У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Стадії укладення договору
26



КУРСОВА РОБОТА

на тему:

«Стадії укладення договору»

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………....3

Розділ I. Оферта, як пропозиція укладення договору

1.1.Поняття оферти, як стадії укладення договору………………………………..5

1.2.Порядок стадії оферти та її види………………………………………………..8

Розділ II. Акцепт, як прийняття пропозиції укладення договору

2.1. Поняття акцепту, як стадії укладення договору……………………………..12

2.2. Порядок стадії акцепту та його види…………………………………………14

Розділ III. Особливості стадій укладення договору в різних договірних зобов’язаннях……………………………………………………………………...18

Висновки …………………………………………………………………………..23

Список використаних джерел і літератури……………………………………25

Вступ

Як відомо, відносини між людьми в різних сферах суспільних взаємозв’язків завжди ґрунтувалося на порозумінні та спільності дій. Тобто, щоб особа одержала те чого прагнула законно, вона мусила звернутися до іншої людини про угоду між ними. Вона мала знаменувати прагнення двох індивідів вчинити взаємовигідні відношення. В таких відносинах найкраще проявлялися принципи взаємодії і взаємного розуміння між особами. Укладення таких угод урівноважували їх права й обов’язки, надавали гарантії захисту приватних інтересів. Тому такі принципи взаємодії розвивалися разом із суспільними відносинами та закріпилася в сучасному світі. Отже між особами, які прагнуть встановити взаємовідносини, виникають зобов’язання, підставою яких являються правочини. Особливо важливими ж правочинами у сфері обігу матеріальних та нематеріальних благ, що відображають динаміку суспільних відносин являються дво- та багатосторонні правочини, тобто договори. Загальновідомо те, що договір це домовленість, погоджена дія двох і більше осіб, що спрямована на встановлення, зміну чи припинення цивільних прав і обов’язків. Це правова підстава виникнення зобов’язання та зобов’язального правовідношення, яке протягом свого розвитку проходить етапи укладення, виконання чи невиконання договору, що наділені своїми окремими правовими особливостями. Оскільки він є спільним юридичним актом двох або кількох осіб, то тоді погодження ними умов договору, його змісту, тлумачення чи виконання пов’язується з спільними діями сторін, які обумовлюються до початку виконання договору. А от відомо, що дуже рідко ці правочини виконуються в момент укладення, бо більшості з них притаманне виконання зі спливом певного часу, тому договірні відносини поділяються на такі окремі етапи проходження.

Первинним етапом договірного зобов’язального правовідношення являється стадія укладення договору, що є функціонально наділена правоутворюючим характером і перетворенням фактичних дій у зобов’язально правові відносини, які виникають з договору. Порядок етапу його укладення є визначена законом система дій учасників договірних відносин і цей порядок розглядається як визначена правовими нормами юридично-логічна послідовність стадії встановлення цивільних прав і обов’язків, що здійснюється на основі погоджених дій осіб, звернених на зустріч одна одній і на узгодження змісту. Це нормативно закріплені взаємні дії сторін спрямовані на укладення договору, що здійснюється ззовні і звернені до іншої сторони.

Відомо, що узгодження умов договору, його укладення проходить, як мінімум дві стадії: пропозиція однієї сторони укласти договір – стадія оферти і прийняття пропозиції другою стороною – стадія акцепту. Вони являються головними умовами існування договору, саме від пропозиції і її прийняття залежить фактичне утворення договірних відносин між особами. Оферта і акцепт безпосередньо є рушійною силою договору.

Тому ознайомлення і вивчення з стадіями укладення договору має дуже важливий вплив на дослідження у сфері цивільного права договірних відносин. Акцепт і оферта подають найбільшу інформацію про взаємозв’язки між сторонами правочину і показують дії цих осіб по бажанню набути певних прав і обов’язків. Детальний розбір стадій дозволить глибше зрозуміти суть договірних відносин, їх теперішнє застосування, особливості та подальший розвиток. Тому, потрібно розглянути відомості, що відповідатимуть на законодавче регулювання процесу укладення договору та його застосування у сучасній суспільній системі цивільно-правових відносин. Розглянувши оферту й акцепт, як предмет вивчення, можливо буде глибше дослідити актуальність і проблематику даного питання. Адже вони являються частиною об’єкту дослідження – суспільних відносин у сфері утворення, розвитку та припинення договірних зобов’язань, які на даний час широко застосовуються між багатьма суб’єктами. Їхній вплив є дуже важливим для всіх учасників відносин і економіки держави.

Розділ I. Оферта, як пропозиція укладення договору

1.1.Поняття оферти, як стадії укладення договору

Як відомо, етап укладення договору проходить дві стадії : пропозиції однієї сторони укласти договір – стадія оферти і прийняття пропозиції другою стороною – стадія акцепту. Тобто, щоб укласти цей правочин, одна сторона має запропонувати оферту, а інша – її прийняти.

Першою стадією укладення договору є оферта, саме вона має на меті пропозиції про досягнення згоди спрямовані на утворення певного правового результату в сфері цивільного права. Вона є початком волевиявлення думки кожної із сторін і їх узгодження. Тобто, для вступу в договірні відносини один із учасників повинен виявити ініціативу – виступити з пропозицією укласти договір. Відповідно сторона, яка зробила пропозицію називається оферентом.

Цивільне законодавство передбачає, те що договір вважається укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов. Він укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферту) і прийняття пропозиції (акцепт) другою стороною . Початковим етапом процесу являється волевиявлення, ініціатива однієї сторони, тобто оферта. Офертою є пропозиція укласти договір, яка адресована одній чи кільком особам, що містить вказівку на істотні умови договору й є виявленням наміру особи, яка зробила пропозицію, вважати себе зв’язаною договором у разі її прийняття [13,c.735-736].

У доктрині права оферту розглядають як адресовану чітко визначеній особі пропозицію про укладення договору, що містить всі істотні умови майбутнього правочину, є виявленням згоди оферента бути пов’язаним такими умовами, породжує для оферента обов’язок укласти договір із моменту її отримання вказаною особою та вимагає повного і безумовного її акцепту.

Рисами оферти виступає низка ознак, що індивідуалізують


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8