'єктивна сторона злочину є тому головним критерієм в оцінці намірів і цілей злочинця, в оцінці його суб'єктивної сторони. Відповідно до цього при розслідуванні або судовому розгляді кримінальної справи в першу чергу встановлюється об'єктивна сторона злочину, робиться висновок про наміри, мотиви і цілі особи, що учинила суспільно-небезпечне діяння, яке заборонено кримінальним законом. Без ознак об'єктивної сторони питання про суб'єктивну сторону не виникає, тому що остання існує тільки в зв'язку з першою. Таким чином, створюється бар'єр для проникнення сваволі і суб'єктивізму в діяльність суду і прокурорсько-слідчих органів. Це служить серйозною гарантією дотримання законності при відправленні правосуддя по кримінальних справах.

Важливість об'єктивної сторони злочину для кримінальної відповідальності, у тому, що саме цей елемент складу злочину є фундаментом усієї конструкції складу злочину і кримінальної відповідальності, свідчить той факт, що в диспозиціях статей Особливої частини КК України частіше всього вказуються саме ознаки об'єктивної сторони злочину. Наприклад, у кримінальному законі завжди вказуються ознаки суспільно небезпечного діяння, без них неможлива жодна диспозиція якийсь статті Особливої частини, часто вказуються в кримінальному законі й інші ознаки об'єктивної сторони. Важливо відзначити, що не усі вони мають


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7