У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

Дипломна робота

Правові відносини, які виникають при здійсненні банківської діяльності.

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………...3

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ БАНКІВСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ…………………………………….8

1.1. Історія становлення та розвитку правового регулювання діяльності банків в Україні……………………………………………………………………...8

1.2. Сучасне законодавство, що регулює банківську діяльність в Україні………………………………………………………………………………19

РОЗДІЛ 2. ВИДИ БАНКІВ В УКРАЇНІ ТА ВИДИ ЇХ КРЕДИТНИХ ОПЕРАЦІЙ……………………………………..………………………………….34

2.1. Кредит: поняття та сутність……………………………………………66

2.2. Види та форми кредитів………………………………………………..76

РОЗДІЛ 3. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ, ЯКІ ВИНИКАЮТЬ У СФЕРІ БАНКІВСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ……………….......83

ВИСНОВКИ………………………………………………………………...99

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………101

ВСТУП

Важливе місце у фінансовій системі України посідає кредит –інсти-тут, за допомогою якого держава здійснює мобілізацію та перерозподіл тимчасового вільних коштів і контроль за правильним їх використанням.

Встановлений законодавством обов’язковий порядок зберігання всіма підприємствами, організаціями, установами своїх коштів на рахунках у банках дає можливість використовувати такі вільні кошти при кредитуванні. В процесі кредитування виникають відносини, що складаються з приводу мобілізації тимчасово вільних коштів підприємств, організацій, бюджету та населення, і використання цих коштів відбувається на умовах повернення для задоволення економічних і соціальних потреб держави.

Загальне визначення поняття кредиту дається в Законі України “Про оподаткування прибутку підприємств” та в Положеннях Національного банку України. У даних нормативних актах визначені основні концептуальні положення і урегульовані технологічні аспекти надання кредитів.

Актуальність теми дипломного дослідження полягає в тому, що на сьогоднішній день є недостатньо розробленим питання кредитної політики в державі на макроекономічному рівні, закріплення його відповідним правовим механізмом. Стрижнем цієї розробки повинні стати стимулювання довгострокового кредитування виробничого сектору економіки і стабілізація фінансово-господарської діяльності, яка, незважаючи на успішні показники зростання ВВП в країні, залишається в кризовому становищі. Без розробки комплексу стимулюючих заходів банки будуть продовжувати працювати у режимі видачі короткострокових кредитів, спрямувати фінансові потоки на обслуговування посередницького сектору економіки, обмежуючи таким чином розвиток не тільки підприємництва, а й самої банківської системи.

Дослідження, проведене в процесі опрацювання нормативно-правових актів та наукових джерел дипломної роботи, дозволило окреслити окремі аспекти складного комплексу проблем, пов'язаних із правовим регулюванням кредитних відносин, що складаються в сфері функціонування банків. У дипломній роботі зібраний матеріал, який містить висновки, що можуть мати певне значення для практичної роботи банків, які займаються кредитуванням юридичних і фізичних осіб.

Як відомо, банком здійснюються активні і пасивні операції з коштами. Кредитування, тобто розміщення притягнутих у населення грошей є найбільш значущим показником у діяльності банків. От чому процедура кредитування клієнтів є однією з головних у діяльності комерційних банків. На практиці багато комерційних банків застосовують установлені ними правила видачі кредитних засобів юридичним і фізичним особам.

Разом з тим, у процесі діяльності комерційних банків у сфері кредитування дуже часто розташовувані банками кошти не повертаються у повному обсязі з різних причин. Це призводить у свою чергу до ослаблення фінансової основи міцності банку і втрати довіри з боку клієнтів. Саме тому питання, що стосуються юридичного забезпечення кредитних угод банку (включаючи кредитний договір, договір застави, поручительство і т.д.) здобувають першорядне значення.

Крім цього, аналіз проблем даної теми дозволяє розглянути механізм захисту порушених і прав, і законних інтересів суб'єктів економічної діяльності, у тому числі кредитних організацій, а також подальше виконання рішень суду зокрема з питань повернення кредитних засобів.

Також необхідно зауважити, що в умовах інтеграції України в Європейське співтовариство, потрібно удосконалити інструментарій регулювання кредитних операцій банків. Незважаючи на велику кількість законів, які покликані регулювати цю сферу діяльності банків, існує низка недоліків в чинному законодавстві, усунення яких покращить управління кредитними ризиками.

З урахуванням актуальності теми мета дипломного дослідження полягає у визначенні поняття, сутності, проблем та недоліків правового регулювання кредитних операцій банків та внесення пропозицій щодо їх усунення, а також щодо вдосконалення існуючої законодавчої бази в цій сфері.

Для досягнення поставленої мети в роботі вирішуються наступні завдання:

– розглянути хронологію прийняття законів та інших нормативно-правових актів про банки та кредити в Україні;

– проаналізувати зміст існуючої законодавчої бази в сфері кредитування;

– провести правовий аналіз кредитних відносин, сутності та методики кредитування;

– дослідити суб’єктний склад кредитних відносин;

– проаналізувати способи забезпечення кредитних договорів, їхню специфіку; права та обов'язки сторін за кредитним договором; відповідальність сторін та захист інтересів суб’єктів у кредитних відносинах;

– визначити переваги та недоліки чинного законодавства щодо регулювання кредитних операцій банків, зробити висновки з досліджуваної проблематики тощо.

Об’єктом дослідження є правові відносини, які виникають при здійсненні банківської діяльності.

Предмет дослідження складають нормативно-правові акти. Що регулюють банківську діяльність, теоретичні доробки вчених, матеріали юридичної практики.

Методологічну основу дипломної роботи складає діалектичний метод пізнання суспільних явищ і процесів. У роботі використовуються також загальноприйняті в юридичній науці методи наукового пізнання: формально-юридичний, системно-структурний, порівняльно-правовий, історико-правовий та інші загальнонаукові та спеціальні методи.

Наукова новизна роботи визначена метою та поставленими завданнями. Вона полягає в тому, що у роботі проведено комплексний аналіз чинного законодавства, визначено проблеми правового регулювання щодо розвитку кредитування в Україні та окреслено шляхи їх розв’язання, обґрунтована необхідність окремих змін до існуючого в Україні законодавства в сфері кредитування.

Теоретичне та практичне значення дослідження полягає в тому, що положення цієї роботи можуть бути використані студентами та викладачами юридичних спеціальностей, а також у подальшій науково-дослідній роботі.

Ступінь наукової розробки теми. Основними джерелами для написанні даної роботи слугували Конституція та закони України, які регламентують банківську діяльність як загалом так і в сфері кредитування зокрема, література академічного характеру, наукові публікації та монографії, в яких з різних позицій розглянуто сутність кредиту, правові відносини, які виникають в процесі надання кредиту,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32