У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Криміналістична одорологія
45



План

План

Вступ 3

Розділ 1. Поняття і сутність криміналістичної одорології. 5

1.1 Історія одорології. 6

1.2 Поняття і сутність криміналістичної одорології. 10

Розділ 2. Запах і його використання у боротьбі із злочинністю.

2.1 Поняття запаху, запахових слідів та їх властивості. 22

2.2 Класифікація запахових слідів, які використовуються в криміналістичній одорології. 26

2.3 Використання запахових слідів у боротьбі із злочинністю. 29

Розділ 3. Наукові підходи зберігання запахів. 36

Висновок 42

Список літератури 44

Вступ

В останній час в засобах масової інформації зустрічаються повідомлення що, для вирішення конкретних задач розкриття та розслідування злочинів представники правоохоронних органів звернулись до послуг психотерапевтів, гіпнотизерів, екстрасенсів та інших осіб. Позитивні результати використання нетрадиційних знань не знаходили відповідного процесуального закріплення. Наука криміналістика немає тактики використання таких знань в боротьбі із злочинністю. Причина тому - її сумнівна наукова обґрунтованість.

Криміналістична одорологія одна з нових течій в криміналістиці, суть її полягає в вилученні, зберіганні та використанні запахової ін формації з метою розкриття та розслідування злочинів.

Будь-що нове народжується в спорах і дискусіях, перевіряється на практиці. Криміналістична одорологія теж не змогла уникнути таких випробувань і, на мою думку їх витримала, хоча дискусії ще незакінчені. Що ж стосується практики,то використання запахових слідів для розкриття злочинів по „гарячим слідам” давно вже стало звичайним явищем та принципових суперечок не викликає. Про криміналістичну одорологію,про її способи та засоби хочуть знати практичні керівники, вона вивчається в спецкурсах ряду вищих навчальних закладів.

Мета дослідження. Виявити шляхом дослідження криміналістичну ефективність одорології.

Криміналістична одорологія являє собою систему науково розроблених методів і технічних засобів виявлення, вилучення, зберігання й дослідження запахових слідів з метою наступного їхнього використання для рішення ідентифікаційних завдань у кримінальному процесі.

Предмет – досягнення науки в отриманні. Розпізнаванні та зберігання запахів, застосування їх на приколаді розслідувань.

Практичне значення одержаних результатів під час підготовки курсової роботи полягає у можливості використання одержаних знань у розробці рекомендацій слідчим щодо розслідування злочинів..

Однієї з основних завдань одорології є розробка методів і апаратури, здатних реєструвати спектр летучих речовин, що визначають запах, і документально записувати його у вигляді, що піддається наступній математичній обробці. У цей час розробляється стаціонарна лабораторна установка для підготовки ольфактроактивной проби й хроматографического аналізу з використанням аэрозольно-криогенного методу концентрування летучих метаболітів з метою ідентифікації запаху людини., що дало внесок на сучасному етапі розвитку даної науки, яка актуалізує дане питання.

Розглядаючи питання криміналістичної одорології, я не намагаюсь вичерпно їх висвітлити. Разом з тим я сподіваюсь що матеріали, які вміщує в собі дана курсова робота дадуть змогу ознайомитись всім хто того бажає з такою молодою та багатогранною наукою, як криміналістична одорологія.

Розділ 1. Поняття і сутність криміналістичної одорології.

Криміналістична одорологія являє собою систему науково розроблених методів і технічних засобів виявлення, вилучення, зберігання й дослідження запахових слідів з метою наступного їхнього використання для рішення ідентифікаційних завдань у кримінальному процесі.

Саме поняття "запаху" має два значення:

1) властивість матеріальних тіл живої і неживої природи,

2) суб'єктивне сприйняття відображення людиною, що виникає внаслідок взаємодії пахучої речовини з нашими нюховими рецепторами. У другому значенні запах - це суб’єктивний образ, що відображав об'єктивну реальність і залишає в пам'яті людини слід, аналогічний будь-якому уявленому образу, котрий формується внаслідок органолептичного сприйняття людиною реальних об’єктів, фактів, подій, явищ.

У криміналістиці термін "запах" вживається у першому його значенні - матеріальне тіло. У трасології тверді тіла, що мають стійку зовнішню форму, утворюють клас "сліди-предмети", а рідкі і газоподібні речовини відносять до класу "сліди-речовини".

Запахові сліди виникають унаслідок безупинного переходу речовини з твердого або рідкого стану в газоподібне. У фізичному розумінні запах являє собою частки якого-небудь тіла, що знаходяться в газоподібному стані. Тому предмет є джерелом запаху доти, поки з його поверхні відокремлюються в навколишнє середовище молекули запахової речовини. Старі сліди ніг, як правило, непридатні для застосування службово-пошукового собаки, оскільки з їхньої поверхні припинилося відділення в навколишнє середовище молекул запахової речовини чи відділення хоча і відбуваються, але кількість даних молекул нижче граничної концентрації і недостатньо для сприйняття нюхом собаки. Отже, запаховий слід — це фізичне тіло, що знаходиться в газоподібному стані. Отже, така молода наука як одорологія і займається дослідженням даних запахових явищ і слідів.

1.1 Історія одорології.

З давніх часів були замічені унікальні здібності деяких видів тварин, комах і інших істот розрізняти по запаху своїх представників. Особливо зацікавило людей тонке нюхове чуття собак, їхнє уміння переслідувати по запаховому сліду свою здобич. Цей природний дарунок домашньої тварини з успіхом використовували мисливці. Поступово завдяки своїм феноменальним якостям собака став другом людини, зайняла почесне місце в його житті. Нюхові здібності собак знайшли своє застосування й в інших областях людського життя.

З розвитком суспільних відносин і їхнього законодавчого регулювання поступово сформувався блок правових норм, порушення яких підвергало суспільство великій небезпеці[7; 301]. Так було визначене коло діянь, названих злочинами. На їхнє здійснення людей найчастіше штовхає спокуса швидко і без особливих зусиль задовольнити свої примхи суспільно небезпечним шляхом і при цьому залишитися безкарним. Дана обставина продовжує стимулювати правоохоронні органи на вживання заходів по розробці нових методів боротьби зі злочинністю, по використанню найбільш ефективних засобів пошуку і встановленню осіб, що порушили кримінальний закон.

Оскільки людина, як і будь-який ссавець, має індивідуальний запах, що має властивість залишатися в місцях


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13