У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Майнові спори між подружжям та їх вирішення

Курсова робота

Майнові спори між подружжям та їх вирішення

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………….…..3

Розділ 1. Поняття та загальна характеристика правового режиму майна подружжя………………………………………………………………………………5

1.1 Основні аспекти законного і договірного режимів майна подружжя……5

1.2 Майно, що є приватною власністю дружини та чоловіка………………...8

1.3 Правовий режим майна, набутого за час шлюбу………………………...12

Розділ 2. Правова основа майнових спорів між подружжям…………………...20

2.1 Майнові спори між подружжям з приводу поділу спільного майна….20

2.2 Способи вирішення спорів щодо поділу спільного майна подружжя….24

Розділ 3. Використання судової практики при розгляді майнових справ…...38

Висновок………………………………………………………………………………47

Список використаної літератури………………………………………………….49

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. Проблеми правового регулювання майнових відносин у сім’ї завжди були об’єктом пильної уваги як законодавця, так і вчених. Однак протягом ряду останніх десятиліть вони аналізувалися виключно в рамках національного законодавства. Звернення вчених до зарубіжного досвіду регулювання сімейних відносин завжди мало критичну ціль й особливий політичний підтекст.

Кардинальні соціально-економічні перетворення, які відбулися в нашій країні за останні роки, проголошення України відкритою демократичною соціальною державою зробили актуальним аналіз сімейного законодавства в широкому порівняльному аспекті. В сучасних умовах адекватний розвиток внутрішнього сімейного законодавства України можливий лише на основі розуміння загальних європейських і світових тенденцій правового регулювання відносин у сім’ї.

Нині в Європі намітилися процеси інтеграції й уніфікації законодавства, які торкнулися і галузі сімейного права. В 2001 р. була заснована Комісія із Сімейного права Європи (the Commіssіon on European Famіly Law), завданням якої стало розроблення рекомендаційних Принципів по окремих інститутах сімейного права. Україна проголосила про своє прагнення до європейської й світової інтеграції. У зв’язку з цим розвиток внутрішнього сімейного законодавства нашої країни має здійснюватися з урахуванням міжнародних норм і стандартів організації сімейних відносин.

За останні десятиліття проблеми регулювання майнових відносин подружжя не були предметом спеціального наукового дослідження в порівняльно-правовому аспекті.

У вітчизняній літературі в порівняльному контексті розглядалися тільки окремі проблеми правового регулювання майнових відносин подружжя (І.В.Жилінкова) [14]. У цілому ж цей напрямок наукових досліджень є неопрацьованим, тому дана тема курсової роботи є актуальною.

Предметом дослідження є майнові відносини та майнові спори які виникають при майнових відносинах подружжя.

Об’єктом дослідження є майнові спори між подружжям.

Метою роботи є комплексний аналіз поняття, ознак та правових основ майнових відносин та майнових спорів між подружжям.

Завдання данної роботи:

1) охарактеризувати основні аспекти законного і договірного режимів майна подружжя;

2) охарактеризувати майно, що є приватною власністю дружини та чоловіка;

3) розглянути правовий режим майна, набутого за час шлюбу;

4) описати майнові спори між подружжям з приводу поділу спільного майна;

5) визначити способи вирішення спорів щодо поділу спільного майна подружжя;

6) показати використання судової практики при розгляді майнових справ

Теоретичною, методологічною та практичною основою роботи слугували наукові монографії, публікації провідних вітчизняних та зарубіжних вчених-юристів та нормативно-правові документи.

Структура роботи. Дана робота складається із вступу, трьох розділів, висновку та списку використаної літератури.

РОЗДІЛ 1. ПОНЯТТЯ ТА ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРАВОВОГО РЕЖИМУ МАЙНА ПОДРУЖЖЯ

1.1 Основні аспекти законного і договірного режимів майна подружжя

Провідне місце в системі майнових відносин подружжя звичайно ж належить їх праву власності на майно, набуте спільно чи роздільно в період спільного шлюбного життя. Детальну правову регламентацію ця сфера відносин отримала в КпШС України 1969 р. Визначальною для правового врегулювання майнових відносин подружжя в цьому Кодексі, на наш погляд, є норма ст. 22 про те, що "майно, нажите подружжям за час шлюбу, є його спільною сумісною власністю". Звичайно, в КпШС України є й інші норми щодо спільного та роздільного майна подружжя, щодо здійснення ними правомочностей співвласників, але вони мають похідний характер від вищезгаданої норми. Тому можна стверджувати, що в ч. 1 ст. 22 КпШС фактично закріплено принцип спільності майна, нажитого подружжям за час шлюбу. Принцип майнової спільності для подружжя має імперативний характер, за винятком випадків внесення певних коректив у регулювання майнових відносин шлюбним контрактом (ст. 27-1 КпШС) [2].

Правильне визначення правової природи права спільної власності подружжя можливе лише з урахуванням загальних визначальних положень законодавства про власність. Так, відповідно до Цивільного кодексу в Україні існують приватна, колективна (власність юридичних осіб), державна та комунальна форми власності. При цьому майно може належати на праві спільної (часткової або сумісної) власності громадянам, юридичним особам, державі, територіальній громаді. Це означає, що право спільної власності подружжя не становить собою самостійну форму власності, а є різновидом приватної власності, оскільки її суб'єктами виступають фізичні особи. Таким чином, спільна власність подружжя підпорядковується нормам, що регулюють приватну власність, і спеціальним нормам сімейного законодавства [4].

Право власності подружжя в об'єктивному значенні - це сукупність правових норм, які регулюють відносини власності між подружжям, засновані на принципах спільності та роздільності певного майна та обумовлені фактом перебування осіб у шлюбі. Відповідно та сама частина цих норм, яка забезпечує дію режиму спільності майна, утворює право спільної сумісної власності подружжя. Право власності подружжя в суб'єктивному аспекті можна визначити як юридичне закріплену за подружжям можливість володіти, користуватися і розпоряджатися спільним та роздільним майном, набутим ними в період перебування в шлюбі, на свій розсуд з врахуванням їх спільних та особистих інтересів в межах, не заборонених законом [20, с.144].

Звичайно, подружжя, як і усі інші суб'єкти права приватної власності, здійснюють правомочності на загальних засадах, визначених ЦК. Однак вступ чоловіка і жінки в шлюб певною мірою змінює їх правовий статус, призводить до утворення сім'ї, в якій виникають особливі стосунки особистого характеру, які мають враховуватися також


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17