У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти та науки України

ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему:

«Процесуальна діяльність захисника в стадії апеляційного провадження»

ЗМІСТ

Вступ 3

РОЗДІЛ І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ УЧАСТІ ЗАХИСНИКА В СТАДІЇ АПЕЛЯЦІЙНОГО ПРОВАДЖЕННЯ 6

1.1. Апеляційний перегляд вироків у кримінальних справах

як форма судового контролю 6

1.2. Особливості процесуального статусу захисника в стадії апеляційного провадження 20

РОЗДІЛ II. ПРОЦЕСУАЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЗАХИСНИКА З АПЕЛЯЦІЙНОГО ОСКАРЖЕННЯ 29

2.1. Визначення захисником умов та підстав апеляційного оскарження 29

2.2. Підготовка до подання апеляційної скарги захисником 43

2.3. Доповнення захисником апеляційної скарги, зауваження на

апеляційні скарги інших учасників процесу та на подання прокурора 56

РОЗДІЛ III. ПРОЦЕСУАЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЗАХИСНИКА ПРИ

РОЗГЛЯДІ СПРАВИ В СУДІ АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЇ 61

ВИСНОВКИ 76

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 80

ВСТУП

Актуальність теми. Одне із основних завдань суверенної України полягає в забезпеченні основних прав і свобод людини, а також у створенні дієвих правових механізмів охорони прав і законних інтересів у всіх сферах державного та суспільного життя. Визнаним цивілізованою міжнародною спільнотою та закріпленим у міжнародних документах, ратифікованих Україною обов’язком держави є забезпечення особі можливості захисту своїх прав.

Для ефективного надання правової допомоги населенню ст. 59 Конституції України передбачено діяльність такого професійного правозахисного інституту як адвокатура. Основи організації та діяльності адвокатури визначаються виключно законами України (п. 14 ст. 92 Конституції України). Свідченням великого значення, яке надається у нашій державі адвокатурі, є також закріплення у ст. 131 Конституції України повноважень з’їзду адвокатів України щодо призначення трьох членів Вищої ради юстиції України.

Одним із напрямків діяльності адвокатури є забезпечення права на захист, яке являє собою загально-правовий принцип, який здійснюється у всіх сферах правового регулювання. Проблема судового захисту набуває особливого значення у зв’язку з ратифікацією Україною Європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод, ст. 6 якої передбачає, що «кожен при вирішенні спору щодо його громадянських прав та обов’язків або при встановленні будь-якого кримінального обвинувачення, висунутого проти, має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом».

Прийняття відповідних правових заходів щодо розроблення нових і вдосконалення існуючих процедур, спрямованих на більш ефективне відправлення правосуддя, повинно супроводжуватися створенням таких правових механізмів, які б не тільки не послаблювали гарантії справедливості, що передбачено національним законодавством, а й сприяли виконанню положень вказаної Конвенції і ст. ст. 55 і 59 Конституції України.

У нашому суспільстві проблема доступу громадян до правосуддя набуває актуальності з огляду на те, що це питання є одним із завдань, які повинні знайти правове вирішення у ході судово-правової реформи.

У теорії кримінального процесу дослідженню проблем реалізації права підсудного на захист і процесуальної діяльності захисника в стадії апеляційного провадження присвячені наукові праці Т.В. Варфоломеєвої, І.Ю. Гловацького, Я.П. Зейкана, О.Ю. Костюченко, В.Т. Маляренка, М.А. Маркуш, І.Ю. Мірошникова, В.О. Попелюшка, А.Н. Разінкіної, О.Г. Шило та ін. Праці вчених у галузі кримінального процесу стали науково-теоретичним підґрунтям дипломної роботи. Водночас, багато проблем, які стосуються реалізації захисником наданих йому КПК України прав у стадії апеляційного провадження, залишаються недослідженими або дискусійними.

Мета й завдання дослідження. Мета дослідження полягає в тому, щоб на основі чинного законодавства України, сучасних теоретичних концепцій і судово-слідчої практики у кримінальних справах комплексно дослідити зміст процесуальної діяльності захисника в стадії апеляційного провадження, а також сформулювати пропозиції із вдосконалення кримінально-процесуального законодавства та правозастосовчої діяльності.

Зазначена мета зумовила необхідність постановки і вирішення таких завдань:

1) дослідити апеляційний перегляд вироків у кримінальних справах як форму судового контролю;

2) охарактеризувати особливості процесуального статусу захисника в стадії апеляційного провадження;

3) окреслити напрямки визначення захисником умов та підстав апеляційного оскарження;

4) визначити зміст процесуальної діяльності захисника з підготовки до подання апеляційної скарги;

5) дослідити процесуальний порядок доповнення захисником апеляційної скарги, подання зауважень на апеляційні скарги інших учасників процесу та на подання прокурора;

6) охарактеризувати процесуальну діяльність захисника при розгляді справи в суді апеляційної інстанції;

7) запропонувати шляхи вдосконалення процесуальної діяльності захисника у стадії апеляційного провадження.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини, що виникають під час здійснення захисту в стадії апеляційного провадження.

Предметом дослідження є норми, які закріплюють права захисника та особливості їх реалізації в стадії апеляційного провадження; норми кримінально-процесуального законодавства зарубіжних країн; доктринальні погляди на проблему, відповідна судова практика.

Методи дослідження. Методологічну основу дослідження становить загальнонауковий діалектичний метод пізнання, на основі якого визначався зміст процесуальної діяльності захисника у структурі ткримінально-процесуальної діяльності. Діалектичний метод як загальний метод наукового пізнання реально існуючих явищ склав підґрунтя комплексного використання інших методів. Зокрема, логіко-семантичний метод допоміг визначенню понятійного апарату, який застосовано у дослідженні. Історичний метод використовувався при з’ясуванні історичних витоків діяльності захисника в стадії апеляційного провадження. За допомогою діалектичного методу пізнавальної діяльності було проаналізовано можливі юридичні аспекти реалізації прав захисника в контексті розвитку кримінально-процесуальної діяльності. Порівняльно-правовий метод уможливив визначення напрямів удосконалення кримінально-процесуального регулювання процесуальної діяльності захисника у стадії апеляційного провадження з урахуванням досвіду низки зарубіжних країн.

Емпіричну основу дослідження становлять дані, отримані внаслідок вибіркового вивчення опублікованої практики Верховного Суду України у кримінальних справах за 2005 – 2009 роки.

РОЗДІЛ І.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ УЧАСТІ ЗАХИСНИКА В СТАДІЇ АПЕЛЯЦІЙНОГО ПРОВАДЖЕННЯ

1.1. Апеляційний перегляд вироків у кримінальних справах

як форма судового контролю

Юридична енциклопедія визначає апеляцію (лат. appelatio - звернення), як одну з форм оскарження судових рішень у цивільних і кримінальних справах до суду вищої (апеляційної інстанції) що має право переглядати справу [77, с.131]. Апеляційний суд, проводячи повторне дослідження доказів, вправі або підтвердити раніше винесене рішення, або


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26